Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina kuća na selu
  • 04.02.2016. 16:00

Iz budžeta kuće i okućnice za mlade

Iz grada u selo, uz pomoć novca iz budžeta pokrajine. Lane 42 porodice. Ove godine još 74. A zainteresovanih ima šest puta više.

  • 1.518
  • 131
  • 0

Bilo je predivno u Banovini danas. Puno mladih bračnih parova, pregršt dece. I svi s nestrpljenjem čekaju da se usele u svoje kuće na selu. Cilj dodele novca mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, jeste rešavanje stambenog pitanja mladih, kao i podmlađivanje sela i dolazak mladih stručnjaka u seoske sredine.

Život na selu pruža nove mogućnosti

Slavko Dakić će se iz Rume sa svojom porodicom preseliti u kuću u Malim Radincima koju je dobio po programu Pokrajinske vlade. "Život na selu pruža nove mogućnosti i nove aktivnosti za rad i život. Radim kao menadžer stočne hrane u prodaji tako da planiram da započnem nešto svoje. Baviću se pre svega svinjogojstvom", kaže Dakić.

Miroslav Vasin
Miroslav Vasin

U pokrajinskoj Vladi 74 mlada bračna para potpisali su ugovore za kupovinu kuća u selima širom Vojvodine. Time je nastavljena uspešna akcija od prošle godine. Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin kaže da su uz stambenu sigurnost porodicama obezbedili ekonomsku održivost kroz poljoprivredu.

"Želeli smo da podmladimo selo. Preko 200 dece koje je počelo da živi na selu su dokaz toga. Želeli smo da hendikep u velikom broju napuštenih kuća u Vojvodini pretvorimo u prednost. Dokazali smo da mladi žele da žive na selu. Uz svaku ovu kuću ide i okućnica. Ona omogućava gajenje voća i povrća. To je značajan dodatak porodičnom budžetu", kaže Vasin.

Sledi i obuka o proizvodnji hrane

Branka Lazić
Branka Lazić

Obuku u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane mladi bračni parovi će dobiti od Branke Lazić koja je svojevrsni sinonim za organsku poljoprivredu.

"Svima koji su se lane uselili u svoje kuće i ovima koji su danas potpisali ugovore, pruža se mogućnost da steknu znanja i veštine iz organske proizvodnje. Dakle, sve ono što može na okućnici da se gaji. Biće dobre hrane, voća i povrća iz tih bašti. Počećemo obuku po regionima čim se mladi bračni parovi smeste u kuće. Uz obezbeđivanje zdravstveno bezbedne hrane za svoje potomstvo mladi bračni parovi višak proizvoda će moći da iznesu na tržište. Naravno ako se uduže u zadruge. A potrebe za organskom hranom su mnogo veće od tražnje", kaže Branka Lazić.

Program se nastavlja

Uz lanjskih 40 miliona dinara, kada su svoj dom na selu stekle su 42 porodice i sadašnjih 68 miliona dinara iz budžeta Vojvodine 74 bračna para kupiće seoske kuće. Na žalost, to je samo šestina mladih koji su se prijavili na konkurs Pokrajinske vlade. Iz Banovine najavljuju da će program nastaviti, ali će to svakako zavisiti od volje većine koja će se formirati u pokrajinskom parlamentu nakon izbora.

Psi za nove vlasnike
Novi valsnici kuća dobili su i pse

Pohvalama nikad kraja. Jedan od glavnih razloga zašto žene zaobilaze selo jeste vlasništvo nad nekretninama. Na deset muškaraca tek jedna žena ima vlasništvo nad kućom, okućnicom, zemljom. U programu pokrajinske vlade mladi bračni parovi dele vlasništvo nad nekretninom. Ravnopravnost polova na delu. Dvadeset bračnih parova, dobitnika sredstava po konkursu, izjasnilo se da želi da udomi psa, tako da su svoj dom stekli i napušteni psi iz prihvatilišta za pse JAZIP iz Vrbasa.

Dodela novca za kupovinu seoskih kuća naišla je na dobar prijem i u centralnoj Srbiji pa se takve akcije uskoro mogu očekivati i u tamošnjim opštinama.


Foto prilog


Tagovi

Slavko Dakić Miroslav Vasin Branka Lazić Selo Kuća Pokrajinska Vlada


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.