Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti 18. aprila
  • 12.04.2022. 13:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Kreće bunt poljoprivrednika iz Živinica - traktorima stižu pred gradsku upravu?

Traktorima će, kako su potvrdili za Agroklub, proći gradskim ulicama i parkirati ih ispred zgrade u kojoj je smještena gradska administracija

Foto: Arhiva Eldin Glibanović
  • 1.848
  • 813
  • 0

Poljoprivrednici s područja Živinica najavili su proteste ispred zgrade gradske uprave u ponedjeljak, 18. aprila zbog neslaganja s pravilnikom raspodjele 600 hiljada KM pomoći za poljoprivrednu proizvodnju.

Traktorima će, kako su potvrdili za Agroklub, proći gradskim ulicama i parkirati ih ispred zgrade u kojoj je smještena gradska administracija.

Problemi počeli u januaru

Prema riječima predsjednika Grupacije mljekara TK-a, inače farmera iz Živinica, Eldina Glibanovića, problemi su počeli još u prvom mjesecu ove godine. Gradske vlasti su im u januaru obećavale 110.000 KM za nabavku đubriva. Međutim, na javni poziv se niko od distributera nije javio. 

"Lično sam zvao distributere da se jave, ali nisu ljudi htjeli jer je u pozivu bilo navedeno da moraju prijaviti cijenu, koja je tada iznosila 41 KM/kg, odnosno 1.640 KM/t. Morali bi čekati rok žalibi od 15 dana, a cijena je samo u tom periodu otišla na 47 KM po vreći", pojašnjava Glibanović.

Kako ovaj plan nije uspio, donesena je odluka da se pomogne proljetna sjetva sa 600.000 KM. Proizvođači su pozvali gradske vijećnike da ih podrže te je odluka jednoglasno usvojena. 

"Neko je iz gradske uprave napravio program podjele poticaja prije usvojenog budžeta i poturio vijećnicima pod nos, njime su ograničili veće proizvođače. Mene je sljedovalo u onih 110.000 KM, dvije vreće po muznom grlu, što je 80 vreća, odnosno 4-5 hiljada KM. Međutim, u ovom programu mi smo ograničeni da možemo maksimalno ostvariti 1.500 KM", ističe naš sagovornik. 

Zaprijetili i Vladi TK

Na sastanku poljoprivrednika s predstavnicima gradske uprave, Glibanović navodi kako su se odrekli sredstava od 1.500 KM te poslali dopis da im se isplati po 200 KM po muznom grlu iz gradskog budžeta. Rok za odgovor je četvrtak, 15. aprila. Ako izostane, poljoprivrednici izlaze na proteste. 

Ovdje se, kaže, neće zaustaviti. Zbog ogromnih poskupljenja u proizvodnji te kašnjenja s isplatom najavljene pomoći, bunt poljoprivrednika mogao bi se prenijeti i na kantonalni nivo. 

Sastanak poljoprivrednika s ministrom Begićem (Foto: Vlada TK)

Naime, Vlada TK je prošle sedmice izmijenila Program novčanih podrški u poljoprivredi kojim je predviđena isplata od 200 KM po muznom grlu za stočare, međutim, nikakvih informacija o isplati još uvijek nema. 

"Naveli su da je interventna pomoć, ali evo još nas niko ni o čemu nije obavijestio, nikakve papire ne traže, zahtjeve da predajemo. Jednu priču pričaju medijima, a drugu nama. Na sastanku na mojoj farmi je dogovor bio da će Ministarstvo poljoprivrede TK uzeti podatke iz RPG, da neće tražiti ništa od proizvođača, imaju sve i da će ići s isplatom. Ali, evo niko se ne javlja", kaže Glibanović.

On kaže i kako im je obećano 400 KM po muznom grlu očekuju da resorni ministar Emir Begić ispoštuje taj dogovor, odnosno da osigura ostatak isplate do kraja godine, čime bi se približili USK i ZDK po visini pomoći. Resorni ministar je u intervjuu za Agroklub rekao kako su sredstva po izmijenjenom programu spremna te da očekuju zahtjeve. 

"Molimo otkupljivače/prerađivače mlijeka da čim prije podnesu zahtjeve u ime poljoprivrednih proizvođača u nadležnim općinskih/gradskim službama za poljoprivredu kako bi nadležne službe donijele rješenja o ostvarivanju prava na novčanu podršku i iste dostavili Ministarstvu poljoprivrede, a mi nakon provjere iste dostavljamo Ministarstvu finansija radi isplate poljoprivrednim proizvođačima“, odgovorio je Begić na naše pitanje kada proizvođači mlijeka mogu očekivati sredstva na svojim računima. 


Tagovi

Poljoprivrednici Živinice Poljoprivredni proizvođači Eldin Glibanović Emir Begić Poticaji Mjere podrške Vlada TK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.