Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora proizvođačima
  • 04.11.2021. 14:00

IFAD: Oko 11 miliona eura za podršku farmerima, uskoro i Javni pozivi

IFAD-ov projekt 8 biće proveden u 73 općine, u Federaciji BiH tokom narednih pet godina. Na taj način osigurana je potpora proizvođačima i njihovim udruženjima, kao i infrastrukturi na teritoriji svih uključenih lokalnih zajednica. 

Foto: Maja Celing Celić
  • 713
  • 158
  • 0

IFAD-ovi projekti koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pokazali su se kao zanimljivi, ali i značajni za sve poljoprivredne proizvođače, kao i za lokalne zajednice koje su bile uključene u njihovu realizaciju, izjavio je to juče federalni ministar poljoprivrede, Šemsudin Dedić. nakon što su u Bihaću potpisani memorandumi s općinama sa područja Unsko-sanskog i Kantona 10, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Prema riječima Dedića, nakon potpisivanja memoranduma uslijedit će objava Javnih poziva na osnovu kojih će općine kandidirati projekte s područja tih lokalnih zajednica.

"To radimo, sada, na vrijeme jer prilikom kreiranja budžeta, svaka od općina će imati uvid da može participirati u projektu gdje Federalna vlada uz podršku sredstava IFAD-a učestvuje od 50 do 95 posto u realizaciji infrastrukturnih projekata koji su najinteresantniji svakoj od lokalnih samouprava", pojasnio je ministar. Takođe je napomenuo i da se farmerima omogućava da povećaju svoje zasade, zatim podrška otkupu, preradi i plasmanu na tržište onoga što proizvedu.

Bespovratna sredstva: Do 300.000 KM za prerađivački sektor

Kako kaže, IFAD-ov projekt 8 će biti proveden u 73 općine, u Federaciji BiH tokom narednih pet godina. Na taj način, ukazuje, osigurana je potpora proizvođačima i njihovim udruženjima, kao i infrastrukturi na teritoriji svih uključenih lokalnih zajednica. 

"To je infrastruktura u vezi vodosnabdijevanja, lokalnih puteva, tržnica, sistema navodnjavanja i svega onoga što će pospješiti poljoprivrednu proizvodnju u općinama", komentariše Dedić.

Početni paketi za raznovrsne proizvodnje

Prema riječima Halila Omanovića, IFAD 8 - projekat razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede ustvari je kredit IFAD-a u iznosu od 11,78 miliona eura, od čega je 60 posto namijenjeno Federaciji BiH, za 73 općine koje obuhvata projekt na području FBiH, a koje su podijeljene u pet klastera, odnosno grupa loklanih samouprava, koje su geografski povezane i imaju srodna proizvodna svojstva i karakteristike.

Omanović naglašava da se ovim putem nastoji poboljšati ekonomska moć malih poljoprivrednika na način da im se sufinansiraju početni paketi raznovrsnih proizvodnji u sektoru jagodastog i krošnjastog voća, zatim povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja. Pored navedenog, obuhvaćena je oblast šumskih plodova, proizvodnja mlijeka, potencijalno i uzgoj i držanje pčela, odnosno, proizvodnja meda i pčelarskih proizvoda, ali i pomoć u razvoju farmerskih asocijacija. 

Oko 32,5 miliona KM za potporu proizvodnji jagodičastog voća

"U narednih pet godina projekat će značajno doprinijeti ekonomskom razvoju sela na čitavom području FBiH. U Bihaću je potpisan memorandum o razumijevanju između Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede i općina u Klasteru 1 koji obuhvata sve one u USK i tri lokalne zajednice Kantona 10, tačnije Drvar, Glamoč i Grahovo", istakao je Omanović.

Načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović, načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić i Ključa, Nedžad Zukanović, naglasili su značaj ovih projekata i izrazili zahvalnost Federalnom ministarstvu poljoprivrede i njihovom Uredu.

Ovim putem će se, kako su napomenuli, pružiti podrška malim poljoprivrednim proizvođačima, te izgradnji odgovarajuće neophodne infrastrukture u lokalnim zajednicama.


Tagovi

IFAD IFAD 8-projekt Federalno ministarstvo poljoprivrede Šemsudin Dedić Podrška otkupu Početni paketi Šumski plodovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]