Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 25.04.2017. 12:15

5 natječaja od 600 milijuna kuna za ulaganja u OPG

Otvoreno 5 natječaja za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva podmjere 4.1. vrijednih 600 milijuna kuna!

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 8.147
  • 425
  • 0

Na snazi je Pravilnik o provedbi mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", podmjere 4.1 "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. (Narodne novine broj 37/2017) koji u odnosu na prethodni Pravilnik uvodi nekoliko novina.

Korisnicima najznačajnija promjena je da prijave na natječaj počinju mjesec dana nakon objave natječaja, što im daje dovoljno vremena za pripremu.

Brža obrada natječaja

Kod prijave je potrebno dostaviti minimalnu dokumentaciju, a dodatnu dokumentaciju dostavljat će samo oni koji su prošli prvu kontrolu projekta.

Nadalje, obrada natječaja bit će dovršena unutar 120 dana (ne računajući vrijeme koje korisnik ima za dostavu dokumentacije), a omogućene su i dopune, ispravci i obrazloženja na zahtjev Agencije.

50% sufinanciranja, dodatnih 20% za mlade

Također, Pravilnikom je definirano da jedan neprihvatljiv trošak (ako nije ključan za provedbu ili bodove) ne znači odbijanje cijelog projekta, nego će se samo taj trošak proglasiti neprihvatljivim.

Uvedene su i promjene u postotku sufinanciranja projekata. Moguće je ostvariti maksimalno 50% sufinanciranja, a mladi poljoprivrednici mogu ostvariti i dodatnih 20%.

100 tisuća eura po projektu

Start-up tvrtke sufinancirat će se do maksimalno 100.000 eura po projektu. Novost je i povezivanje prijava za različite natječaje u okviru mjere 4, odnosno ako se odobri projekt u tipu operacije 4.1.1., a isti korisnik je prijavio projekt i u tipu operacije 4.1.2.ili 4.1.3., potonji će mu biti automatski odobren uz uvjet da prolazi bodovni prag.

Prijave od 2. lipnja 2017.

Temeljem spomenutog Pravilnika objavljeno je pet natječaja na mrežnoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna. Prijave na navedene natječaje zaprimat će se od 2. lipnja 2017. godine.

  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor voća i povrća, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 6.000 do 250.000 EUR standardnog ekonomskog rezultata (ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 120.000.000,00 kn).
  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor voća i povrća, preko 250.000 eura ekonomske veličine (ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 80.000.000,00 kn). Dozvoljeni troškovi: podizanje trajnih nasada, staklenika i plastenika, prostora za skladištenje, kupnja mehanizacije, opremanje objekata za prijem i skladištenje, sušenje i doradu. Sufinanciranje iznosi 50%, a maksimalni iznos potpore po projektu 1.000.000 eura osim za početnike gdje je maksimalni iznos 100.000 eura po projektu.

Za mlade je moguće povećanje intenziteta za 20% uz uvjet da je osoba mlađa od 40 godina nositelj/vlasnik te da plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje po osnovi poljoprivrede.

  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, stočarstvo i peradarstvo, od 8.000 do 250.000 eura ekonomske veličine (ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 120.000.000,00 kn).
  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, stočarstvo i peradarstvo, preko 250.000 eura ekonomske veličine (ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 80.000.000,00 kn). Dozvoljeni troškovi: rekonstrukcija i izgradnja objekata za držanje životinja, oprema i mehanizacija. Sufinanciranje iznosi 50%, a maksimalni iznos potpore po projektu 1.000.000 eura osim za početnike gdje je maksimalni iznos 100.000 eura po projektu.Za mlade je moguće povećanje intenziteta za 20% uz uvjet da je osoba mlađa od 40 godina nositelj/vlasnik te da plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje po osnovi poljoprivrede.
  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš (Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 200.000.000,00 kn).

Riješene najveće boljke korištenja sredstava

"Prijave na natječaje se odvijaju u dvije faze od kojih će u prvoj fazi od korisnika biti tražen manji opseg dokumentacije. Vrlo brzo nakon zatvaranja natječaja korisnici koji prolaze u drugu fazu bit će o tome obaviješteni te će im biti omogućena dostava dodatne dokumentacije.

Korisnici za koje nema dostatnih sredstava bit će obaviješteni vrlo brzo po zatvaranju natječaja te im neće biti stvoren dodatni trošak pripreme dokumentacije. Mislim da smo ovim Pravilnikom riješili najveće boljke korištenja sredstava Programa ruralnog razvoja.

Skratili smo rokove administraciji, a korisnicima dali više vremena za pripremu. Pojednostavili smo sustav prijava i smanjili financijska opterećenja potencijalnih korisnika. Smanjenjem postotka sufinanciranja omogućili smo financiranje većeg broja kvalitetnijih projekata jer s korisnicima dijelimo rizik projekta u odnosu 50:50", izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon objave natječaja.

Natječaje i priloge natječaja, te upute i predloške možete pronaći ovdje.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Tagovi

Mjera 4 Tolušić Natječaji


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]