Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 27.02.2019. 15:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Dodatna 22 milijuna eura za tip operacije 6.1.1. kako bi svi s dovoljnim brojem bodova prošli

Oduševljen sam interesom mladih poljoprivrednika za mjeru 6.1.1. i projektima koje su prijavili. Ispod crte je ostalo šestotinjak dobro smišljenih projekata naših mladih poljoprivrednih nada. Zato smo odlučili povećati alokaciju, rekao je Tolušić danas u Splitu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.579
  • 211
  • 0

Nakon Zagreba, Osijeka i Plitvičkih jezera, Ministarstvo poljoprivrede danas je i u Splitu organiziralo interaktivnu radionicu na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zajedno sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom uručio 175 ugovora ukupne vrijednosti 88 milijuna kuna korisnicima operacija 6.1.1. "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“ i 7.4.1. izgradnja dječjih vrtića iz Programa ruralnog razvoja.

Radionicu su vodili Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ujedno i potpisnica ugovora, i Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra.

Povećanje alokacije za 22 milijuna eura 

"Oduševljen sam interesom mladih poljoprivrednika za mjeru 6.1.1. i projektima koje su prijavili. Ispod crte je ostalo šestotinjak dobro smišljenih projekata naših mladih poljoprivrednih nada. Zato smo odlučili povećati alokaciju za 22 milijuna eura kako bi svi oni koji imaju dovoljan broj bodova na trećem natječaju ušli u ovogodišnje financiranje i realizirali svoje ideje. Te ugovore potpisivat ćemo kroz iduća tri mjeseca jer se paralelno obrađuju i svi ostali natječaji, a Agencija za plaćanja radi punom parom. Najviše interesa za Program ruralnog razvoja iskazuju upravo mladi i mali  poljoprivrednici zato ćemo se na njih fokusirati i u idućem programskom razdoblju", izjavio je Tolušić u Splitu, priopćeno je iz Ministarstva. 

Tolušić: Čekate rješenja za 6.1.1.? Odobrit ćemo sve!

Tomislav Tolušić koji je u dvodnevnom posjetu Splitu, ujedno je danas, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, otvorio 24. međunarodni sajam GAST, koji se održava u Spaladium areni. GAST objedinjava osam specijaliziranih sajmova turističko-ugostiteljskog sektora i profilirao se u jedan od najznačajnijih mjesta susreta turističkih djelatnika, prateće industrije i nezaobilaznih proizvođača hrane.

"Povezivanje domaćih proizvođača hrane s hotelima i restoranima važna je nadogradnja naše gastro ponude. I ja kao turist i posjetitelj neke zemlje želim jesti lokalne specijalitete od lokalno uzgojene hrane. Ne samo iz znatiželje već i zbog činjenice da je takva hrana, bez obzira na recept, najkvalitetnije i najzdravije što mogu priuštiti sebi i svojoj obitelji. Ja ne mogu nikoga prisiliti da u ponudu stavi domaće proizvode, ali potrošači su uvijek pokazivali što žele i što očekuju, a turisti su značajni potrošači u Lijepoj našoj", rekao je u Spaladium areni.

Za vrijeme boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji Tolušić je obišao i poljoprivrednike s tog područja: tvrtku Stella mediterranea d.o.o., OPG Jagode Alfirević te Braniteljsku zadrugu Tvrda stina. U okviru Programa ruralnog razvoja do sada je u ovoj županiji ugovoreno preko 374 milijuna kuna, a do sada isplaćeno 172 milijuna. Najveći interes splitsko-dalmatinskih poljoprivrednika iskazan je u mjeri za male poljoprivrednike (6.3.1.) na koju se odnosi gotovo četvrtina svih projekta u Hrvatskoj. 

Izgradnja ribarskih luka, sustava navodnjavanja i vrtića 

"Preko 500 malih poljoprivrednika podižu svoja gospodarstva na jedan novi nivo, što je ključno za buduće bavljenje poljoprivredom u našoj županiji", rekao je jučer župan Boban na sastanku s ministrom. Naglasak sastanka, priopćeno je, bio je na mjerama ruralnog razvoja, navodnjavanju i ribarstvu. U izgradnji su dvije ribarske luke, luka na Komiži i luka Brižine na području Kaštela. Priprema se dokumentacija za sustave navodnjavanja Imotsko-bekijskog polja, Sinjskog polja i Bunine u Vrgoračkom polju. Navodnjavanje je izrazito važno za lokalne poljoprivrednike, riječ je o ukupnoj površini od 15.231 h vrijednosti oko 400 milijuna kuna.

Još 162 poljoprivrednika potpisala ugovore za projekte iz operacije 6.1.1. i 6.2.1.

Ministarstvo poljoprivrede financira izgradnju javnog sustava navodnjavanja u stopostotnom iznosu. Što prije budu gotove lokacijske dozvole i izradi se glavni projekt Ministarstvo poljoprivrede će osigurati novac potreban za izgradnju projekata. Vrijednost projekta luke Brižine je 35 milijuna kuna. Očekujemo i izradu projektne dokumentacije za ribarsku luku u Komiži, najisturenijeg dijela ove županije. Ukoliko ona bude gotova u idućih šest mjeseci, Ministarstvo će već ove godine osigurati sredstva potrebna za izgradnju luke.

Veseli me što ćemo sutra potpisati ugovore za izgradnju i opremanje još 5 vrtića na području Dalmacije, Tučepi, Seget, Komiža, Promina, Vrgorac. Mjere su to kojima želimo zadržati mlade ljude na ruralnim prostorima.", rekao je jučer ministar. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Tomislav Tolušić Mladi poljoprivrednici Operacija 6.1.1.


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo