Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 17.09.2019. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Zašto su visočki 13. Dani organske proizvodnje u znaku pčelinjih proizvoda?

U razgovoru sa proizvođačima onako, na prvu brzi odgovor je da je mnogo lakše doći do ekološkog organskog proizvoda od meda, u poređenju sa zahtjevima i tehnologijom u recimo ratarskoj i pogotovo u animalnoj proizvodnji.

Foto: Adi Pašalić
  • 262
  • 47
  • 0

Kao da osjete da su njihovi proizvodi najbrojniji, pravi ljetni dan, bogata ponuda ljekovitog i aromatičnog bilja bila je pravi mamac za mnogobrojne pčele. Možda slučajnost ili ne, ili je baš tako trebalo da bude, jasna poruka koju nam priroda šalje, ne bi bilo niti jednog od izloženih poljoprivrednih proizvoda da upravo nije tih pčela. 13. Dani organske proizvodnje u gradu Visoko upravo su obilježili med i pčelinji proizvodi.

Kišno proljeće nije išlo na ruku pčelarima

"Mi koji smo ostavili stacionirane pčelinjake ovdje, možemo reći da smo na pozitivnoj nuli, 5-6 kg meda po košnici nije idealno, ali kišno proljeće i kasnije pojava medljike uticalo je na nešto slabiji prinos. Pčelari koji su selili svoje košnice imali su nešto bolje prinose i do 10 kg po košnici", priča Osman Hašimović pčelar sa dugogodišnjim iskustvom, zaljubljenik u prirodu i sve što nam priroda nudi.

Ova godina ne ide na ruku pčelarima

Med, matična mliječ, propolis, pčelinji vosak, pčelinji otrov, samo su dio su ovogodišnje sajamske ponude, što je svakako paletu pčelinjih proizvoda svrstalo kao jednu od najbrojnjijih na 13. Danima organske proizvodnje. Simptomatično ili ne, ali vrlo uočljivo je da na većini sajmova mnogo je više organskih certificiranih proizvođača iz oblasti pčelarstva nego li bilo koje druge poljoprivredne proizvodnje. U razgovoru sa proizvođačima onako, na prvu brzi odgovor je da je mnogo lakše doći do ekološkog organskog proizvoda od meda, u poređenju sa zahtjevima i tehnologijom u recimo ratarskoj i pogotovo u animalnoj proizvodnji.

Podizati svijest o organskoj proizvodnji

Organska proizvodnja kao ekološki prihvatljiv oblik poljoprivredne proizvodnje u BiH je još uvijek nedovoljno zastupljena, stoga ovakve i slične manifestacije odlična su prilika da se mijenja svijest i proizvođača, ali i kupaca o zdravom organskom proizvodu neke su od poruka tokom svečanog otvaranja Sajma, a Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH "Organsko" posebno ističe: "Ako želimo veći i brži rast organske proizvodnje u cijeloj BiH, sve nadležne institucije su te koje treba da se uključe i daju vjetar u leđa proizvođačima, kako bi svi zajedno bili zadovoljni i imali što više organskih proizvoda na tržištu."

Puno je potencijala za organsku proizvodnju u BiH

Manifestacije promocije organskih proizvoda nastavljaju svoju turneju, i već u narednim danima gradovi Zenica, Travnik i Bugojno će biti domaćini i promotori organske proizvodnje.

4 grada 4 sajma, septembar u znaku organske proizvodnje

Kako do 3% pod organskom proizvodnjom

BiH je na tranzicijskom putu da postane članica EU, za sada tu je "brdo" neriješenih pitanja, onako pomalo u drugi plan pada poljoprivreda i mnogi još uvijek ne znaju šta sve BiH mora ispuniti da bi i ovu oblast uredila i ispunila sve što se traži.

EU ima jasan stav, ako želite u EU morate imati 3% pod organskom proizvodnjom od ukupne poljoprivredne proizvodnje, za sada je to gotovo poražavajuće sa samo oko 0,3%. Voće, povrće, prerađevine, čajevi, med, te ukrasno i ljekovito bilje na 13. Danima organske proizvodnje u Visokom su samo jedan mali djelić, te ostaje nada da će ova i slične manifestacije biti dijelovi jedne velike slagalice koju je potrebno posložiti i ne samo osigurati potrebne površine pod organskom proizvodnjom već i podići svijest o značenju i prednostima koje pruža organski proizvod.


Fotoprilog


Tagovi

Organska proizvodnja Dani organske proizvodnje Visoko Med Pčelinji proizvodi Sejad Herceg


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.