Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 27.10.2021. 16:15

Isplaćeni podsticaji za dizel, uskoro 4,5 miliona KM za stočare

Isplata 4,5 miliona KM vršiće se na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom.

Foto: Lucija Bencarić
  • 282
  • 44
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS, isplatilo je juče ukupno 440.881 KM za regresirano dizel gorivo po osnovu izvršene multilateralne kompenzacije i cesije u trezorskom sistemu poslovanja.

Zaključno sa ovim, ukupan iznos isplaćenih obaveza po osnovu podsticaja iz agrarnog budžeta Agencije iznosi 42.927.587 KM, odnosno 57,23 odsto, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Izdvojeno preko 50 miliona KM, a završava i isplata za regresirani dizel

Podsjetimo, u toku 2021., poljoprivrednim proizvođačima u RS isplaćeno je preko 50 miliona KM potpora, a kako navode iz Agencije za agrarna plaćanja, dinamika isplate bolja je u prosjeku za oko osam procenata u poređenju sa prošlogodišnjom. 

Zanavljanje proizvodnje kao mjera podrške

Ipak, uzgajivači stoke ove godine nisu dobro prošli, tačnije velika većina njih pretrpila je štete koje idu i do više stotina maraka po jednom grlu, te će oni moći da računaju na 4,5 miliona KM iz Kompenzacionog fonda kako bi mogla da se sačuva i zanovi proizvodnja. 

Uzgajivači junadi i svinja smatraju da ova pomoć stiže u posljednjem trenutku, zato što je ionako ugroženu domaću stočarsku proizvodnju, dodatno oslabila i pandemija korona virusa. 

"Gubici su prošle godine bili toliki da ni ovaj blagi rast cijena ne može da nam nadoknadi štetu. U prosjeku sam po svakoj svinji imao gubitak od oko 100 KM", rekao je za Glas Srpske predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS, Goran Mitrović. Dodaje da kada je riječ o junadi, tu je šteta bila nešto manja ali samo zato što je Vlada RS organizovala interventni otkup. 

Gubimo tržišnu utakmicu u startu?

Mitrović inače godišnje uzgoji oko 3.000 bikova i deset hiljada svinja, a prema njegovim riječima u RS u prosjeku ima oko 2.000 uzgajivača tovne junadi i da će sredstva iz Kompenzacionog fonda dobro doći da se obnovi proizvodnja, a upravo to je i najvažnije za opstanak bilo koje farme.

"Potražnja nije loša, ali su cijene uvoznog mesa toliko niske da mi u tom slučaju tržišnu utakmicu gubimo odmah na početku", upozorava, napominjući da je cijena svinja 2,7 KM za kilogram žive vage, a za kilogram žive vage junadi potrebno je izdvojiti 4,2 KM. Takve cijene su u prosjeku za oko pet procenata više u poređenju sa istim periodom lani.

Tov junadi: Prirodni resursi nam stoje netaknuti, štale sve praznije, a milione trošimo na uvoz?!

Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS zaključio je da su ispunjeni uslovi za dodjelu sredstava za podršku proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima, a u cilju ublažavanja posljedica pandemije virusa korona za tekuću, 2021. godinu.

Isplata 4,5 miliona KM vršiće se na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona koje je donijelo nadležno ministarstvo, navodi se u zvaničnom saopštenju. 


Tagovi

Isplata podsticaja Dizel gorivo Kompenzacioni fond RS Potpora stočarima Zanavljanje proizvodnje Cijene svinja Cijene junadi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...