Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koristan korov
  • 17.09.2017. 07:00

Zašto ujesen ne treba čupati korov u bašči?

Neka vaša bašča ne izgleda kao apoteka. Ostavljanje korova preko zime ima višestruke koristi.

Foto: Bigstockphoto/Sheri Armstrong
  • 6.652
  • 411
  • 0

Polako berete posljednje ovogodišnje plodove i pripremate bašču za zimu i proljeće. To podrazumijeva čupanje stabljika povrća, ali i korova za kojeg se bojite da će se osjemeniti i niknuti s prvim proljetnim zrakama sunca.

Korov kao salata

Da, u pravu ste. Sigurno će niknuti taj "neželjeni korov". No, podsjetit ćemo vas, korov poput lobode o kojoj smo već pisali, štavelja, maslačka, koprive ili tušta, dobro će vam doći na proljeće kada još nema drugog bilja u bašči.

Od njih možete napraviti salatu punu vitamina, a lobodu i štavelj kuhati i kao špinat. Dakle, nemojte ih potpuno iskorijeniti iz svoje bašče. Lako ćete ih iščupati na proljeće, kada vam budu smetali. I usput pojesti.

Loboda - hrana, a ne korov

Hrana za ptice zimi

Postoji još jedan razlog zbog kojega ne biste trebali potpuno počupati sav korov iz bašče, a to su - ptice.

Koliko puta ste hranili ptice zimi, dajući im zrnje u kućice ili praveći hranilicu? To je zaista plemenito. No, ako im u svojoj bašči ostavite koji grm lobode, štavelja, suncokreta i sličnog bilja iz kojega oni mogu iščeprkati sjeme, učinili ste im veliku uslugu. A oni su vas riješili širenja sjemena.

Ptice će vam se zbog ovoga itekako odužiti i to nagodinu, kada vam bašču napadnu razne štetočine - crvi, kukci i gusjenice. Znate li da jedna sjenica tijekom jednog ljeta ulovi do 30 kg gusjenica?

Rahli zemlju i hrani gliste

Još je jedan razlog zbog kojega biste trebali ostaviti nešto korova. A to je njegovo korijenje. Korijenje prirodno rahli zemlju, a zajedno s korijenjem u dubinu prodiru i zrak i voda. Kad korijen uvene i odumre, uz njega se razmnožavaju mikroorganizmi, tlo se omekšava i obogaćuje humusom.

U humusu se pojavljuju kišne gliste koje također rahle zemlju. Zato, i ako budete čupali nešto korova iz svoje bašče, ostavite ga na površini zemlje, tamo gdje ste ga iščupali. Mikroorganizmi i gliste će već počistiti.

Dakle, nemojte ogoliti svoju bašču. Ostavite nešto sebi za proljeće, za ptičice i za kišne gliste.

Foto: Bigstockphoto/Sheri Armstrong


Tagovi

Korov Čupanje korova Korov rahli zemlju Prehrana ptica zimi Jestivo samoniklo bilje Koristan korov


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]