Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne investicije
  • 04.04.2016. 08:30

Investitor koji želi ulagati u Slavoniju je s Bliskog istoka!

U dvodnevnom posjetu Vukovarko-srijemskoj županiji, premijer Tihomir Orešković izjavio je kako investitor, koji želi 10 tisuća hektara u Slavoniji, dolazi s Bliskog istoka!

Foto: HighwayStarz/bigstockphoto.com
  • 1.535
  • 78
  • 0

Premijer Tihomir Orešković u četvrtak i petak boravio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje se sastao s poduzetnicima i predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti. Tijekom boravka obišao je nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi se izravno upoznao s problemima poljoprivrednika.

Ono što posebno zanima naše poljoprivrednike je - tko je tajni investitor koji želi ulagati u Slavoniju, a traži 10 tisuća hektara zemljišta?

Investitor je s Bliskog istoka, želi suradnju s našim OPG-ovima

Prema pisanju Hine, premijer Tihomir Orešković u Vukovaru je nakon razgovora s poduzetnicima i predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti izjavio kako misteriozni investitor dolazi s Bliskog istoka te da traži 10 tisuća hektara zemljišta u Slavoniji za suradnju i otkup primarnih proizvoda od postojećih OPG-ova i poljoprivrednika!

"Riječ je o investitoru s Bliskog istoka. Danas sam iskoristio priliku da taj prijedlog stavim na stol i da vidimo možemo li posložiti model kojim bismo mogli ujediniti poljoprivredno zemljište. Može to biti i 5, a ne 10 tisuća hektara. Možda bi nam kroz klastere tu mogla pomoći EU, a i Vlada subvencijama da, kada nam dođe investitor, možemo reći - evo spremni smo", izjavio je Tihomir Orešković.

U Hrvatskoj se ne koristi 800.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

"Razgovarali smo i o pomoći gospodarstvu. Spomenuli smo fond od 500 milijuna eura, uz pomoć kojega bismo investitorima olakšali dolazak do kreditnih sredstava i početnog kapitala", rekao je Orešković. Također je istaknuo kako u Hrvatskoj postoji 800 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi te potiče na pronalaženje modela kako bi se zemljište stavilo u funkciju.

Tko je investitor koji će ulagati u Slavoniju?

"Rekli su mi da je to katastrofa kod nas. Mislim da je to prekomplicirano i sada radimo na zakonu kako bismo javnu nabavu pojednostavnili", izjavio je Orešković na pitanje o javnoj nabavi.

Ne postoje slobodni hektari u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić novinarima je izjavio kako na području Vukovarsko-srijemske županije nema slobodnih 10 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema njegovim riječima, u toj županiji se nalazi 149 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta i sve je u obradi tako da za prodaju ne postoje slobodni hektari.

No, na stranici Agencije za poljoprivredno zemljište stoji kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji na raspolaganju stoji 4.445,69 hektara.

Rješenje problema u svinjogojstvu - udruživanje

Premijer je posjetio i OPG Rajić u Komletincima. Razgovarali su o mogućnostima proširenja i problemima u svinjogojstvu te zaključili da je rješenje u udruživanju radi smanjenja troškova proizvodnje.

Predsjednik Vlade potom je u gradu Otoku obišao gospodarsku zonu za koju smatra da je odličan primjer stvaranja dobrih uvjeta za investitore.

Obišavši OPG Josipović u Privlaci u kojem se provodi pilot-projekt navodnjavanja i proizvodnja povrtlarskih kultura, predsjednik Vlade Orešković kazao je: "Ovo je sjajan primjer za sve nas što se može učiniti za Slavoniju, ali i šire", te dodao da ćemo na tome raditi zajednički, prenosi Vlada Republike Hrvatske.

Foto: HighwayStarz/bigstockphoto.com


Tagovi

Tihomir Orešković Investitor Slavonija Zemljište Poljoprivrednici Gospodarstvo Ulagač


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs