Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 22.10.2021. 14:10

FBiH: Obezbjeđeno 103 miliona KM za podršku poljoprivredi

Osnovni cilj je da u uslovima otežanog poslovanja bude obezbijeđena podrška preduzećima i obrtima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i poljoprivrednim zadrugama za pokretanje novih poslovnih aktivnosti.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 411
  • 80
  • 0

Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za ovu godinu za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima, kao i regresiranje kamata i garantni fond u ukupnom iznosu od tri miliona KM.

Pravo na dodjelu grant sredstava po ovom programu ostvaruju preduzeća i obrti iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i poljoprivredne zadruge korisnici Kreditno-garantnog programa u sektoru poljoprivrede ili će biti zadužena u narednom periodu u okviru navedenog programa, koji će biti objavljen u 2021. godini. 

Cilj je održati poslovanje i biti konkurentan

Postupak subvencionisanja dijela kamate provoditi će se tako da će se vršiti refundiranje dijela kamate na kredite odobrene u okviru pomenutih programa za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti, obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija i ulaganja manjeg obima, kao i pokretanje novih poslovnih aktivnosti, rast i razvoj postojećih, ali i za povećanje konkurentnosti.

U toku jučerašnjeg dana usvojen je i Kreditno-garantni program za poljoprivredu i prehrambenu industriju. Ukupan iznos potpora po ovom programu koje će na teret Garantnog fonda izdavati Razvojna banka FBiH iznosi 100.000.000 KM, umanjen za garancije koje su izdate do 31. maja 2021. godine.

Osnovni cilj je da u uslovima otežanog poslovanja bude obezbijeđena podrška preduzećima i obrtima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i poljoprivrednim zadrugama za pokretanje novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih poslova, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju.

Rok otplate kredita za stalna sredstva je do 120 mjeseci, uključujući grace period do 24 mjeseca. U strukturi odobrenog kredita, do 30 posto može se odnositi i na finansiranje tekućih sredstava.

Na šta se sredstva ne odnose?

Garancije ne mogu biti izdavane za kupovinu zemljišta, poslovnih prostora, kupovinu poslovnih udjela ili dionica, finansiranje transakcija između korisnika kredita i sa njim povezanih osoba, te refinansiranju postojećih kreditnih i obaveza po osnovu lizinga. Također, sredstva se ne odnose na finansiranje djelatnosti kao što su proizvodnja duhana i destiliranih alkoholnih pića, te povezanih proizvoda i trgovina njima, igre na sreću, kockanje, klađenje i kasina, proizvodnju oružja i municije, trgovinu na veliko i malo, iznajmljivanje i davanja u zakup (lizing) automobila i motornih vozila (rent-a car).

Ukupan iznos garantovanih obaveza Fonda prema jednom poduzetniku ili grupi povezanih poduzetnika ne može biti veći od pet miliona KM. Garancija Fonda za pojedinačni kredit iznosi 50 posto iznosa glavnice, ali ne više od tri miliona KM.

Oko 32,5 miliona KM za potporu proizvodnji jagodičastog voća

Podsjetimo, nedavno je u organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede predstavljen Projekt razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede u Klasteru 5. 

Projekt se finansira iz sredstava IFAD kredita u ukupnom iznosu od 11.787.000 eura, od čega Federaciji Bosne i Hercegovine pripada oko 60 posto odobrenih kreditnih sredstava. 

Iz Federalnog ministarstva navode da je glavni cilj doprinijeti ekonomskom razvoju povećanjem prihoda ruralnih siromašnih domaćinstava uz pomoć poslovnih lidera (biznis planovi), te što veće i aktivnije uključivanje siromašnih farmera u uspješne profitabilne i izvorno orijentisane lance vrijednosti.


Tagovi

Potpore u poljoprivredi Subvencije Prehrambena industrija Konkurentnost Obrtna srredstva IFAD


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.