Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti/sufinansiranje
  • 11.12.2019. 15:00

EBRD: 20 miliona evra za projekte ublažavanja posledica klimatskih promena u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj ili EBRD saopštila je da je njena saradnja sa Fondom za zelenu klimu i vladom Luksemburga dovela do podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 138
  • 5
  • 0

Evropska banka za obnovu i razvoj ili EBRD će u okviru saradnje sa Fondom za zelenu klimu i vladom Luksemburga izdvojiti 20 miliona evra preko UniCredit Leasinga Srbija Doo za projekte ublažavanja posledica klimatskih promena i otpornost na njih.

Lokalna finansijska kuća je prva u svom sektoru u zemlji ušla u liniju lizinga za finansiranje zelene ekonomije (Green Economy Financing Facility - GEFF Leasing). Firme iz kategorije poznate po akronimu MSP na raspolaganju imaju sredstva za investicije u tehnologiju velike efikasnosti u korišćenju energije, vode i zemljišta.

Korisnici mogu da se opredele za rešenja za energetski efikasnu poljoprivrednu, komercijalnu ili opremu za navodnjavanje i prikupljanje kišnice. Tehnologije koje su u vezi sa kliamtskim promenama su u bazi podataka Selector Technology, a tim za tehničku pomoć iz GEFF Serbia Leasinga je tu da se nađe onima koji odabiraju.

GEFF se sprovodi kroz mrežu od više od 140 lokalnih finansijskih institucija u preko 26 zemalja i do sada je zabeleženo više od 130.000 klijenata. EBRD je do sada putem ovog programa plasirao skoro 4,2 milijarde evra. Ti projekti su doveli do godišnjeg smanjenja emisije ugljen-dioksida za preko sedam miliona tona, tvrdi međunarodna finansijska institucija, preneo je Balkan Green Energy News.

Banka je uložila više od pet milijardi evra u 250 projekata u Srbiji. EBRD je naglasio da podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu da bi se poboljšala povezanost u regionu Zapadnog Balkana.


Izvori

Balkan Green Energy News


Tagovi

Evropska banka za obnovu i razvoj Fond za zelenu klimu Luksemburg Zaštita životne sredine Projekti


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.