Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje Krivaja-Iskra
  • 12.08.2017. 18:00

Žene iz Krivaje promovišu domaće proizvode

Udruženje Krivaja-Iskra broji dvadesetak aktivnih članica koje svojim zajedničkim radom, trudom i idejama promovišu značaj i ulogu žene u društvu te kroz poljoprivredu i zajedničke aktivnosti promovišu domaću proizvodnju i podstiču na značaj i ulogu proizvodnje u našoj zemlji

Foto: Facebook/Udruženje žena Krivaja-Iskra
  • 3.107
  • 609
  • 0

Na području Općine Zavidovići unazad već nekoliko godina došlo je blagog porasta broja udruženja, kao i udruženja žena koje se bave poljoprivredom i društvenokorisnim djelatnostima. Jedno takvo udruženje je i Udruženje žena Krivaja-Iskra iz Krivaje kod Zavidovića.

Udruženje Krivaja-Iskra je nastalo kao potreba žena iz ruralnog područja da kroz zajednički rad iz oblasti poljoprivrede, ali i poslova iz kućne radinosti zajedničkim snagama dostignu svoj cilj, a to je druženje, sticanje novih znanja i vještina, s akcentom na ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnog područja.

Udruženje broji dvadesetak aktivnih članica u dobi od 25-65 godina koje svojim zajedničkim radom, trudom i idejama promovišu značaj i ulogu žene u društvu te kroz poljoprivredu i zajedničke aktivnosti promovišu domaću proizvodnju i podstiču na značaj i ulogu proizvodnje u našoj zemlji.

Veliku ulogu igra podrška

Velik značaj i doprinos radu Udruženja pružila je lokalna vlast, ali i brojne nevladine organizacije kao i Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, te razvojne agencije Žepče i Zavidovići. Članice Udruženja su prošle brojne edukacije i seminare vezane za oblast poljoprivredne proizvodnje, kao i za oblast ljekovitog bilja. U okviru tih edukacija uzele su učešće u projektima vezanim za ovu oblast, pri čemu im je veliku podršku pružila organizacija "Women for Woman International" iz Sarajeva, a u saradnji sa američkom Ambasadom.

Cilj udruženja je druženje, sticanje novih znanja i vještina, s akcentom na ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnog područja.

Ove žene danas s ponosom predstavljaju svoje proizvode, nudeći građanima široku paletu svojih proizvoda i usluga. U prodaji se mogu naći domaći proizvodi kao što su sokovi,džemovi, salate, ajvar, te domaći proizvodi iz bašte, kao i plastenički proizvodi koji nisu tretirani hemijskim reagensima. Pored pravljenja domaćihproizvoda svoj rad su fokusirali i na sticanje vještina i znanja te su kroz projekte iz oblasti ljekobilja iskoristili svoje znanje kako bi na najbolji način uzgojile kvalitetno ljekovito bilje.

Širok spektar usluga i proizvoda

Ove vrijedne žene se nisu bazirale samo na poljoprivredu,već su uspjesno završile i kurs iz oblasti tekstilne industrije, a sve u saradnji sa udruženjem "Medica" iz Zenice, te su u okviru programa psihosocijalnog i ekonomskog osnaživanja marginaliziranih grupa, naučile tehnike šivanja i krojenja odjeće i posteljine, a danas svoje usluge nude brojnim građanima koji rado naručuju proizvode koje ove članice svojim vrijednim rukama sašiju.

Iz priloženog se vidi da je širok dijapazon usluga i proizvoda koje ove domaćice izradjuju. Stoga je svaka potpora itekako dobrodošla. Njihov, ali i rad drugih udruženja itekako je podržala lokalna vlast, te im je općinska uprava obezbijedila štand na zelenoj pijaci, kako bi svoje proizvode prodali i time upotpunili budžet. Međutim pored lokalne prodaje bazirale su se i na prodaju širom BiH, uz učešće na brojnim poljoprivrednim sajmovima.

U svemu je potreban trud te znati cijeniti prije svega sebe kao čovjeka, ali i blagodati koje nam priroda pruža.

Ove domaćice su itekako zahvalne, a da čovjeku zaista malo treba kako bi pokrenuo posao, dokazale su svojim radom,trudom i zalaganjem kroz brojne poslove.

Foto: Facebook/Udruženje žena Krivaja-Iskra


Tagovi

Udruženje Krivaja-Iskra Broji Dvadesetak aktivni H članica Zajedničkim radom Trudom I idejama Promovišu značaj Poljoprivredu I domaću proizvodnju I podstiču Na značaj I ulogu Proizvodnje u Našoj zemlji


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]