Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promocija
  • 19.12.2020. 16:00

182,9 milijuna eura za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU

Program promocije za 2021. stavlja poseban fokus na proizvode i poljoprivredne metode koji podržavaju ciljeve europskog Zelenog plana

Foto: Depositphotos/aquanaut
  • 144
  • 19
  • 0

Za 2021. godinu je osigurano ukupno 182,9 milijuna eura i to za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU unutar Unije, ali i izvan nje, priopćila je Europska komisija.

Ovaj program promocije stavlja poseban fokus na proizvode i metode koji podržavaju ciljeve europskog Zelenog plana, odnosno davanje prioriteta ekološkim, voću i povrću te održivoj poljoprivredi.

Koncept je osmišljen s ciljem povećanja konkurentnosti sektora iskorištavanjem prednosti širenja svjetskih tržišta i podizanjem svijesti o visokim standardima koji se koriste u poljoprivredi EU-a, uključujući kvalitetu i održivost.

Novi okvir za politiku promocije bit će postavljen sljedeće godine, kako je predviđeno strategijom Od polja do stola, stoji u priopćenju.

Za europske standarde treba znati cijeli svijet

"Europska poljoprivreda je na raskrižju. Njezini standardi u pogledu kvalitete i sigurnosti poznati su širom svijeta. Potreban joj je jači fokus na održivost", rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, Janusz Wojciechowski.

Bit će to, pojasnio je, ključni alat u promicanju održivosti, a u skladu s ambicijama Zelenog sporazuma. Održiva poljoprivreda pokazala je koristi za farmere jer pruža dodanu vrijednost njihovim proizvodima.

Gotovo polovica proračuna, odnosno 86 milijuna eura bit će usmjerena na kampanje u skladu s ambicijama europskog Zelenog plana, a posebno sa strategijom Od polja do stola. To uključuje informiranje europskih i globalnih potrošača o ekološkoj, održivoj poljoprivredi i ulozi poljoprivredno-prehrambenog sektora u smislu klimatskog djelovanja i okoliša.

Kampanje izvan EU usmjerene na tržišta visokog rasta

Odabrane kampanje bit će orijentirane na podizanje svijesti o takvom načinu proizvodnje hrane i povećanju prepoznatljivosti eko oznake. Nadalje, unutar EU-a financirat će se one za promicanje zdrave i uravnotežene prehrane povećanjem potrošnje svježeg voća i povrća.

Sljedeći će fokus biti isticanje visokih standarda sigurnosti i kvalitete, kao i raznolikosti i tradicionalnih aspekata poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Unije. To uključuje promicanje shema kvalitete poput geografskih oznaka.

U pogledu kampanja izvan EU, prioriteti su postavljeni na tržišta s potencijalom za visok rast, poput Japana, Južne Koreje, Kanade i Meksika. Očekuje se da će se ondje poboljšati konkurentnost i potrošnja ovih artikala te povećati njihov profil i povećati tržišni udio.

Pozivi za prijedloge za predstojeće kampanje bit će objavljen početkom 2021. godine. Širok spektar tijela, poput trgovačkih, organizacija proizvođača i poljoprivredno-prehrambenih skupina odgovornih za promocijske aktivnosti, može se prijaviti za financiranje i podnijeti svoje prijedloge.

Projekti će se ocjenjivati prema klimatskim i okolišnim ciljevima ZPP-a, Europskom zelenom dogovoru i strategiji Od polja do stola, a u obzir će se uzeti održivost proizvodnje i potrošnje.


Tagovi

Financiranje Promocija EU proizvodi Održiva poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.