Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 04.02.2021. 16:30

Isplate premija za mlijeko od iduće sedmice?

Isplata premija za mlijeko očekuje se sredinom iduće sedmice dok bi naredne trebale biti isplaćene onda 01. marta.

Foto: Bigstockphoto/venusvi
  • 3.038
  • 738
  • 0

Dvije premije za mlijeko, a za čiju isplatu se čeka stupanje na snagu Pravilnika o podsticajima za tekuću godinu, biće isplaćene od sredine iduće sedmice, prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Borisa Pašalića.

Kako navodi Srna, ministar je naglasio da je pomenuti Pravilnik objavljen prije dva dana u Službenom glasniku i kako će nakon najavljivanih isplata, naredne biti 01. marta

Resorno ministarstvo je maksimalno izašlo u susret poljoprivrednicima, ističe Pašalić, ali isto tako nisu se mogli usvojiti svi zahtjevi jer bi onda agrarni budžet morao prevazilaziti aktuelnih 75 miliona KM

Koliko će koštati regresirani dizel ?

"Nismo se dogovorili oko regresiranog dizela. Tu sa jedne strane postoji stav Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača da se ova mjera ukine, a da se taj novac preusmjeri za druge namjene", navodi ministar, dodajući da su sa druge strane udruženja koja nisu članovi ovog Saveza i da traže da pomenuta mjera ipak ostane.  

Nadležne institucije konačno predložile zaštitne mjere na uvoz mesa?

Smatra da bi kompromis podrazumijevao smanjenje visine iznosa za regresirani dizel, umjesto dosadašnjih 0,6 KM po litru na 0,5 KM/l.

Takođe, precizirane su i određene promjene prilikom obračunavanja premija za nabavku traktora. Tom prilikom se sa većim iznosom podržava nabavka onog veće snage, te da je podržana kupovina postrojenja za sušenje žita, što ranije nije bilo u potporama.

Neće doći do poskupljenja mesa ?

"Izašli smo u susret poljoprivrednicima kod podrške za osiguranje usjeva. Nismo se mogli dogovoriti o potporama u lovstvu jer proizvođači smatraju da je to sportska aktivnost, koju ne treba podržavati iz sredstava namjenjenih poljoprivredi", naglašava Pašalić.

Kada je riječ o uvođenju zaštnih mjera u proizvodnji mesa, zaključeno je da se mjere mogu i obustaviti ako se procjeni da bi moglo doći do poskupljenja mesa na tržištu.

Iz Saveza smatraju da su protektivne mjere opravdane, a koje se odnose na svinjsko i goveđe meso. "Nisu tačne prognoze da će doći do njegovog drastičnog poskupljenja na tržištu, a nadležne institucije treba da reaguju ukoliko bi neko pokušao da podigne cijenu u marketima i mesnicama", izjavio je Stojan Marinković, predsjednik ove organizacije.

Pojašnjava da su ovu mjeru poljoprivrednici tražili na period od dvije godine uz mogućnost produženja na još dvije jer je to vrijeme za koje se biološki može podići proizvodnja.


Tagovi

Premije za mlijeko Isplate podsticaja Boris Pašalić Regresirani dizel Nabavka traktora Poskupljenje mesa Zašitne mjere


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]