Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 14.08.2021. 08:00

Čekate natječaj za tip operacije 6.1.1. odnosno 6.3.1.? Nacrti su u javnom savjetovanju

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i u javno savjetovanje pustilo nacrte natječaja za potpore mladim poljoprivrednicima i razvoju malih gospodarstava.

Foto: Depositphotos/vladteodor95
  • 7.413
  • 731
  • 0

Nacrti natječaja za provedbu tipa operacije 6.1.1 "Potpora mladim poljoprivrednicima" i 6.3.1 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" iz Programa ruralnog razvoja u javnom su savjetovanju. 

Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, vezano uz 6.1.1., svrha je dodjela potpore mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja. Sredstva javne potpore osigurana su iz Instrumenta Europske unije za oporavak radi potpore oporavku nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EURI). 

Prihvatljivi korisnici su stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja zahtjeva za potporu koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, najkasnije kod podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, ali ne kasnije od 24 mjeseca od dana sklapanja Ugovora o financiranju.

Mladi poljoprivrednik je nositelj/odgovorna osoba u:

  • obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ili
  • obrtu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti ili
  • trgovačkom društvu kojem je poljoprivreda glavna djelatnost upisana u Registru poslovnih subjekata koji se vodi pri Državnom zavodu za statistiku (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) isključivo ako je vlasnik najmanje 50% temeljnog kapitala u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, kod konačne isplate potpore i najmanje tri godine nakon konačne isplate potpore.

Savjetovanje pronađite ovdje

Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 152.563.412 kuna, a visina javne potpore 50.000 EUR/20.000 EUR u protuvrijednosti u kunama.

Kada je riječ o 6.3.1., svrha Natječaja je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području. 

Korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika organizacijskog oblika:

  • samoopskrbno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
  • obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
  • obrt kojem je poljoprivreda pretežita djelatnost upisana u obrtnom registru
  • trgovačko društvo kojem je poljoprivreda glavna djelatnost upisana u Registru poslovnih subjekata koji se vodi pri Državnom zavodu za statistiku (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela)
  • zadruga registrirana za obavljanje  poljoprivredne djelatnosti.

Pritom ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 EUR do 7.999 EUR, koja moraju biti u rangu mikro ili malog poduzeća.

Savjetovanje pronađite ovdje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 112.500.000 kuna, a visina javne potpore od 15.000 EUR u protuvrijednosti u kunama

Savjetovanja su otvorena do: 31. kolovoza 2021.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjera 6 Ruralni razvoj Javno savjetovanje Mladi poljoprivrednici Mali poljoprivrednici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]