Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 03.07.2017. 13:30

Zeleno svjetlo novim pravilima organske proizvodnje

Nova pravila također imaju za cilj osigurati poštenu konkurenciju za poljoprivrednike i operatore, spriječiti prijevare i nepoštene prakse te poboljšati povjerenje potrošača u ekološke proizvode.

Foto: Bigstockphoto/vichailao
  • 1.501
  • 113
  • 0

Vlada Malte i Europski parlament postigli su 28. lipnja preliminarni sporazum o promjeni postojećih pravila EU o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Dogovorena uredba postavlja suvremena i jedinstvena pravila u cijeloj EU s ciljem poticanja održivog razvoja ekološke proizvodnje u EU. Nova pravila također imaju za cilj osigurati poštenu konkurenciju za poljoprivrednike i operatore, spriječiti prijevare i nepoštene prakse te poboljšati povjerenje potrošača u ekološke proizvode.

Povećanje potencijala organske proizvodnje

"Ljudi žele zeleniju i zdraviju hranu na tanjurima, a potražnja za ekološkim proizvodima u EU raste iz dana dan. Ponosni smo što možemo objaviti sporazum o novim pravilima koja će "otključati" potencijale organskog sektora, podržati poljoprivrednike i povećati povjerenje potrošača", rekao je Clint Camilleri, malteški parlamentarni tajnik za poljoprivredu, ribarstvo i prava životinja te predsjednik Vijeća.

Očekivani sporazum dolazi nakon tri godine intenzivnih pregovora i treba ga usvojiti Vijeće i Parlament. Organska poljoprivredna zemljišta više su nego udvostručena u posljednjem desetljeću, a svake godine 500.000 hektara zemlje prelazi na ekološku proizvodnju. Međutim, zakonodavni okvir nije zadržao takvo širenje tržišta i još uvijek uključuje različite prakse i odstupanja.

Nova pravila će:

  • Olakšati život organskih poljoprivrednika pojačavajući pravnu jasnoću i dopuštajući daljnje usklađivanje i pojednostavljenje proizvodnih pravila. Niz prošlih iznimki i odstupanja bit će ukinuti relevantnim izvješćima Komisije.
  • Povećati povjerenje potrošača jačanjem sustava kontrole. Preventivne i mjere predostrožnosti su razjašnjene i postale robusnije (npr. Uloge i odgovornosti različitih tijela kontrole). Novim propisom uvode se provjere na trgovce na malo i pristup utemeljen na riziku kontroli, čime se smanjuju administrativni tereti za operatore općenito i posebno za male i srednje poduzetnike. Posebne kontrole ekološke poljoprivredne proizvodnje nadopunit će se nedavno uvedenim pravilima o službenim kontrolama u poljoprivredi i prehrani.

Službene kontrole će:

  • Utvrditi pravednije tržišno natjecanje između EU proizvoda i uvoza. 'Sustav usklađenosti' postaje pravilo u pogledu priznavanja privatnih tijela za kontrolu u trećim zemljama. To znači da će ta tijela morati postupati u skladu s pravilima EU o proizvodnji i kontroli kada odlučuju je li proizvod koji se izvozi na tržište EU organski ili ne. Nadalje, razvoj novih trgovinskih sporazuma s trećim zemljama omogućit će operatorima EU da pronađu nove tržišne prilike izvan Europe.
  • Povećati opseg organskih pravila kako bi se obuhvatio širi popis proizvoda (npr. sol, pluto, pčelinji vosak, mat, listovi vina, srce dlana) i dodatna pravila proizvodnje (npr. jelena, kunića i peradi).
  • Podržati male poljoprivrednike uvođenjem novog sustava certificiranja grupa. To će olakšati malim poljoprivrednicima prijelaz na ekološku poljoprivredu smanjivanjem troškova inspekcije i certifikacije, kao i povezanih administrativnih tereta.
  • Osigurati jedinstveniji pristup pesticidima. Nova uredba usklađuje mjere predostrožnosti, čime se povećava pravna sigurnost. Istodobno, gradi fleksibilnost u slučaju mjera koje se poduzimaju u prisutnosti neovlaštenih tvari kako bi se uzele u obzir različite situacije različitih država članica. To znači da će države koje već imaju uspostavljene nacionalne propise kojima će se utvrditi pragovi za neovlaštene tvari moći održavati. Četiri godine nakon stupanja na snagu novih pravila Komisija će predočiti izvješće koje ocjenjuje nacionalna pravila i praksu na terenu te može donijeti i zakonodavni prijedlog za daljnje usklađivanje propisa koji se odnose na pragove za neovlaštene tvari.
  • Ukinuti odstupanja za proizvodnju u označenim "krevetima" u staklenicima. Poljoprivrednici koji koriste odvojene krevete u staklenicima do 28. lipnja 2017. u Danskoj, Švedskoj i Finskoj moći će održati ovu praksu sljedećih 10 godina. U međuvremenu, Komisija ocjenjuje usklađenost ove prakse s načelima ekološke proizvodnje i u svjetlu rezultata ove analize, može donijeti zakonodavni prijedlog.

Sporazum treba odobriti Vijeće posebnog odbora za poljoprivredu (SCA). Nakon detaljne zakonske i tehničke revizije teksta i formalnog prihvaćanja od strane Vijeća, novi zakon bit će podnesen Europskom parlamentu na glasovanje u prvom čitanju i na Savjet za konačno usvajanje. Novi propis primjenjivat će se od 1. srpnja 2020.

Foto: Bigstockphoto/vichailao


Izvori

AgPress


Tagovi

Organska proizvodnja Pravila


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.