Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 02.06.2020. 09:30

Zašto je važna agrohemijska analiza zemljišta?

Cilj agrohemijske analize tla je postizanje visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primjenu mineralnih đubriva, kako bi se ostvarila i željena zarada na urod usjeva.

Foto: Julijana El Omari
  • 214
  • 10
  • 0

Najveće nacionalno blago jedne države, društva, grada, opštine, sela predstavlja zemljište. Jedna od mjera u cilju zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog tla i obezbjeđenja pravilne upotrebe mineralnih đubriva jeste sistematska kontrola plodnosti zemlje, navodi stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Boban Stanković.

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja tla

Cilj agrohemijske analize tla je postizanje visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primjenu mineralnih đubriva. Postizanje kvalitetnih prinosa gajenih biljka treba da omogući povratak uloženih sredstava i dobru zaradu.

Šta se utvrđuje kontrolom zemljišta?

Sistematska kontrola plodnosti tla zasniva se na objektivnim kriterijima i planiranju potrošnje mineralnih đubriva u količini, odnosu i vremenu primjene, kao i preduizimanju meliorativnih zahvata kao što su kalcifikacija, fosfatizacija i humizacija, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog tla.

Kontrolom se utvrđuje:

  •  pH vrijednost
  • sadržaj humusa
  • sadržaj ukupnog azota
  • sadržaj lakopristupačnog fosfora
  • sadržaj lakopristupačnog kalija
  • sadržaj kalcij karbonata

Šta se dobija analizom tla?

Analizom zemljišta na parametre kontrole plodnosti, poljoprivredni proizvođači, podsjeća ovaj stručnjak, dobijaju preporuku o pravilnom đubrenju za naredne četiri godine u smislu količine hraniva kao i vremena njegove primjene. Ova mjera dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva. Investicija u agrohemijsku analizu tla se višestruko isplati jer se adekvatnom primjenom đubriva mogu postići uštede u novcu, povećanje prinosa i veći profit.

Značaj mjerenja pH vrijednosti zemljišta i rastvora đubriva

Kako smo ranije pisali, najveći problemi naših zemljišta su nizak nivo humusa, nedostatak fosfora i velika kiselost. U tom slučaju potrebno je sprovesti i meliorativne mjere popravke poput kalcizacije, fosfatizacije i humizacije.

Veliku grešku poljoprivrednici prave, smatraju stručnjaci, kada samoinicijativno primjenjuju mjere popravke zemljišta bez predhodne analize tla jer na taj način ugrožavaju njegovu plodnost pa samim tim i prinose gajenih biljaka.


Tagovi

Agrohemijska analiza zemljišta Analiza zemljišta Kalcizacija Humizacija Plodnost tla Humus Preporuka đubrenja


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...