Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijatelji vrta
  • 28.09.2016. 07:30

Životinje saveznici vrta - kako ih privući?

U vrtu žive mnogi "saveznici" koji nam mogu pomoći zaštititi biljke od štetnika!

Foto: Bigstockphoto/keldrigde
  • 4.544
  • 420
  • 0

Ježevi, žabe i ptice hrane se mnogim štetnicima koji napadaju biljke. To su vrijedni saveznici, baš kao i gliste koje naporno rade u podzemnim kanalima. Pčele i leptiri oprašuju mnoštvo cvijeća, a bubamare su zakleti neprijatelji lisnih uši.

Redovi živice omiljeno su ptičje prebivalište: bazga, svib, oskoruša, divlja trešnja, trnjina i pasji trn imaju jestive bobice, a lijeska, joha, udikovina i grmovi ruža imaju guste grane koje mogu skriti i zaštititi gnijezda. Posadite neke od tih vrsta da stvorite živicu koja prirodno privlači ptice ili posadite nekoliko grmova širom vrta. Penjačice poput bršljana i lozike usmjerite uza zidove i ograde. To će privući brojne kukce i ptice koje ih jedu.

Kućica za ptice kao zaštita za voćke

Suncokretove sjemenke, kikiriki, zrna pšenice, kukuruza, ječma i prosa, sve grubo mljeveno, jesti će većina vrtnih ptica, uključujući crvendaće, palčiće, vrapce, drozdove, sjenice i zebe. Neke ptice privlači gozba od crva i ličinka kukaca, a druge poput kosa i drozda, više vole komadiće jabuke, kruške i trešanja. Pripremite pticama kuglu od prosa, ječma, sjemenka suncokreta, njihovu omiljenu zimsku poslasticu i objesite je u vrtu. Ako nemate pojilište za ptice, postavite na tlo nekoliko plitkih tanjurića s ravnim dnom i napunite ih vodom. Zimi odmrzavajte vodu da bi ih ptice mogle piti.

Kišne gliste ključne su za plodno tlo. zakapaju i probavljaju biljni otpad poput lišća, stabljika, mrtvog korijenja, dreniraju tlo kopanjem tunela i ojačavaju strukturu tla.

Sjenice, puzavci i druge ptice vole štetnike koji napadaju voćke, lisne uši i jabučnog savijača. Ako postavite kućicu za ptice one će štititi voćke i plodove dok podižu potomke. Otvor na kućici mora imati promjer od tri centimetra kako bi privukao baš te vrste, a ne neke druge. Kućica mora biti sigurna da se grabežljivci poput mačaka, vjeverica i drugih ptica ne mogu domoći jaja ili ptića. Neka je kućica postavljena najmanje na metar i pol visine, u gusto grmlje s tankim granama koje ne mogu podnijeti masu grabežljivaca.

Pčele i leptiri hrane se cvjetnim nektarom i cvjetnim peludom oprašuju mnoštvo biljaka, posebice voćke i tako osiguravaju dobar urod. Kukce oprašivače privucite biljkama koje proizvode obilje nektara:

  • trajnice: crni sljez, mačja metvica, vrijes, stolisnik, gospina trava i ognjica
  • aromatične biljke: timijan, ružmarin, lavanda, kadulja, vrisak, mažuran, sipan, matičnjak, kamilica i mirta. U povrtnjaku kopar, anis, anđelika, i suncokret. Djetelina i facelija kao zeleno gnojivo.
  • drveće i grmovi:lipa, kesten, akacija, kalina, budleja, jorgovan s jednostrukim ili dvostrukim cvjetovima, grmovi s bobičastim voćem, osobito kupine penjačice.

Idealna mjesta za uzgoj grmova i trajnica bogatih nektarom su ukrasne lijehe i živice koje omeđuju vrt, kao i duž zidova

Gliste, ježevi i bubamare

Kišne gliste ključne su za plodno tlo. zakapaju i probavljaju biljni otpad poput lišća, stabljika, mrtvog korijenja, dreniraju tlo kopanjem tunela i ojačavaju strukturu tla. Nalaze se u površinskih petnaest centimetara, ali mogu kopati do 1,8 metara. Zimi se ukapaju ispod sloja zemlje podložnog mrazu i mrve zbijene slojeve. Prozračuju tlo i potiču razvoj bakterija. Na samo jednom hektaru može ih biti više od milijun. Nastojte ih ne ozlijediti kad radite usred dana, dok su dublje u tlu. Ako možete uzmite vile, a ne štihaču. Svaki dan pojedu onoliko hrane koliko su teške. Na površinu izbacuju hrpice probavljenog materijala koji su iznimno hranjivi.

Kalifornijske gliste poznate su i kao kompostne gliste, manje su od kišnih i mogu se prepoznati po svijetlom ružičastocrvenom člankovitom tijelu. Imaju ključnu ulogu u kompostnim hrpama, gdje biljni materijal pretvaraju u smeđi, mrvičasti humus. Ne morate ih dodavati svojoj kompostnoj hrpi, one će same naći put do nje. Kad ih smjene kišne gliste znate da je kompost dovršen.

Ništa ne privlači divlji život u vrt bolje od jezerca. Žabe i vilini konjici dohrlit će na vodu, a hranit će se kukcima i ličinkama koje mogu naštetiti biljkama.

Omiljena hrana ježeva, koju love u sumrak su puževi, puževi balavci, crvi, kukci i mali kralješnjaci. Sagradite im zimsko skrovište koje će im poslužiti i tijekom godine. Neophodan im je pristup jezercu ili velikom tanjuru s vodom. Složite hrpu od cjepanica i grana, visoku između 30 i 50 cm, s ulazom i šupljinom u sredini. Pod obložite suhim lišćem. Ježevi vole biti na toplom i suhom, skrovište postavite ispod krošnje stabla ili uz natkriveni zid. Blizu kućice ostavite nasjeckanu jabuku.

Izgradite jezerce u vrtu

Bubamare su jedan od najboljih saveznika u borbi protiv štetnih kukaca, uključujući ušence (lisne uši), crvce (štitaste uši) i koprivine grinje. Privlačenjem bubamara smanjit ćete potrebu za drugim mjerama suzbijanja. Kolonije bubamara nastanit će se u vrtu i ubrzo proždrijeti mnoštvo ušenaca, svaka do pedeset dnevno. Neka u vrtu raste nekoliko skupina kopriva. Premda je to neomiljen korov, napada ga lisna uš koja ne napada druge biljke i koja je izvrsna hrana bubamarama.

Bubamare će se namnožiti i napadati ušence na cvijeću, povrću i voćkama. Zimi se kriju u pukotinama i raspuklinama na kući i u vrtu kako bi se zaštitile od niskih temperatura. Uvlače se u hrpe lišća, kamene zidove, vrtna spremišta, garaže i sva druga skrovišta koja nađu. Nastojte ne omesti uspavane kolonije bubamara. U proljeće će se pojaviti duge crne ličinke sa žutim pjegama i početi jesti uši. Ne nalikuju odraslom primjercima.

Ništa ne privlači divlji život u vrt bolje od jezerca. Žabe i vilini konjici dohrlit će na vodu, a hranit će se kukcima i ličinkama koje mogu naštetiti biljkama.

Foto: Bigstockphoto/keldrigde


Tagovi

Prijatelji u vrtu Ptice Bubamare Gliste Hrana Voda


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.