Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 03.07.2018. 09:00

Ciljevi LAG-a Karašica: konkurentna poljoprivredna proizvodnja, diverzifikacija usluga i bolja kvaliteta života te održiv eko sustav

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Ovaj tjedan na redu je LAG Karašica.

Foto: LAG Karašica
  • 247
  • 17
  • 0

Lokalna akcijska grupa Karašica osnovana je 28. prosinca 2009. godine kao rezultat projekta Inicijativa za ruralni razvoj Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu (HILS) iz Osijeka. LAG Karašica nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji te time pripada istočnom dijelu države, odnosno kontinetalnoj Hrvatskoj. LAG Karašica obuhvaća sjeverozapadni, zapadni i dio središnjeg dijela županije, a sačinjavaju ga ukupno 17 općina i gradova: gradovi Belišće, Donji Miholjac, Našice i Valpovo te općine Bizovac, Donja Motičina, Đurđenovac, Feričanci, Gorjani, Koška, Magadenovac, Marijanci, Petrijevci, Podgorač, Podravska Moslavina, Punitovci i Viljevo.

Na svojoj sjevernoj strani, LAG Karašica graniči s Mađarskom te geostrateški gledano, nalazi se na važnom koridoru koji povezuje podunavsku regije s Jadranom preko Zagreba i Karlovca do Rijeke te Bosne i Hercegovine do Ploča. Sjeveroistočnim područjem LAG-a protječe rijeka Drava, krajnjim južnim dijelom LAG-a rijeka Vuka, a od zapada prema istoku rijeka Karašica po kojoj je LAG dobio ime. Sve spomenute rijeke pritoke su Dunava pa upravo zbog toga područje LAG-a pripada i Hrvatskom Podunavlju. Prednost ovakvog položaja je dobra prometna povezanost, blizina Osijeka, autoceste Zagreb – Osijek kao i postojećih i planiranih paneuropskih koridora, Zračne luke Osijek te željeznice. LAG Karašica obuhvaća površinu od ukupno 1.586,15 km2 , što čini 38,2 % površine Osječko-baranjske županije te zauzima prostor od 2,8 % ukupne površine Republike Hrvatske. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, LAG Karašica broji 83.875 stanovnika, odnosno 27,5 % stanovništva županije. LAG obuhvaća čak 123 naselja, a prosječna gustoća stanovništva je 52 stanovnika po km2.  Riječ je o prilično heterogenom prostoru neujednačenom po svojoj veličini, broju i gustoći naseljenosti pojedinih gradova i općina. LAG broji 88 članova iz javnog, civilnog i privatnog sektora.

Poljoprivredna proizvodnja okosnica razvoja 

LAG Karašica razmjerno je velik i raznolik prostor koji pored 13 općina i pripadajućih ruralnih naselja čine i 4 mala grada (Belišće, D. Miholjac, Našice i Valpovo) što na više načina ukazuje na raznolik razvojni potencijal. Pored bogatog industrijskog nasljeđa, područje obiluje prirodnim i kulturnim nasljeđem, ali razvoj ipak najvećim dijelom bazira se na poljoprivrednoj proizvodnji, koja čini okosnicu razvoja ovog ruralnog prostora. Strategija LAG-a za razdoblje 2014. – 2020. godine velikim je dijelom određena okvirima Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 – 2020., prilagođena je resursima i potencijalima gospodarskih subjekata, razvojnim planovima i kapacitetima JLS-a.

Vizija LAG-a Karašica je gospodarski razvijena, socijalno i ekološki osviještena mikroregija, u skladu s načelima ravnomjernog i održivog razvoja, ugodna za život i odmor. Sukladno tome, određena su tri osnovna cilja: konkurentna poljoprivredna proizvodnja, diverzifikacija usluga i poboljšana kvaliteta života te povećana održivost eko sustava. Temeljem odabrane Lokalne razvojne strategije LAG-a Karašica 2014 – 2020. za provedbu Podmjere 19.2., Podmjere 19.3. i Podmjere 19.4. unutar Mjere 19 “Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD-lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)”, odobrena su mu sredstva u visini 11.748.773,61 HRK. Odobrena sredstva LAG će alocirati na provedbu nekoliko mjera kojima će se ostvariti ciljevi Strategije. Početkom svibnja, LAG Karašica je raspisao prvi natječaj za provedbu LRS-a. Riječ je o Natječaju za provedbu mjere 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” za koji su alocirana sredstva u visini od 1.224.217,50 HRK. Navedena mjera sukladna je tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Sufinancirat će se provedba prihvatljivih aktivnosti kroz 11 projekata malih poljoprivrednih gospodarstava na području LAG obuhvata. Na ovaj natječaj pristiglo je 20 prijava. Do kraja 2018. godine, planirano je raspisivanje natječaja za još dva tipa operacije: 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” i 4.1.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva; restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”.

