Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 24.09.2020. 13:30

Za jesensku gnojidbu birajte eko gnojiva sa sporim otpuštanjem i dodanim kalcijem

Pravilnom i pravovremenom gnojidbom te odgovarajućim količinama, biljci pružamo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. No, kako odabrati gnojiva u ekološkoj proizvodnji?

Foto: Depositphotos/zoomteam
  • 1.314
  • 328
  • 0

Pravilnom i pravovremenom gnojidbom te odgovarajućim količinama, biljci pružamo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Kako bi ona bila izbalansirana, najbolje je prvo napraviti analizu tla. Tako biljci nadoknađujemo sve što joj nedostaje, osiguravamo ravnotežu hraniva u tlu, dodajemo organsku masu te ako radimo s organskim gnojivima, obogaćujemo tlo na prirodan način.

Ako se pripremate za jesensku gnojidbu kultura u ekološkom uzgoju, tvrtka Pro-eco iz ponude izdvaja gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore dušika pretvara u ona sa sporim otpuštanjem. Njima se, navode iz tvrtke, daje najveći udio hraniva dostupan na tržištu.

Važno je ravnomjerno otpuštanje

Stručnjaci ističu kako su hraniva već 7-10 dana nakon aplikacije dostupna biljci. Naime, kod njih ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Sva su gnojiva organskog podrijetla, a baza im je agrogel, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke. Upravo zbog baze agrogela, hraniva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za dušik koji je u tlu vrlo nestabilan. Prednost im je da ne degradiraju zemljište, ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

U ponudi se nalaze i mala pakiranja, dostupna u kanticama od 4 ili 5 kilograma. Također, dostupna su i ona u pakiranjima od 25 kilograma, a oblik granule ih čini pogodnim za aplikaciju.

hjkj
Različita pakiranja ILSA i StyriaFert gnojiva

Pro-eco iz svog ILSA asortimana u ponudi ima različite formulacije NPK gnojiva, kao što su Bioilsa 7:7:7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0.

U ponudi se nalazi i dušična prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, Professional N, a tu je i dušično gnojivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja - Ilsaneem koje djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetnika.

Za nedostatak željeza idealan je Gradual 25 Fe koji uz 5% željeza sadrži i 6% dušika. 

U asortimanu tvrtke Pro-eco nalaze se i ekološka peletirana gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power: StyriaFert N+, StyriaFert Veggie, StyriaFert Powerkorn, StyriaFert NP, StyriaFert NPK

Važno je spomenuti kako je StyriaFert N+ organsko dušično gnojivo s 13% dušika uz dodanih 2% kalcija te zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama, kao i StyriaFert Veggie NPK formulacije 5:2:2. Ono je 100% biljnog podrijetla i sadrži ljuske kakaovca koje imaju odbijajuće djelovanje na zemljišne štetnike te umanjuju štete kod njihovih napada. StyriaFert Powerkorn je formulacije 7,5:11:0,2 s dodanih 12% kalcija. StyriFert NPK je formulacije 8:6:7 s dodanih 8% kalcija, dok je StyriaFert NP formulacije 10:8:0,5 s dodanih 8% kalcija.

Dodani kalcij pogodan za kisela tla

Naime, sva StyriaFert gnojiva sadrže dodani kalcij što ih čini pogodnim za primjenu na kiselim tlima. Uloga ovog elementa je održavanje pH reakcije tla čime indirektno utječe i na raspoloživost drugih hraniva u tlu. Tla siromašna kalcijem često imaju nisku pH vrijednost što se ovisno o sorti i vrsti nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke.

StyriaFert gnojiva su pakirana u vrećama od 25 kilograma, a oblik granule ih čini pogodnim za aplikaciju postojećom agrotehnikom. Ona utječu na povećanje plodnosti tla, poboljšanje njegove strukture te povećanje prinosa. Njihvom se primjenom aktiviraju mikroorganizmi te se potiče nastanak humusa. Ovisno o vlažnosti tla i vremenskim uvjetima, hraniva su biljci dostupna nakon 7-10 dana.

Sadite li masline, voćke ili vinovu lozu preporuča se uz ova organska gnojiva upotrijebiti Azomite®, kako bi sadnica bila optimalno opskrbljena potrebnim mineralima i elementima. Sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u optimalnom omjeru i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od njih su se s vremenom, a uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje i najčešće uzgojem monokulture, iscrpili iz tla te ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere .

Pro-eco gnojiva su visoke kvalitete, jednako pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hraniva i cijenu, broj zadovoljnih kupaca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hraniva (dušik, fosfor, kalij), imaju najnižu cijenu. Visoki udio hraniva smanjuje količinu gnojiva koja se treba unositi u tlo.

Sva gnojiva iz Pro-eco asortimana posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju, a za više informacija o izboru i primjeni, obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco Jesenska gnojidba Ekološka proizvodnja ILSA gnojiva Dušik Kalcij


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]