Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans u aprilu
  • 10.01.2022. 15:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Kada će biti isplaćeni zaostali poticaji brčanskim poljoprivrednicima?

Sredstva su bila osigurana, ali nisu isplaćena zbog zastoja u vladinim službama. Da bi poljoprivrednici ostvarili svoje zakonsko pravo, mora se izvršiti rebalans

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 102
  • 34
  • 0

Neisplaćeni poticaji brčanskim poljoprivrednicima iz prošle godine, bit će izmireni u narednim mjesecima, potvrdio je Senad Osmanović, član Komisije za budžet i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta. Prvi rebalans budžeta za 2022. godinu, koji okvirno iznosi 240 miliona maraka, odnosi se, pored ostalog i na potrebe Odjeljenja za poljoprivredu

Poticaji koji su planirani za 2021., na temelju rješenja koja nisu izdana, u ovoj godini ne mogu biti isplaćeni zbog Zakona o budžetu. Sredstva su bila osigurana, ali nisu utrošena zbog zastoja u vladinim službama.

Neophodan rebalans

Ipak, da bi poljoprivrednici ostvarili svoje zakonsko pravo, mora se izvršiti rebalans.

Rebalans, prema zakonu, ne može biti u prvom kvartalu, tako da će se on desiti najbrže 1. aprila 2022. Bit će odvojeno onoliko sredstava koliko bude potrebno prema rješenjima koja će pripremiti Odjel za poljoprivredu. Nakon što se usvoji, sredstva će biti poslana na plaćanje”, rekao je Osmanović.

Za isplatu poticaja u ovogodišnjem budžetu Brčko distrikta je planirano 10 miliona maraka, međutim, ukoliko bude nedostajalo sredstava, ona će se namiriti kako poljoprivrednici ne bi bili oštećeni.

Poljoprivrednici neće ostati finansijski zakinuti, s tim da će isplate onima kojima ih nisu dobili, odnosno kojima nisu potpisana rješenja s krajem prošle godine, nešto kasniti”, dodao je Osmanović.

Kapitalni projekti

Najavljeni višak prihoda u odnosu na rashode iz prošle godine iznosi oko 11 miliona maraka, što će uglavnom biti investirano u kapitalne projekte s potpuno spremnom dokumentacijom, potvrdili su ranije iz Skupštine Brčko distrikta.


Tagovi

Poticaji Brčko distrikt Senad Osmanović Budžet Rebalans


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.