Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 07.12.2021. 09:00

Čekate natječaje za podmjeru 4.1.? Nacrti za tri tipa operacija su u javnom savjetovanju

Ministarstvo poljoprivrede je u javno savjetovanje pustilo tri nacrta natječaja koja se odnose na potpore za ulaganje u sektor svinjogojstva, korištenje stajskog gnojiva i obnovljive izvore energije.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 1.362
  • 151
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je tri javna savjetovanja za nacrt natječaja za podmjeru 4.1. koja se odnose na potporu za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva. Riječ je o ulaganju u sektor svinjogojstva, korištenju stajskog gnojiva i obnovljivim izvorima energije.

Prvo se odnosi na tip operacije 4.1.1., odnosno rekonstrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti PG-ova - ulaganja u tov svinja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 200 milijuna kuna.

Od toga je 120 milijuna za ulaganja u tov svinja, za mikro, male i srednje korisnike te 80 milijuna kuna za ulaganja u tov za velike odnosno poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 EUR SO, navodi se u natječaju.

Između ostalog ondje stoji da najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 eura, a najviša do 1.000 eura za mikro, male i srednje korisnike. Dok je za velike korisnike to do 3.000 eura i 100.000 eura ili više za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR, zatim korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu.

Detaljnije informacije o ovom natječaju pronađite ovdje.

Za korištenje stajskog gnojiva 67 milijuna kuna

Drugo se odnosi na potporu za tip operacije 4.1.2., odnosno zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 67 milijuna kuna, a svrha ovog natječaja je smanjenje štetnog utjecaja na okoliš te povećanje plodnosti tla.

Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 eura, a najviše može biti do 300.000 eura. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisne u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije, stoji u natječaju.

Detaljnije informacije i sam njegov nacrt pronađite na ovom linku

Dodatnih 20 posto za mlade poljoprivrednike

Posljednji tip operacije koji je pušten u javno savjetovanje je  4.1.3. i on se odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije čija su sredstva javne potpore osigurana iz Instrumenta Europske unije za oporavak nakon krize uzrokovane covid-19.

Ukupan iznos sredstava iznosi 141.865.200 kuna. Najniža visina javne potpore po projektu je 5.000 eura, a najviša 1.000.000 ili do 100.000 € za korisnike  čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR. Te one koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu, pri čemu vrijednost potpore za navedene tipove korisnika može biti veća u slučaju kada zatraže potporu veću od 100.000 EUR koju dokazuju obvezujućim pismom namjere banke koje se odnosi na vrijednost projekta u cijelosti.

Kako stoji u natječaju, intenzitet potpore po projektu može se uvećati za dodatnih 20 posto u slučaju da ulaganje provodi mladi poljoprivrednik. No, oni moraju ispunjavati određene uvjete koje kao i sve detalje natječaja možete pronaći ovdje.

Sva tri javna savjetovanja su otvorena do 20. prosinca 2021., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Podmjera 4.1. Tov svinja Stajsko gnojivo Izvori energije


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]