Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prva rata
  • 03.02.2021. 10:45

Čekate isplatu prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera? Evo što kažu kad kreće

Isplaćena sredstva bit će obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

Foto: Bigstock/ Artush
  • 7.810
  • 501
  • 0

Isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja započinje u srijedu 17. veljače 2021. godine u ukupnom iznosu od gotovo 2,3 milijardi kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Isplaćena sredstva, navode, bit će obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

"U prvoj rati isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače, mliječne krave, očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara“, pojašnjavaju.

Također će biti isplaćena potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja "Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima" (Mjera 13) i "Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja" (M10.1.9).

U ožujku i travnju započinje isplata potpora za Mjeru 10 "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene",  M14 "Dobrobit životinja", M11 "Ekološki uzgoj (mjera 11.)" te Proizvodno vezanu potporu za tov junadi. 

Podsjećaju, u studenom 2020. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,6 milijarde kuna što je gotovo 300 milijuna kuna više nego godinu prije. Također, tijekom siječnja je isplaćeno 93 milijuna kuna potpore za izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja za područja koja su pogođena katastrofalnim potresom i poplavama.  

"Kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 4,1 milijardi kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2020. godini", poručuju.

Zaključno, u završnom dijelu odobravanja isplate slijedi poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 100 milijuna kuna.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Isplata Prva rata Izravna plaćanja IAKS mjere


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.