Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalne akcijske grupe
  • 11.09.2017. 15:00

Kada će početi provedba mjere 19 LEADER?

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Lokalne akcijske grupe (LAG) koje su izradile lokalne razvojne strategije svojih područja i kojima su odobrena sredstva Europske unije mogle bi prve natječaje raspisati potkraj godine.

Foto: Saša Cindrić
  • 603
  • 40
  • 0

Hoće li se u Hrvatskoj napokon početi provoditi mjera 19 LEADER/CLLD Programa ruralnog razvoja i hoće li ona uistinu biti značajnija pomoć obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, općinama i udrugama koji će se natjecati za sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj? To je pitanje koje, izgleda, najviše muči Lokalne akcijske grupe koje su se u Hrvatskoj osnovane za izradu lokalnih razvojnih strategija, ali i provedbu natječaja kroz spomenutu mjeru. Naravno, nestrpljivi su i potencijalni korisnici tih sredstava Europske unije koja ona ulaže u ruralni razvoj.

Na radionici o provedbi pravilnika za podmjere 19.2., 19.3 i 19.4. i raspravi o izmjeni lokalnih razvojnih strategija koju je na Eko-etno seoskom imanju Matin i Anin Stan u Donjim Crnogovcima na inicijativu LAG-a Zapadna Slavonija organizirala Hrvatska mreža za ruralni razvoj u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, čini se da će se do kraja ove godine napokon krenuti u provedbu.

Čekaju zeleno svjetlo

Naime, još u veljači ove godine LAG-ovima su odobrena sredstva za provedbu mjera Programa ruralnog razvoja kojima bi se sredstvima Europske unije među ostalim trebali financirati i razvojni projekti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, općina i udruga. Nažalost, zbog kojekakvih administrativnih problema, već se prilično kasni s njihovom provedbom.

"Među 44 člana naše mreže najviše je LAG-ova koji su pripremili lokalne strategije razvoja za svoja područja. Nažalost, već dulje vrijeme oni su u jednom raskoraku između mjerodavnih u državi koji pripremaju pravilnike i zainteresiranih korisnika koji čekaju provedbu mjere 19", rekla nam je Svjetlana Kasunić, dosadašnja predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj (tog dana na Izbornoj skupštini HMRR-a za novog predsjednika izabran je Albert Varga, voditelj LAG-a Srijem), nadajući se da će do kraja godine krenuti LAG-ovi napokon početi raspisivati natječaje za mjeru 19.

"Lani smo donijeli lokalnu razvojnu strategiju na temelju koje nam je našem LAG-u odobreno 9 milijuna koje bi trebali iskoristiti do kraja 2020. Iako smo ugovor za ta sredstva s APPRRR-om potpisali još u veljači ove godine, sve još stoji, ne raspisujemo natječaje koje smo obećali našim korisnicima, pa s velikim nestrpljenjem, kao i ostali LAG-ovi, očekujemo zeleno svjetlo da napokon počnemo raditi na natječajima za mjere Programa ruralnog razvoja", kaže Marijana Poleto,voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija. Dodaje da na tom području ima dosta zainteresiranih OPG-ova i da se svakodnevno raspituju kada će napokon početi provedba mjera od kojih očekuju novčane potpore za proširenje i modernizaciju svojih gospodarstava.

Ivo Dolić, voditelj službe za provedbu LEADER-a iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, istaknuo je da je ovo zapravo prvi put da LAG-ovi imaju izuzetno bitnu ulogu u provedbi natječaja i odabiru projekata.

"Natječaji koje objavljuje APPRRR su dosta zagušeni prijavama, ovdje će zbilja biti pravi ruralni razvoj baš za korisnike s područja na kojima LAG-ovi djeluju. Intencija Europe je da se što više ide prema ruralnim sredinama i lokalnim zajednicama, prema LAG-ovima koji znaju potrebe poljoprivrednika i drugih korisnika,odnosno u što oni žele usmjeravati svoja ulaganja", kaže Dolić, dodajući da bi se raspisivanjem natječaja moglo krenuti u listopadu i studenom ove godine.

Provesti što više projekata

Ivan Ciprijan iz Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, kaže da je mjera 19 jedna od važnih sastavnica Programa ruralnog razvoja. Kada je Europska komisija osmišljavala tu mjeru početkom devedesetih godina imala je u vidu način decentralizacije kod odlučivanja o dijelu sredstava, a kao podloga za taj način provedbe bilo je formiranje Lokalnih akcijskih grupa koje imaju zadatak izrade svojih lokalnih strategija razvoja i provedbe projekata iz te strategije koja osluškuje potrebe svakog određenog područja.

"Uspostava prvih LAG-ova u nas je započela još prije desetak godina i nakon tako dugog razdoblja njihova djelovanja velika su im iščekivanja. U tom programu smo do sada imali određena ograničenja zbog kojih se kasni, ali sada se u Programu ruralnog razvoja nudi jedna punina provedbe mjere 19 LEADER-a i napokon će krajnji korisnici imati mogućnost sufianciranja svojih projekata kroz lokalnu razvojnu strategiju. Velika želja LAG-ova je da u konačnici provedu što više projekata na svom području, da što više korisnika osjeti dobrobit sufinanciranja kroz Program ruralnog razvoja," kaže Ciprijan.

Svi se nadaju da će se napokon na ovaj način početi financijski poticati brži ruralni razvoj, odnosno da će se barem djelomice zaustaviti ili usporiti negativni trendovi odlaska mladih iz Hrvatske koji su, nažalost, poprimili velike razmjere.

Foto: Saša Cindrić


Fotoprilog


Tagovi

Mjera 19 LEADER/CLLD Matin i Anin stan Lag Zapadna Slavonija Ministarstvom poljoprivrede Programa ruralnog razvoja Europske unije Svjetlana kasunić Hrvatske mreže za ruralni razvoj Albert Varga Marijana Poleto Ivo Dolić APPRRR Ivan Ciprijan


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]