Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trošenje EU sredstava
  • 26.02.2021. 15:00

APPRRR zbog nepravilnosti izdala 136 odluka o povratu, vraćeno osam milijuna kuna

Agencija za plaćanja u protekloj je godini za korištenje mjera iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i fonda za jamstva u poljoprivredi zaprimila 88 sumnji na nepravilnosti.

Foto: Renata Prusina
  • 5.056
  • 424
  • 0

"Pouzdano znamo da su kroz mjeru 6.1.1. dobili komplet mehanizaciju koju ne koriste, pa plug nedugo poslije prodali za 5.000 eura“, upozoravaju naši čitatelji, od kojih su neki čuli i da su se "kupovale" ovce i traktori od susjeda samo da se operu novci.

Koje su sve nepravilnosti uočene i kako su sankcionirane, pitali smo Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) kao nadležnu za nadzor provođenja mjera odnosno utroška odobrenih sredstava prema definiranoj namjeni. Ističu kako su tijekom godina kontinuirano provodili provjere za indikatore potencijalnih nepravilnosti uočenih u okviru obrade zahtjeva, ali i kontrole na temelju prijava trećih strana. Ako se pak utvrde nepravilnosti, poduzimaju se mjere za njihovo uklanjanje, ovisno o tome što je utvrđeno.

Vraćeno osam milijuna kuna

Tako su kontrole prijave vezane za nepravilnosti u korištenju sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) najčešće pokazale kako se dobivena sredstva ne troše za što su namijenjena. Iz APPRRR-a navode za primjer nekoliko slučajeva vezanih za mjeru 6 (tip operacije 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima“) među kojima kupnju traktora koji je prodan dva tjedna kasnije, ulaganje sredstava u izgradnju novog gospodarskog objekta umjesto rekonstrukcije i nadogradnje starog, za što su potpore i bile namijenjene, te kupnja zemljišta umjesto sadnje i podizanja nasada pojedinih kultura za što su zapravo dobiveni ovi namjenski poticaji.

U protekloj je godini za mjere iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) Agencija zaprimila ukupno 88 sumnji na nepravilnosti.

Najčešći tipovi nepravilnosti, bez obzira na iznos za koje su izdane odluke o povratu, su zahtjevi za odustajanjem, neopravdani predujam, nepravilnosti vezane za javnu nabavu, kada korisnik nije podnio konačni Zahtjev za isplatu u kojem slučaju mora vratiti i prvu isplaćenu ratu (tip operacija 6.3.1.) te nepravilnosti kod izravne potpore koje se odnose na prijavljeno korištenje poljoprivrednih površina na kojima se ne obavlja ta aktivnost, pojašnjavaju iz APPRRR-a i dodaju kako je u 2020. godini bilo i 2296 zahtjeva odbijenih u administrativnoj kontroli za EPFR.  

"Broj nepravilnosti poslije isplate s financijskim učinkom u 2020. godini odnosi se na 136 odluka o povratu u ukupnom iznosu od 8.424.977,87 kn za EPFRR te pet odluka o povratu u ukupnom iznosu 87.603,43 kn za EFJP“, potvrđuju iz Agencije.

Administrativne i terenske provjere

Inače, podnositelji upozorenja u mogu ukazati na nepravilnosti u korištenju sredstava iz europskih fondova, ali prijave mogu biti vezane i za određenu mjeru ili projekt unutar Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, kao i za provođenje poljoprivredne aktivnosti na površinama za koje se ostvaruje potpora, pojašnjavaju iz APPRRR-a.

"Svaka prijava nepravilnosti treba sadržavati podatke iz kojih se nedvojbeno može identificirati korisnik i podatke koji se mogu provjeriti. Sve zaprimljene prijave sumnje na nepravilnosti neovisno o načinu prijave stavljaju se u postupak temeljite obrade, te se o izvršenim provjerama i rezultatima obavještava podnositelja upozorenja u najkraćem mogućem roku“, navode i dodaju kako ove interne procedure uključuju administrativne provjere i kontrole na terenu.

U fazi administrativne kontrole Zahtjeva za potporu provjeravaju se uvjeti prihvatljivosti korisnika i aktivnosti navedene u Poslovnom planu. "Prilikom podnošenja Zahtjeva za isplatu konačne rate posebno se obrati pozornost na navode iz prijave te se provjere prilikom kontrole na terenu“, pojašnjavaju.

Prijave na dvije adrese

Na kraju, iz APPRRR pozivaju naše čitatelje kao i sve ostale građane koji imaju slične informacije ili su uočili nepravilnosti da ih mogu prijaviti Agenciji na adresu elektroničke pošte  nepravilnosti.eu@apprrr.hr odnosno putem obrasca te dopisom na adresu Agencije, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, ali i neposrednim kontaktom na tel: +385 (0) 1 6446 010; fax: +385 (0) 1 600 2851.

Isto tako, prijave se mogui poslati i na elektroničku adresu Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ministarstvu financija: nepravilnosti.eu@mfin.hr ili putem on-line obrazaca Europskog ureda za borbu protiv prijevara pri Europskoj komisiji (OLAF- fr. Office Européen de Lutte Antifraude).


Tagovi

APPRRR Mjere ruralnog razvoja Europski fondovi Povrat sredstava


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]