Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbijašume
  • 22.07.2018. 17:00

Uskoro naplata eko takse i na Zlatiboru

Za sada je nepoznato kada će početi naplata eko takse za ulazak vozila na Zlatibor. Pre toga "Srbijašume" koje upravljaju tim parkom prirode treba da postave rampe na prilazima parku i obezbede vodiče, kao i da utvrde visinu naknade.

Foto: Pixabay / zvonko58
  • 491
  • 50
  • 0

Najava Javnog preduzeća "Srbijašume" da bi uskoro trebala da počne naplata ekoloških taksi na Zlatiboru ovih dana je uzburkala je javnost. Kako prenose Novosti, još se zvanično ne zna kada će ta odluka početi da se sprovodi jer prethodno "Srbijašume" koje upravljaju Parkom prirode Zlatibor treba da postave rampe na prilazima parku i obezbede vodiče. Ipak, kako se čini to neće potkačiti i posetioce centra Zlatibora, koji je poslednjih godina izašao iz okvira bilo kakvog parka prirode, zbog prenatrpanosti.

Ko treba najviše da plati?

Ova planina je krajem prošle godine proglašena za park prirode, na oko 40.000 hektara. Prema donesenoj uredbi, granicu mu čine reka Uvac, Bosna i Hercegovina, a onda ide padinama Mokre gore, Semegnjevske gore i Grude, pa "preskače" naseljeni deo Zlatibora i nastavlja severnim padinama Čigote, dok je na istoku reka Katušnica i padine Murtenice. Po mišljenju stručnjaka, najveću taksu, upravo bi trebalo da plate vlasnici automobila koji dolaze u sam centar Zlatibora.

Novac iskoristiti za projekte za uređenje nacionalnog parka

Pomoćnica ministra zaštite životne sredine Jasmina Jović kaže će eko taksa moći da se naplaćuje tek kada "Srbijašume" budu donele odluku gde će postaviti naplatne rampe. Ona dodaje da za naknadu postoji pravilnik, ali se svi predlozi dostavljaju na saglasnost nadležnom ministarstvu. Jovićeva naglašava da sav novac, koje se dobije od tih taksa, mora biti iskorišćen isključivo za neke projekte za nacionalni park ili zaštićeno područje.

Najskuplja taksa za prolazak kamiona s prikolicom

Cene na Zlatiboru, biće formirane na osnovu tipova vozila i kretaće se od 100 do 700 dinara dnevno. Najjeftinije će prolaziti vozači automobila, a najskuplje vozači kamiona sa prikolicama. Za razliku od Kopaonika, na kojem je krajem prošle godine počela naplata ekoloških taksi za ulazak vozila, meštani Zlatibora neće plaćati ulaz u taj park prirode. 

NP Kopaonik od takse prihoduje 15 miliona dinara

U JP "Nacionalni park Kopaonik" ističu da će do kraja ove godine inkasirati oko 15 miliona dinara i naglašavaju da će prikupljeni novac biti utrošen za sprečavanje zagađenja, zaštitu flore i faune i regulisanje kanalizacije. Naplatne kapije postavljene su iz pravca Brzeća, Raške i Leposavića. Zbog zastoja, koji je bio, verovatno će biti omogućeno i plaćanje SMS ili da se taksa plaća prilikom izlaza iz parka.

U početku uvek ima otpora

U početku je bilo negodovanja vozača, pa i rasprava na naplatnim rampama, zato su mnogi tvrdili da se "naplaćuje i vazduh", da je reč o nepotrebnom "haraču" i ataku na džep turista, ali i onih koji zbog posla dolaze na Kopaonik, međutim, s vremenom je "sve leglo", a plaćanje ulaza u Nacionalni park Kopaonik postala je "normalna stvar".

Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora" počelo naplatu takse na tri lokacije na Iriškom vencu, u iznosu od 150 dinara i to samo vikendima i za Prvi maj.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zlatibor Eko taksa Ekologija Turizam Srbijašume Kopaonik Fruška gora


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P