Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 22.09.2021. 16:00

IPARD III: Uvođenje novih mera i viši povraćaji za mlade

Menjaće se i visina povraćaja za mlade sa 65 na 70 odsto povraćaja, pri čemu će oni u ruralnim oblastima sa otežanim uslovima imati 65 odsto.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 945
  • 135
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je poslednjih godinu i po dana intenzivno radilo na pripremi IPARD III programa čija će finalna verzija uskoro biti poslata Evropskoj komisiji na usvajanje.

U okviru trećeg ciklusa na raspolaganju našim poljoprivrednicima biće već dobro poznate Mere 1, 3, 7 i 9, koje će biti poslate na reakreditaciju, a među novim je Mera 4 - Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, kao i Mera 5 - Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja LEADER pristup. Za ove dve mere vreme akreditovanja se očekuje 2022/3. U planu je i Mera 6 - Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu koja će biti otvorena tek 2024/5.

Veći povraćaj mladima, ali i minimalni kapaciteti broja grla

Okvirni budžet ovog ciklusa je 288 miliona evra

"Ono što je važno da će u okviru Mere 1, biće uveden sektor ribarstva i da će kapacitet onih potencijalnih korisnika biti 10 tona ribe na kraju investicije. U okviru sektora žitarica i ostalih useva ove mere predlog je da gazdinstva od 50 do 100 ha mogu da konkurišu za nabavku traktora, a da do 50 ha bude podrška u okviru nacionalnih mera", objasnio je rukovodilac grupe Odeljenja za ruralni razvoj Slobodan Živanović na konferenciji u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede.

Novine su još da se povećava minimalan broj kapaciteta goveda i krmača na 40, ovaca i koza na 200, tovnih svinja na 300, brojlera 5.000 i uvođenja investicija za ćurke (1.000-10.000) i guske (300-3.000). Menjaće se i visina povraćaja za mlade sa 65 na 70 odsto povraćaja, pri čemu će oni u ruralnim oblastima sa otežanim uslovima imati 65 odsto.

O mnogim novinama IPARD-a III pričao je Živanović

Cilj Mere 4 je podsticaj poljoprivrednoh praksi koje su korisne za životnu sredinu tako što čuvaju i poboljšavaju prirodne resurse i ublažavaju negativne efekte poljoprivrede na zemljište, vodu i vazduh. Predloženo je četiri operacije i to na obradivim površinama, u višegodišnjim zasadima i na livadama i pašnjacima. Povraćaj je 100 odsto. Ono što je interesantno organska proizvodnja neće biti predmet podrške IPARD III programa.

Za Meru 6 - Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu, povraćaj je takođe 100 odsto, a odnosi se na vodosnabdevanje, kanalizaciju, izgradnju puteva, upravljanje otpadom i snabdevanje energijom.

"Za ovu meru treba nam ljudi, treba nam kapaciteta. Opštine će biti te koje će konkurisati, po pravnim procedurama, a za to nam treba više vremena."

Pozitivna iskustva

Koliko je teško ili lako aplicirati za evropska sredstva govorio je Matija Perčić iz okoline Subotice koji se odlučio da ostane na porodičnom gazdinstvu i konkuriše za Meru 1, u okviru IPARD-a II za nabavku mašina neophodnih na njegovom gazdinstvu. Bavi se proizvodnjom žitarica za ishranu stoke i tovom junadi simentalske i aberdin angus rase.

"Vrednost investicije bez PDV-a je bila 6,9 miliona dinara i odobren mi je povraćaj od 65 odsto. Investirali smo najpre novcem koji smo dobili tako što smo podneli kredit, a kad smo ostvarili povraćaj, vratili smo uzeti novac", kaže mladi Perčić i napominje da su sva rešenja od Ministarstva stigla u propisanim rokovima.

Matija Pejčić je odlučio da dalje ulaže u porodično gazdinstvo

Dragan Matić, ispred valjevske firme Z.A. Fruit d.o.o, takođe je aplicirao i dobio sredstva. Oprema za koju je aplicirao u okviru Mere 3 je bila 42 miliona dinara. Istakao je da sama procedura nije bila komplikovana uz pomoć konsultantske kuće, a da je inspekcija koja je dolazila na proveru bila korektna.

Do sada u okviru IPARD mera raspisano je devet javnih poziva, zahtevano oko 220 miliona evra podrške, odobreno za 65, zahtevano za isplatu 31, a isplaćeno 24,3 miliona evra. Nedavno je završen konkurs za Meru 1 - investicije u fizičku imovinu, za koju je pristiglo oko 370 zahteva. Do kraja oktobra otvoren je poziv za Meru 3 - investicije u preradu i marketing, a danas, 22. septembra do 17. decembra otvoren je i konkurs za drugi javni poziv Mere 7 - divezifikacija poljoprivrednih gazdinstava. 


Tagovi

IPARD III Mera 4 Mera 5 Mera 6 Slobodan Živanović Matija Perčić Dragan Matić IPARD II Evropska sredstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner