Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stajski gnoj
  • 27.07.2021. 10:25

Kako do potpore iz mjere 10 "Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama"?

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je nove potpore i promjene u postojećim IAKS mjerama. Jedna od njih je mjera 10, a kako se i tko može prijaviti za tip operacije 10.1.17, pojasnili su iz APPRRR-a.

Foto: Lucija Bencarić
  • 5.220
  • 1.005
  • 1

Jedna od novih potpora koju možete ostvariti kroz IAKS mjere Programa ruralnog razvoja je i tip operacije 10.1.17 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama. 

Tko uopće može podnijeti zahtjev i kako, kroz upute za korisnike objasnili su iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Kako pojašnjavaju, ovaj tip operacije može se provoditi na površinama koje su u ARKOD sustavu registrirane kao oranice, a mogu biti i površine pod travom, travolikom pašom i djetelinom. Stajski gnoj se primjenjuje na istu ARKOD parcelu svake godine. Može se koristiti na poljoprivredne površine u proljeće ili u jesen, a mora se primijeniti u skladu s dobrom poljoprivrednom praksom najkasnije do 15. prosinca u godini podnošenja zahtjeva (stajski gnoj treba jednakomjerno rasporediti po površini tla, a gnojovku prije primjene promiješati, na nezasijanim površinama potrebno je stajski gnoj što prije unijeti u tlo).

"Za potporu nisu prihvatljive površine trajnih travnjaka, trajnih nasada, plastenici, staklenici, kao i zemljište na ugaru te zemljište na kome se uzgaja cvijeće i ukrasno bilje", ističu. 

Zahtjev za potporu može se podnijeti i za dio ARKOD parcele (vrsta uporabe oranica) unosom geoprostornih podataka o korištenju dijela parcele putem Agroneta.

"Operaciju na oraničnim površinama nije trenutno moguće kombinirati s drugim operacijama iz M10 i podmjerama iz M11", napominju iz APPRRR-a.

Između ostalog, upute navode i da je prilikom ulaska u sustav potpore potrebno:

  • obaviti analizu tla (dostaviti je na uvid samo prve godine prilikom ulaska u sustav potpore, a račun obavljene analize ne smije biti stariji od 3 godine. Priznaju se računi iz 2019., 2020. i 2021. godine),
  • obaviti analizu stajskog gnoja koji će se primjenjivati na određenoj parceli (ovu je analizu potrebno dostaviti na uvid svake godine, odnosno prije svake primjene gnojiva na površine, račun od provedene analize ne smije biti stariji od 1. siječnja 2021., u slučaju kupnje stajskog gnoja račun mora biti iz godine podnošenja zahtjeva za potporu),
  • u skladu s rezultatima ovih dviju analiza treba se izraditi i provoditi petogodišnji plan gnojidbe (prema potrebi plan možete ažurirati, a isto mora biti vidljivo u Obrascu 38. Petogodišnji plan gnojidbe nije potrebno ovjeriti kod Savjetodavne službe ili poljoprivrednog/agronomskog fakulteta),
  • petogodišnji plan gnojidbe, analizu tla i analizu stajskog gnoja zajedno s računima obvezni ste dostaviti na uvid podružnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najkasnije do 15. prosinca 2021. godine. U 2022. godini ovi se dokumenti moraju dostaviti uz Jedinstveni zahtjev,
  • obavezno je korištenje stajskog gnoja (kruti ili tekući) na oranici u količini koja odgovara primjeni dušika iz stajskog gnoja od najmanje 70 kg N/ha do najviše 170 kg N/ha.

Cjelovitu uputu možete pogledati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Upute Tip operacije 10.1.17 Stajski gnoj ARKOD


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]