Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 7
  • 10.04.2019. 10:00

Gradnjom vrtića do opstanka ruralnih područja

Sredstvima Programa ruralnog razvoja gradit će se ili obnavljati 200 dječjih vrtića. Ovo je ulaganje u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja, rekao je ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 655
  • 28
  • 0

Čak 200 vrtića gradit će se ili obnavljati sredstvima Programa ruralnog razvoja. Da je tome tako, pokazuje i nedavno otvoreni novi dječji vrtić Pčelica u mjestu Bisag u općini Breznica u Varaždinskoj županiji te otvorenje radova na dječjem vrtiću u Gornjem Bazju u općini Lukač u Virovitičko-podravskoj županiji. Izgradnja vrtića sufinancirana je iz Programa ruralnog razvoja kroz Mjeru 7 "Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“. 

Dječji vrtić u Općini Lukač, čiji je projekt vrijedan 4,7 milijuna kuna, jedan je od 11 vrtića na području Virovitičko-podravske županije čija izgradnja se financira europskim sredstvima.

"Prošle godine osigurali smo sredstva za izgradnju i obnovu 200 vrtića u ruralnim područjima. Posebno je zadovoljstvo vidjeti kako ugovori prelaze u realizaciju. Ovakvi projekti bitno će  podići kvalitetu života mladih ljudi u manjim naseljima i očuvati život ruralnih krajeva Hrvatske. Bez europskih sredstava ovaj vrtić ne bi bilo moguće izgraditi. Europski fondovi su prilika da stanovnicima ruralnih prostora pružimo usluge kakve imaju stanovnici naših gradova.

Ulaganje u budućnost 

Ovo je ulaganje u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, navodi se na stranici Ministarstva. 

Depopulacija nije zaobišla ni Skradin, ali gradnja vrtića dobra je osnova da i to poprave

Novi dječji vrtić Pčelica u mjestu Bisag u općini Breznica u Varaždinskoj županiji, pak, otvorila je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković. Kapacitet vrtića je 30 djece u dvije skupine (1 jaslićka za 10 djece i 1 vrtićka za 20 djece), a u vrtiću će biti zaposleno pet osoba.

Vrijednost projekta iznosi 3,5 milijuna kuna, a intenzitet potpore je 100%  iz Programa ruralnog razvoja kroz Mjeru 7. Izgradnja i rekonstrukcija vrtića provodi se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije i izravno je ovisna o razvrstavanju općina i gradova prema stupnju razvijenosti, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
           
"Obnavljamo i gradimo 200 dječjih vrtića kroz mjeru 7 u svim županijama u ruralnom prostoru po najvišim pedagoškim standardima, čime sudjelujemo u provedbi aktivnih mjera demografske politike Vlade RH. Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak na ruralnom prostoru.

Dosad kroz Mjeru 7 ugovoren 941 projekt 

Fondovi EU pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije", rekla je državna tajnica Marija Vučković

200 novih vrtića u ruralnim područjima, život na selu postat će izbor, a ne nužda

Inače, navode iz Ministarstva, kroz Mjeru 7 do sada je ugovoren 941 projekt u vrijednosti 2,17 milijardi kuna, od čega je isplaćeno 427 milijuna kuna za 500 projekata. Cilj Mjere 7 ''Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima'' je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama te time potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; izgradnji dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokalne samouprave.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjera 7 Ruralni razvoj Vrtić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]