Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nabavka opreme
  • 22.03.2023. 10:30

Bh. poljoprivrednici još čekaju obećane subvencije iz Mađarske

Oko 800 poljoprivrednika je konkurisalo za podršku unapređenja poljoprivredne proizvodnje, a od roka za prijavu već je prošlo četiri mjeseca.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 172
  • 35
  • 0

Ko će dobiti bespovratna sredstva iz programa podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, trebalo bi biti poznato u prvoj polovini aprila, naveli su Fondacije za održivi razvoj "Progresus".

Oko 800 poljoprivrednika je konkurisalo za podršku unapređenja poljoprivredne proizvodnje, a od roka za prijavu već je prošlo četiri mjeseca. Iz Fondacije koja vodi ovaj process, ističu kako bi stručno ocjenjivanje prijava trebalo bi biti završeno do kraja marta. Nakon toga će biti proslijeđena rang-lista i poznata konačna odluka partnerske organizacije Vlade Mađarske o dodjeli bespovratnih sredstava.

Uskoro konačna odluka?

Kako je saopćeno, više od 90 posto prijava ispunjava formalno-pravne uslove, dok je dvije trećine već ocijenjeno.

"Konačna odluka će biti objavljena na zvaničnoj internet stranici Fondacije . Ubrzo nakon objave rang-liste slijedi potpisivanje ugovora korisnika s Fondacijom, a potom i realizacija nabavke traženih mašina, opreme i alata", pojasnili su u "Progresusu" za Srnu.

Projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima, odnosno do 70 posto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata isključivo mađarske proizvodnje, a mogu da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 eura.

Komentirao i Szijjarto

Pomoć bh. poljoprivrednicima komentiao je danas i ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Szijjarto koji je u Sarajevu održao sastanak sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem. Kako je rekao, za njegovu zemlju je važan razvoj BiH.

"Iz RS dobili smo jednu inicijativu da pronađemo način da pokrenemo zajendički program koji bi doprineo razvoju poljoprivrede. Odlučili smo da ćemo pružiti podršku poljoprivrednicima u RS da kupuju opremu iz mađarske. To je dobro za naše privrednike jer se kupuju mašine, a dobro je i za ovdašnje poljoprivrednike. Imali smo 805 prijavljenih na konkursu i ovih dana će se potpisati ugovori o toj podršci", istakao je Sijjarto.


Tagovi

Poljoprivreda Nabavka opreme Bespovratna sredstva Progresus Mađarska oprema Subvencije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.