Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivana Strunje
  • 30.07.2017. 07:30

Zapušteno imanje pretvorila u organsko carstvo

Zapušteno imanje Ivana Strunje pretvorila je u organsko carstvo. Ono je danas oaza prepuna raznih vrsta voća, povrća, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja te ukrasnog drveća i grmlja.

Foto: Blog Organsko carstvo Ivana Strunje
  • 18.632
  • 2.028
  • 0

Ivana Strunje mag. ing. agroekonomike iz Vinkovaca, autorica je i kreatorica bloga i istoimene stranice "Organsko carstvo", koju su ljubav prema prirodi i zdravoj hrani te upornost i rad, doveli do ostvarenje snova. Ivana živi i piše svoju priču.

"Djetinjstvo sam provela u doticaju s prirodom te sam odmalena upoznata sa biljnim svijetom, iako nisam rado odlazila u mamim vrt jer sam sve poslove vezane za uzgoj bilja smatrala veoma napornim. Nakon udaje preselila sam u centar grada pa sam se postupno odvojila i od prirode. Odgajajući svoje troje djece rado sam čitala i postala svjesna činjenice o zagađenom okolišu i hrani koju im svaki dan serviram. U meni se nešto pobunilo te sam odlučila učiniti sve što je u mojoj moći kako bi učinila korak prema svjesnijem načinu življenja. Također sam shvatila ako želim svoju obitelj zdravo hraniti da trebam sama uzgojiti biljke bez ikakvih agrokemikalija", opisuje Ivana.

Ivana Strunje

Proučavala je literaturu o organskom uzgoju bilja te svoju terasu pretvorila u pravi mali vrt prepun različitog bilja.

Ostvaren san

"Cijelo to vrijeme imala sam san o svom komadu zemlje na kojemu ću moći uzgojiti sve što poželim. Maštala sam o imanju koje bi bilo dio sveukupne cjeline prirode, pokraj rijeke, šume u čistom i nezagađenom okolišu. San mi se ostvario na nevjerovatan način. Kada sam ugledala moje sadašnje imanje odmah sam mu nadjenula ime Organsko carstvo koje mu savršeno pristaje. Prostire se na 7.500 metara kvadratnih metara pokraj rijeke, u sredini drvena montažna kućica okružena visokim borovima i brezama", kaže nam.

Iako je bio zapušten, uz pomoć obitelji brzo se pretvorio u pravi mali raj. Danas, nakon pet godina, Organsko carstvo je oaza prepuna raznih vrsta voća, povrća, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja te ukrasnog drveća i grmlja.

"Sada sam uvjerena da je moja iskrena ljubav prema Majci Zemlji doprinjela ostvarenju moga sna. Od samog početka svoj veliki vrt održavala sam po načelima organskog uzgoja slijedeći i promatrajući okolnu prirodu od koje sam najviše naučila. Recikliranje sve organske mase, proizvodnja vlastitog komposta, pripravci od ljekovitog samoniklog bilja, prirodna zaštita vrta, malčiranje i sl. moj vrt su učinili plodnim, a mene spasili od okopavanja, i bespotrebnog te štetnog prevrtanja tla. Vrtlareći na ovaj način spoznala sam da mi se priroda postupno razotkriva pa mi je postala i najbolja učiteljica", kaže.

Širi znanja o organskom uzgoju

Shvatila je, dodaje, da je ponovno postala dio nje te da joj je uvijek i pripadala.

Ljekovito bilje

"Osjećala sam duboko u sebi da svoja znanja i iskustva trebam podijeliti sa što većim brojem ljudi. Nadahnuta ovom spoznajom počela sam pisati blog organsko carstvo na kojemu sam rado putem članaka i odgovarajući na brojna pitanja dotakla mnoge divne duše koje dalje šire ova znanja te sudjeluju u stvaranju ljepše i zdravije planete. Povezujući se na ovaj način, dijeleći pozitivnu energiju stvaramo ljepšu i sretniju budućnost u kojoj će naša djeca imati uvjete za život dostojne svakog čovjeka", zaključuje Ivana kojaje na ovogodišnjem Floraartu održala predavanje.

Foto: Blog Organsko carstvo Ivana Strunje


Fotoprilog


Tagovi

Ljubav prema prirodi Zdrava hrana Uzgoj bilja prema ekološkim načelima


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.