Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali poljoprivrednici
  • 13.10.2021. 10:00

Jure Turina: Tko je pisao natječaj za 6.3.1. i gdje to mogu naći novi traktor za 50.000 kuna?

Prema onome što su stavili kao uvjete, mogu kupiti novi plug, ali što će taj plug vući? Dobijem odgovor pa kupi quada! Pa što ću s quadom?!, ukazuje na nelogičnosti i traži izmjenu natječaja odnosno dozvolu za nabavu rabljenog traktora.

Foto: Facebook/Jure Turina
  • 9.938
  • 972
  • 0

"Gdje se može naći novi traktor za 50.000 kuna? Molim vas da ga nađete, zajedno s osobom koja je pisala natječaj", reagirao je poznati uzgajivač hrvatskih hladnokrvnjaka iz Senja, Jure Turina u pismu poslanom ministrici poljoprivrede Mariji Vučković i ravnatelju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antunu Vujiću.

Naime, kaže, u natječaju za tip operacije 6.3.1. za male poljoprivrednike, za razliku od prijašnjih, izričito stoji da se mora nabaviti nova mehanizacija, oprema ili strojevi. 

"To kao da je dijete pisalo. Netko je tu očito nešto pogriješio", kaže nam Turina navodeći da je prema vlastitom planu prijave na navedeni objavljeni natječaj za 75.000 kuna planirao kupiti traktor (polovni!), 35.000 kuna za kupovinu četiri kobile hrvatskog hladnokrvnjaka i 2.000 kuna za kupovinu solara

"Prema onome što su stavili kao uvjete, mogu kupiti novi plug, ali što će taj plug vući? Dobijem odgovor pa kupi quada! Pa što ću s quadom?!, ukazuje na nelogičnosti. Ono što mu treba jer trenutno ima 10 grla autohtone pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak je traktor kojim će dovoziti rolo bale odnosno hranu svojim životinjama. 

S ovakvim natječajem, upozorava, ugasit će se mali OPG-ovi koji su računali na ta sredstva. Osobno, kaže, već šest mjeseci hrani konje na ruke, a novaca za kupiti novi traktor - nema. Ujedno sumnja da si bilo koji mali poljoprivrednik može priuštiti kupovinu novog od 50.000 ili 100.000 eura. 

Objavljeni natječaji za tip operacija 6.3.1. i 6.1.1.

"Molim vas ispred svih OPG-ova da stavite mogućnost kupovine polovnih strojeva jer inače smo svi propali. Molim za razumijevanje jer je nastala velika greška koja se nije smjela dogoditi", naglašava u pismu poslanom ministrici i ravnatelju ovaj uzgajivač konja, ali i predsjednik Konjičkog kluba Ana iz Senja poznatom po lipicancima. 

Upit je li došlo do pogreške u natječaju ili je možda riječ o želji da se smanji nabava rabljenih traktora, uputili smo i mi Ministarstvu poljoprivrede te Agenciji za plaćanja. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.


Tagovi

Natječaj Mali poljoprivrednici Reagiranje Jure Turina TO 6.3.1. Nova mehanizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]