Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dječji vrtić
  • 27.12.2019. 07:30
  • Primorsko-goranska, Ravna Gora

Gradnjom vrtića pokrenuli Ravnu Goru: mališanima prostor, odraslima posao

Ravnogorski dječji vrtić trenutno djeluje u sklopu osnovne škole, a izgradnjom objekta sufinanciranog sredstvima Programa ruralnog razvoja, otvorit će se primjeren prostor za pedesetak mališana, ali i pokrenuti cijela zajednica.

Foto: Blanka Kufner
  • 805
  • 93
  • 0

I vrtićarci Ravne Gore dobit će svoj vlastiti prostor. Umjesto u prostorijama osnovne škole, iduće će godine useliti u novi objekt. 

"S obzirom na demografsko stanje u Gorskom kotaru, izgradnja ovakvih objekata je nužnost jer su vrtići jedan od preduvjeta da mlade obitelji ne odlaze iz našega kraja“, iskren je načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka.

Upravo s ciljem ublažavanja nepovoljnih demografskih trendova, ali i osiguravanja uvjeta za ostanak mladih obitelji, Općina Ravna Gora kandidirala je projekt izgradnje dječjeg vrtića na natječaj za provedbu podmjere 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", tipa operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja.

Osigurava se prostor za 52 djece 

"Ukupna vrijednost projekta s PDV-om nešto je veća od 15.300.000 kuna, a temeljem Ugovora o financiranju, zaključenog između Općine Ravna Gora i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, utvrđeno je da procijenjeni iznos potpore iznosi 7.440.000 kuna“, doznajemo od voditeljice Odsjeka za opće poslove, Ivane Radočaj.

Otvorenje vrtića očekuje se u lipnju 2020. godine 

Sredstva za financiranje preostalih troškova do ukupne vrijednosti projekta Općina osigurava kroz zaduženje pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak te iz drugih javnih izvora. "Kada se izvedbenoj cijeni pribroje troškovi opremanja budućeg vrtića, kao i troškovi kompletne projektno-tehničke dokumentacije i nadzora, njegova cijena doseže nešto više od 15 milijuna kuna, a otplata kredita kojim se taj iznos planira pokriti trajala bi 13 godina“, doznajemo iz Općine.

U novom vrtiću moći će boraviti 50-ak djece u dvije odgojne i jednoj jasličkoj skupini. "Ravnogorski dječji vrtić trenutno djeluje u sklopu osnovne škole, a izgradnjom novog objekta očekuje se niz organizacijskih i sadržajnih noviteta u predškolskom odgoju. Radi se o izgradnji samostalne predškolske ustanove, ali unutar objekta bi se nalazile i prostorije koje će moći koristiti udruge čiji je fokus djelovanja usmjeren na rad s djecom“, objašnjava općinski načelnik.

Temeljni kamen na gradilištu položila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a plan je da se u ljeto iduće godine otvore vrata novog ravnogorskog vrtića.

Projekt doprinosi i stvaranju novih radnih mjesta te povećanju zaposlenosti. "Slijedi osnivanje dječjeg vrtića kao samostalne ustanove i pokretanje aktivnosti vrtića u novom objektu, što za posljedicu ima pružanje novih usluga većem broju korisnika zajednice sa sadašnja 22 korisnika na ukupno 52 djece. Zbog povećanog opsega rada s predškolskom djecom predviđeno je novo zapošljavanje stručnih osoba. Dakle, projekt identificira potrebu za zapošljavanjem i to u onom segmentu u kojem je ono nužno“, navodi Šćuka.

Pokretanje zajednice uz nova radna mjesta i zapošljavanje 

Tako se sukladno važećem Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe planira zapošljavanje novih odgojitelja/ica (uz dvije odgojiteljice koje već rade u Podružnici, op.a.), pedagoga/ice te domara/ice. Spremač/ica, kuhar/ica, tajnik i računovođa te viša medicinska sestra/viši medicinski tehničar poslovat će u nešto većem angažmanu u odnosu na postojeće stanje zbog povećanog broja djece. 

K tome, dodaju iz Općine, roditelji djece korisnika dječjeg vrtića, koji do sada nisu mogli biti u radnom odnosu jer nisu imali kome ostaviti djecu na čuvanje, moći će aktivno tražiti posao te se u konačnici i zaposliti. Sama izgradnja će stvoriti nova privremena radna mjesta, koja podrazumijevaju potrebu za većim brojem djelatnika iz građevinskog i drugih sektora, a aktivne će udruge za svoj rad koristiti prostor polivalentne dvorane unutar objekta. Kroz radionice, edukacije i ostalo, dodatno će osposobljavati polaznike što će u konačnici doprinijeti poboljšanju njihovih sposobnosti, vještina i znanja te ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada.

Gradnja vrtića pokreće cijelu zajednicu, kaže nam načelnik 

Općina će sufinancirati rad novoosnovane ustanove, kao svog proračunskog korisnika. Osim uz pomoć proračunskih sredstava, troškove boravka djece u dječjem vrtiću sufinancirat će i roditelji - korisnici usluga, a dio sredstava za rad, za program predškole i za program za djecu s teškoćama u razvoju, osigurava se i u državnom proračunu putem Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Novi vrtić pokriva sve potrebe općine 

"Novi vrtić pokrit će sve sadašnje potrebe naše općine, a ako nam prostor uskoro postane pretijesan, s radošću ćemo ići u širenje. Projektom je osiguran funkcionalan i kvalitetan prostor za rad s predškolskim uzrastom djece. Znamo da sve to traži ulaganje, kako od same izgradnje vrtića, tako i potom za sam rad vrtića, ali čvrsto stojimo pri tome da je ustanova ovakve vrste nužno potrebna u daljnjem razvoju našega kraja“, smatra načelnik Šćuka i dodaje da je za svaku lokalnu jedinicu Gorskog kotara kvaliteta predškolskog odgoja i potrebama primjeren dječji vrtić, jedan od najvažnijih demografskih poticaja.

Inače, u posljednje dvije godine u Primorsko-goranskoj županiji uz pomoć Ministarstva poljoprivrede gradi se ili je izgrađeno čak devet vrtića. 


Fotoprilog


Tagovi

Dječji vrtić Mišel Šćuka Ruralni razvoj Mjera 7


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]