Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Skradin
  • 24.10.2018. 10:40

Depopulacija nije zaobišla ni Skradin, ali gradnja vrtića dobra je osnova da i to poprave

Ne možemo se pohvaliti velikim brojem djece jer depopulacija nije zaobišla ni Grad Skradin. Imamo pedesetak djece, ali odobreni nam je projekt dobra osnova da i to popravimo, kaže gradonačelnik mr.sc. Antonijo Brajković koji će zahvaljujući Programu ruralnog razvoja izgraditi novi vrtić.

Foto: Bigstockphoto/Duško Jaramaz/PIXSELL
  • 1.948
  • 171
  • 0

Program ruralnog razvoja nije samo ulaganje u poljoprivredu. Nizom mjera ulaže se u, kako naziv i kaže, razvoj ruralnog prostora, no ne samo njega. Naime, zahvaljujući podmjeri 7.4. odnosno tipu operacije 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", novi dječji vrtić dobit će i Grad Skradin

Gradu u Šibensko-kninskoj županiji sa svega 3.986 stanovnika, prema popisu iz 2001., Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odobrila je iznos potpore od 7.448.000 kuna za ulaganje u građenje i opremanje dječjeg vrtića.

Dobra osnova za povećati broj djece 

"Ne možemo se pohvaliti velikim brojem djece jer depopulacija, samim tim i manji broj djece, nije zaobišla ni Grad Skradin. Imamo pedesetak djece, ali odobreni nam je projekt dobra osnova da i to popravimo. Jedan od poticaja demografskoj obnovi", kaže nam gradonačelnik mr.sc. Antonijo Brajković dodajući da je, vezano uz gradnju, Grad pred potpisivanjem ugovora s izvođačem radova. 

Novi vrtić planirano će osvanuti na mjestu derutne zgrade odnosno planirana je rekonstrukcija objekta kojeg je 60-ih godina prošlog stoljeća koristila vojska, a danas dijelom koristi Osnovna škola Skradin. Gradnja vrtića nužna je i potreba grada jer djeca trenutno idu u privatni vrtić čiju cijenu roditeljima sufinancira gradska uprava, a koji je prostorom, kaže gradonačelnik, neadekvatan za vrtićarce. Otvaranje vrtića značit će, dakako, i nova zapošljavanja odgojiteljica, stručnog osoblja, pomoćnog osoblja... 

"S obzirom kakve sve strukturne probleme imaju naše sredine, sredstva Programa ruralnog razvoja sigurno mogu biti usmjerena na vrlo korisne projekte. Cijeli fond je vrijedan izvor financiranja i onaj tko ima viziju, može povući značajna sredstva i unaprijediti društvenu i komunalnu infrastrukturu", navodi gradonačelnik čija gradska uprava već planira i apliciranja projekata na druge podmjere. Konkretno, prvenstveno na tip operacije 7.2.2. kad se objavi natječaj. U planu im je izgradnja sportske dvorane, staze do vidikovca Turina koja bi mogla biti korištena u turističke svrhe jer Skradin se nalazi na ulazu u Nacionalni park Krka, asfaltiranje cesta...

Odobren im je maksimalan iznos 

"Kada je o vrtiću riječ, iz Programa ruralnog razvoja odobren nam je maksimalan iznos. Riječ je o 7,4 milijuna kuna što su sigurno vrijedna sredstva. Koliko znače za jedan mali grad i njegov proračun, možda najbolje govori i da će cijeli projekt - građenje i opremanje dječjeg vrtića stajati između 8,5 i 9 milijuna kuna. Znači, Grad će isfinancirati preostali, daleko manji dio", zaključuje gradonačelnik. 

Dodatno, nije za izostaviti, od ukupno 102 odobrena projekta na navedenom tipu operacije, Grad Skradin zauzeo je visoko 15. mjesto! Inače, Grad Skradin kao jedinica lokalne samouprave obuhvaća prostor od 186,79 četvornih kilometara na kojem se nalazi 21 naselje Skradin – sjedište Grada, Bićine, Bratiškovci, Bribir, Cicvare, Dubravice, Gorice, Gračac, Ićevo, Krković, Lađevci, Međare, Piramatovci, Plastovo, Rupe, Skradinsko Polje, Sonković, Vaćani, Velika Glava, Žažvić i Ždrapanj. 


Fotoprilog


Tagovi

Grad Skradin Djećji vrtić Operacija 7.4.1. Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]