Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 16.04.2019. 16:30

Zeolit zamjenjuje umjetno đubrivo, ali i poboljšava rast stoke

Prirodni zeolit se prerađuje i tako prerađen koristi se za ljudsku upotrebu, ali sve češće njegova primjena ima veliki značaj u poljoprivredi. Uz pomoć ovog moćnog minerala popravit ćete fizičko-mehaničke osobine zemljišta i povećati sposobnost upijanja i zadržavanja vode u zemljištu, povećati sposobnost zadržavanja hranjivih elemenata u zemljištu, regulisati kiselost zemljišta i poboljšati ishranu biljaka.  

Foto: Depositphoto/DLeonis
  • 987
  • 65
  • 0

Zeolit spada u prirodne minerale, a nastao je miješanjem vulkanske lave podzemnim vodama alkalnog porijekla. Njegova struktura je rešetkasta, a kristali zeolita sadrže mikroelemente poput natrija, kalcija, magnezija i kalija koji su veoma dobri za zdravlje.

Ovaj mineral koristi se kao pomoćno sredstvo u liječenju još od sedamdesetih godina prošlog vijeka. Naime, brojna istraživanja koja su sprovedena širom svijeta potvrđuju da je zeolit najjači detoksikator, antioksidant i zaštitnik imuniteta.

Dobar za ljudski organizam, ali i za poljoprivredu 

Koliko je zeolit dobar za ljudski organizam, isto tako je moćan kada je riječ o bogaćenju zemljišta u poljoprivredne svrhe. Do sada su poznate 194 vrste prirodnih zeolita i svi oni imaju rešetkastu kristalnu strukturu koja zapravo podsjeća na pčelinje saće, koji predstavljaju molekularno sito. Ovi kristali zeolita prave labirint kanala i pora različitog profila od čega zapravo i zavisi koje je vrste.

Mreža kanala ili mikro pora kako je još drugačije nazivaju ima ogromnu površinu. Zato ne treba da čudi, što pola kilograma praha od zeolita ima površinu jednog fudbalskog igrališta. Iz tog razloga mala količina ovog moćnog minerala koji ako se pravilno aktivira i usmjerava ima veoma veliki učinak. Jednom riječju, u zeolitima su deponovana jedinstvena svojstva koja ga razlikuju od svih minerala na planeti Zemlji.  Zato je njegovo dejstvo veoma moćno, pa je i kapacitet kationske razmjene (CEC - cation exchange capacity). 

Zeolit predstavlja prirodan ekološki lijek protiv svih zagađivača na zemlji

Njegova sposobnost doseže tako daleko da u svoju nano (milionski dio milimetra) poroznu molekularnu strukturu privlači kao magnet i upija, odnosno razmjenjuje pozitivno naelektrizirane katione i negativne anione.  Na taj način zeolit zapravo absorbuje specifične molekule vode i plina, razmjenjuje sopstvene katione za druge katone na bazi jonske selektivnosti.  Ovim se uspostavlja osnovni procesi aktiviranja sposobnosti zeolita.  Zato ne treba da čudi što zeolit zapravo predstavlja prirodan ekološki lijek protiv svih zagađivača na zemlji.

Naime, prirodni zeolit se prerađuje i tako prerađen koristi se za ljudsku upotrebu, ali sve češće njegova primjena ima veliki značaj u poljoprivredi. Dobijeni proizvod se zove aktivirani zeolit i predstavlja ekološki upijač svih vrsta zagađivača, vode, vazduha i zemljišta, uključujući i radioaktivna zagađenja.

Zeolit - prednosti upotrebe u voćarstvu, povrćarstvu i čuvanju proizvoda

Njegova moć je tako jaka da se koristio prilikom dekontamicacije nuklearnih centrala u Černobilu i Fukušimi. Upotreba i potreba za preparatima na bazi zeolita raste iz godine u godinu odnosno širi se proporcionalno sa rastom zagađenja planeta.  Ipak i pored toga dosadašnja prerada prirodnih zeolita je veoma skromna i iznosi svega oko 3.000.000 tona. 

Višestruko djelovanje za voće, povrće i žitarice 

Zeolit u poljoprivredi može da se koristi na više načina, a ima višestruko djelovanje kako za voće, povrće i žitarice, tako i za živinu i stoku. Zeolit na zemljište utiče kao meliorant, odličan je kada se koristi za popravak strukture zemljišta, kod povećanja prinosa i kvaliteta uzgajanih poljoprivrednih  kultura. Zeolit u zemljištu zapravo predstavlja rezervoar vode i hranjivih materija odnosno sprečava ispiranje hranjivih materija u dublje slojeve zemljišta, reguliše kiselost zemljišta i poboljšava pH-vrijednost. Takođe poboljšava ishranu biljaka, razvija korijenov sistem, upotrebom zeolita intenzivira se rast i plodnost, a smanjuju bolesti biljaka. Ukoliko obogatite zemljište zeolitom, jača se i imunitet biljaka. Zeolit sadrži neophodne elemente za razvoj: magnezij, kalij i kalcij.

Uz pomoć ovog moćnog minerala popravit ćete fizičko-mehaničke osobine zemljišta i povećati sposobnost upijanja i zadržavanja vode u zemljištu, povećati sposobnost zadržavanja hranjivih elemenata u zemljištu, regulisati kiselost zemljišta i poboljšati ishranu biljaka. Uz pomoć ovog moćnog minerala jače ćete razviti korjenov sistem, a ujedno intenzivirati rast i plodnost. 

Može da se koristi i kao zamjena za umjetna đubriva

Ukoliko odlučite koristiti zeolit, preporučuje se stručna konsultacija sa agronomom o načinu primjene. Takođe, obavezno obratite pažnju na osobine zemljišta, vrstu uzgajane poljoprivredne kulture i granulaciju prirodnog zeolita.

Zabilježeni primjeri povećanja roda žitarica su: od 20 do 26 odsto povećao se prinos kukuruza, a repe čak do 63 odsto. Kod paprike prinos se uvećava za 85 odsto, a kod kropmira 54 odsto.

Zeolit se koristi i kao dodatak za uzgajanje povrća gdje se takođe postižu odlični rezultati, jer se smanjuje bolest biljaka. Zeolit može da se koristi i kao zamjena za umjetna i po ljudsko zdravlje štetna đubriva. Na taj način se oplemenjuje zemljište koje je pogodno za uzgoj organski zdrave i ekološki čiste hrane. Ovaj mineral je odličan i za absorbciju amonijaka i njegovog plina koji su veliki zagađivači zemljišta.

Kako utiče na domaće životinje?!

Idealan je i za korištenje kao dodatak u ishrani domaćih životinja u stočarstvu. On poboljšava rast stoke, a ujedno im jača i kosti, a i smanjuje se smrtnost i produžava život. Kod živine pomaže da se poveća rastvorljivost fosfata, a kao rezultat toga su kvalitetnija jaja. Takođe, i peradima poboljšava čvrstinu kostiju. Muzne krave, ukoliko koriste zeolit kao dodatak ishrani daju više mlijeka, sprječava se pojava mastitisa, a kvalitet mesa je vrlo visok. Inače, ovaj mineral potpuno eliminiše i neprijatne mirise u stajama i torovima.


Tagovi

Zeolit Voćarstvo Povrćarstvo Stočarstvo Minerali Poljoprivreda Ishrana stoke Primjena


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