Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veća sredstva
  • 10.03.2023. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Koliko će Kanton Sarajevo uložiti u poljoprivredu ove godine?

Poljoprivredna proizvodnja na području Kantona Sarajevo bilježi trend rasta. Za 2023. najavljen veći agrarni budžet.

Foto: Facebook/Adnan Delić
  • 270
  • 27
  • 0

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Izvještaj o realizaciji novčanih poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Podaci iz ovog dokumenta pokazuju rast poljoprivredne proizvodnje. U odnosu na prethodne dvije godine, lani su najveći rast zabilježile plastenička i proizvodnja kormpira, ali i animalna proizvodna te kapitalna ulaganja.

Krompir se u 2020. godini sijao na površini od oko 58 hektara, a lani na nešto više od 87 hektara.

"Već tri sezone zaredom, provodimo praksu otkupa tržišnih viškova merkantilnog krompira i sretan sam što mogu reći da je ova dodatna mjera poticaja značajno doprinijela rastu proizvodnje ove biljne kulture. Podaci ukazuju da se ova proizvodnja povećala čak dva puta i to je pokazatelj da je mjera dobra i da je treba nastaviti provoditi", rekao je Adnan Delić, ministar privrede KS.

Animalna proizvodnja najzastupljenija

U kontinuitetu raste i plastenička proizvodnja. Poređenja radi, u 2020. godini zabilježeno je 37.922 m2 pokrivena plastenicima, u 2021. godini 48.113 kvadrata zasijanih površina, dok je lani 59.274 kvadrata zasijanih površina pokrivenih plastenicima. U posljednje dvije godine povećani su iznosi poticaja za sve modele.

"Konkretno za plasteničku proizvodnju poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na novčani poticaj za proljetnu i jesenju za povrtne kulture, među kojima su najzastupljenije špinat, salata, mladi luk, paradajz, paprika i krastavac", dodao je Delić.

Po obimu je lani najviše bila zastupljena animalna proizvodnja sa 64,27 posto udjela u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, zatim kapitalna ulaganja koja imaju tendenciju rasta utroška sredstava iz godine u godinu i učestvuje sa 25,52 posto u ukupnoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od sedam posto za ovaj model proizvodnje. Biljna proizvodnja u posljednjih nekoliko godina je stabilna i s procentom između osam i devet posto zastupljenosti u ukupnom utrošku sredstava.

Neznatan pad obima proizvodnje primjetan je kod farmi za tov junadi, vlastitog uzgoja teladi i inkubacijske proizvodnje jednodnevnih pilića što se može povezati s poskupljenjima hrane u protekloj godini.

Najavljena veća sredstva

U odnosu na 2021. godinu, u prethodnoj godini povećan je ukupan broj zahtjeva za ostvarenje prava na novčani poticaj za 137 zahtjeva po svim modelima proizvodnje, a povećan je i broj novih kandidata-podnosioca zahtjeva u odnosu na prethodnu godinu za 95, što ukazuje na povećanu zainteresiranost za poljoprivrednu proizvodnju na području Kantona Sarajevo.

"Imali smo značajan rast zahtjeva u animalnoj proizvodnji, posebno za kupovinu priplodnih junica. Ove godine za 39 takvih zahtjeva isplaćeno je nešto manje od 558.000 KM. Za istu ovu proizvodnju u 2021. godini imali smo tek 11 zahtjeva za koje je tada odobreno oko 103.000 KM. Smatramo ovo velikim napretkom i pojačanjem u oblasti kvaliteta proizvodnje animalnog porijekla", naveo je Delić.

Ministarstvo privrede KS, u protekle dvije godine, uložilo je više od 13 miliona KM u jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje, od čega je u prošloj godini za 2.474 zahtjeva isplaćeno 7,8 miliona KM, a godinu ranije nešto više od 5,5 miliona KM. U budžetu za 2023. godinu planirano je novo povećanje za poljoprivredne poticaje.

"Naš prijedlog je da se ide na 10 miliona KM za poljoprivredne poticaje u 2023. godini, što je povećanje od 2,9 miliona u odnosu na budžet prošle godine. Kanton Sarajevo nije primarno orijentiran na poljoprivrednu proizvodnju, ali imamo značajan rast i povećanje interesa tako da bi taj trend trebalo pratiti i srazmjerno poticati", naveo je ministar Delić.


Tagovi

Poticaji Novčana podrška Poljoprivreda Poljoprivrednici Animalna proizvodnja Biljna proizvodnja Otkup viškova Adnan Delić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.