Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Papirologija
  • 11.10.2022. 14:45
  • Požeško-slavonska, Veliki Banovac

Fali jedan papir, Matiju Brinjaka pred isplatu druge rate iznenadio poziv APPRRR-a

Dobro se informirajte prije traženja bespovratnih sredstava iz EU fondova, jer nije sve u natječaju, rekao je Matija Brinjak za Poljoprivrednu televiziju opisujući problem u kojem se našao.

Foto: Facebook/Poljoprivredna TV
  • 5.673
  • 325
  • 0

Mladi uzgajivač jagoda iz Velikog Banovca Matija Brinjak iznio je problem na koji je naišao. "Dobro se informirajte prije traženja bespovratnih sredstava iz EU fondova, jer nije sve u natječaju", upozorio je.

Kako kaže, poziv APPRRR-a ih je iznenadio neposredno prije isplate druge rate. "Od nas se traži uporabna dozvola, glavni projekt ili tipski projekt za postavljeni plastenik što u uvjetima natječaja nije bilo uopće spomenuto da je potrebno ishoditi", napominje ovaj mladi poljoprivrednik.

Za plasteničku proizvodnju su se, kaže, odlučili prije tri, četiri godine, ali to nisu mogli sami financijski ostvariti. Potom im se otvorila mogućnost da pokušaju s EU fondovima na kojima su uspjeli proći zahvaljujući dobrom poslovnom planu.

Plan mora ispuniti do kraja lipnja

"Prošle godine u veljači je raspisan natječaj, a u studenom sam dobio odluku da sam prošao i u siječnju je bila prva isplata", prisjeća se Matija za Poljoprivrednu televiziju. Kako dodaje, on svoj plan mora ispuniti do 30. lipnja iduće godine.

"Na početku smo dobili pola iznosa. Od 15.000 eura njih 7.500. Za ostatak plana smo morali uložiti svoj novac", pojašnjava. Kaže da su oni uvjete projekta ispunili tri mjeseca nakon te isplate i da su sad u lipnju podnijeli zahtjev za drugi dio. "Tu je počeo problem", napominje Matija.

Matija (29): Ne gledajmo jedni druge kao konkurenciju, što nas je više bit će manje uvoza

Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju traži dokumentaciju za koju prilikom prijave nije bio obaviješten da mu je potrebna.

Građevinska dozvola na oranici?

"Direktno sam naišao na problem sa zakonom o gradnji. Ovaj plastenik je 660 četvornih metara, a meni je kod njega problem širina. Do 10 metara ne treba dozvola dok je moj 11 i tu prema Zakonu o gradnji imati građevinsku dozvolu", priča ovaj poljoprivrednik.

Kaže kako mu se čini da izvlače njegov novac jer građevinsku dozvolu ne može dobiti na oranici. Za ishođenje tražene dokumentacije, pojašnjava, treba 10 mjeseci, a njegov projekt završava za devet.

"Smatram da bi taj drugi dio sredstava trebao biti isplaćen, ali bi mi oni nakon tog roka trebali reći evo imaš šest mjeseci da doneseš taj papir. U slučaju da to ne bude moraš vratiti novac", zaključio je Matija.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Matija Brinjak Papirologija Građevinska dozvola Poljoprivredna televizija


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]