LAG Karašica realizirao je brojne projekte sufinancirane javnim sredstvima kao što su IPARD program za RH, mjere 202, u vrijednosti 900.000,00 HRK; THE HERA NET – Mreža visoko obrazovanih ruralnih animatora iz programa IPA IV vrijedan 172.073,26 EUR; BOTTOM-UP u vrijednosti 153.999,39 EUR, a sufinanciran je sredstvima iz poziva Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II iz ESF-a; VOLUNTEER NEW DEAL – iz OP-a Razvoj ljudskih potencijala te Ureda Vlade RH za udruge. Ukupna vrijednost projekta iznosi 120.371,38 EUR. Također, LAG Karašica je partner na tri projekta Zaželi – program zapošljavanja žena u općinama Petrijevci, D. Motičina i Punitovci, ukupne vrijednosti 8.077.819,30 kn. LAG je sudjelovao u provedbi projekta "Volontiram i osnažujem lokalnu ruralnu zajednicu” (poticanje volontiranja radi prevencije nasilja nad i među mladima) koji provodi Hrvatska mreža za ruralni razvoj u partnerstvu s Volonterskim centrom Osijek. Djelatnici LAG-a Karašica pohađali su edukaciju Uvod u menadžment volontera te je i organizirana volonterska akcija uređenja okoliša i bojanja sprava na gradskom dječjem igralištu u Našicama.

Udruživanje lokalnih proizvođača hrane 

Aktivnosti LAG-a su usmjerene i na održavanje animacijskih aktivnosti na području LAG-a, u svrhu informiranja i educiranja svojih članova te je stoga LAG Karašica u ožujku ove godine organizirao 1. Konferenciju slavonsko-baranjsko-srijemskih LAG-ova pod nazivom Razvojne perspektive projekta "Slavonija, Baranja i Srijem“. Organizatori konferencije uz LAG Karašica bila je i Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijele Žalac i osječko-baranjskog župana, Ivana Anušića. Organizaciju Konferencije poduprli su i Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Cilj konferencije je bio stvoriti prostor za razgovor svih ključnih dionika regionalnog razvoja, istaknuti razvojne mogućnosti, ukazati na razvojne prilike, pokrenuti nove inicijative, učiti na dobrim i poticajnim projektima, osnaživati i graditi održive poslovne modele.  LAG organizira i razne informativne i edukativne radionice, tako je u veljači ove godine organizirao predstavljanje projekta Cluster of Innovative Zero-km Agrofood Marketplaces for growth-CAMARG.

Cilj projekta je udružiti lokalne proizvođače hrane koji bi uz pomoć web platforme zajedno ponudili svoje kvalitetne domaće proizvode lokalnom tržištu te ih isporučili do vrata kupaca. Predstavljanju projekta odazvalo se dvadestak proizvođača koji su mahom i članovi LAG-a Karašicate su pokazali velik interes za udruživanje i zajedničko predstavljanje na tržištu. LAG također svojim članovima želi pomoći u plasmanu njihovih proizvoda pa tako im pomaže u organizaciju sudjelovanja na raznim sajmovima. Nekoliko puta organiziran je posjet sajmu OKUSI HRVATSKO u Baškoj Vodi na kojem su se članovi predstavili s okusima Slavonije: kulenom, rakijom, sirom, medom, likerima, kolačima, vinom i ostalim specijalitetima. U kolovozu je planirano ponovno sudjelovanje članova na ovom sajmu, u svrhu promidžbe kraja LAG-a i domaćih proizvođača.

Više informacija o radu LAG-a Karašica možete pronaći ovdje.


Tagovi

Ruralni razvoj LAG Lag Karašica


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer