Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidrogen peroksid
  • 27.06.2021. 10:00

Zaštitite povrće, otjerajte insekte i lisne uši jednim sredstvom - hidrogen peroksidom

Rastvor hidrogen peroksida možemo koristiti za zalijevanje ili tretiranje biljaka kako bi ih zaštitili od prouzrokovača oboljenja i napada štetočina, posebno insekata.

Foto: Depositphotos/galinasharapova (ilustracija)
  • 8.983
  • 1.159
  • 0

Živimo u vremenu kada mnogi baštovani žele da uzgajaju zdravo povrće bez upotrebe raznih pesticida i stalno su u potrazi za novim rješenjima. Jedno od njih je i korištenje hidrogen peroksida za zalijevanje i zaštitu usjeva. On sprečava razvoj mnogih biljnih oboljenja, pruža zaštitu od štetočina, aktivira metaboličke pocese, obogaćuje tlo kiseonikom i poboljšava ga. Takođe ima svojstvo da neutrališe štetno dejstvo nitrata i nitrita, povećava asimilaciju mikroelemenata, dezinfikuje zemljište i biljke i djeluje stimulirajuće na njih, a povećava i klijavost sjemena i pomaže kod oporavka usjeva poslije nevremena.

Treba napomenuti da hidrogen peroksid nije biljno đubrivo već sredstvo koje pomaže da se bolje usvajaju hraniva i neutrališe loše dejstvo elemenata i materija koje ishranjuju usjeve.

Veliku primjenu pronašao je u proizvodnji povrća. Na primjeru paradajza možemo vidjeti da se koristi od zalijevanja do zaštite, tokom perioda uzgoja. Ukoliko želite ispitati dejstvo, nema potrebe da sve biljke tretirate, dovoljno je manji broj ili čak samo jednu granu na biljci. Na različitim tipovima zemljišta, u drugačijim uslovima potrebno je prilagoditi količinu rastvora.

Prilikom korištenja moramo voditi računa o koncentraciji kako ne bi izazvali oštećenje i propadanje usjeva. U različitim fazama razvoja pogodna je različita doza hidrogen peroksida i prilagodite je zahtjevima kulture i fazi razvoja.

Zalijevanje jednom u sedam do deset dana

Kiša sadrži malu količinu nestabilnog kiseonika - O3 ili ozona. On poboljšava snabdjevanje usjeva kiseonikom i čisti ih od raznih zagađivača. Dovoljno je pripremiti 0,1 procentni rastvor hidrogen peroksida i time odraditi zalijevanje. U zavisnosti od količine vode dodaje se određena doza troprocentnog hidrogen peroksida.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

Zalijevanje se obavlja jednom sedmično ili jednom u deset dana u zavisnosti od uslova uzgajanja. Tom prilikom tečnost sipati na zemlju i izbjeći kvašenje biljaka. Provoditi ga tokom jutra ili večeri. Na ovaj način usjevi su bolje snabdjeveni kiseonikom, brže se oporavljaju, intenzivnije rastu, kao i čitav niz drugih benefita.

Ukoliko se poslije izvođenja pomenute mjere, na površini zemlje pojave bijele nakupine koje podsjećaju na plijesan, prestanite zalijevati. Pustite biljke, kao i tlo, da se odmore od dejstva navedene supstance.

Koristan i protiv lisnih ušiju

Možemo ga koristiti za zaštitu i na otvorenom polju, kao i u plasteniku. Obično se rastvor priprema kada se četiri kašike hidogen peroksida rastvore u pola ili jedan litar vode. Obratite pažnju na doze. Prilagodite ih vašim kulturama, njihovom razvoju, ali i kvalitetu zemljišta. Za one mlađe biće bolje da primjenjujete razblaženu smjesu.

Za prevenciju od gljivičnih oboljenja pogodna je otopina koja ima vrijednost do tri posto, a za tretiranje insekata koncentracija može biti jača, do pet procenata, u zavisnosti od tipa usjeva i vrste insekta. Kod upotrebe smjese hidrogen peroksida kao insekticida možemo dodati dvije kašičice šećera kako bi se bolje zalijepio za insekte. Na većinu njih, pripravak ne djeluje na taj način da ih ubije, nego će ih otjerati i spriječiti razvoj novih jedinki iz položenih jaja.

Za suzbijanje lisnih ušiju koristi se tekućina koja se priprema tako što se 50ml troprocentnog hidrogen peroksida rastvori sa 900ml vode, dodaju se dvije kašike alkohola i dvije do tri kapi eko deterdženta za suđe.


Tagovi

Zdravo povrće Hidrogen peroksid Zalijevanje Zaštita biljaka Prirodni insekticid Suzbijanje lisnih ušiju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.