Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovne banke
  • 04.01.2018. 12:15

Krediti za poljoprivrednike

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica, koja su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova), mikro i mala pravna lica.

Foto: GotCredit / Facebook
  • 3.893
  • 199
  • 0

Poslovne banke nude kredite namenjene poljoprivrednicima za obrtna sredstva (stočna hrana, stoka u tovu, finansiranje troškova održavanja),kao i za nabavku osnovnih sredstava (kupovina zemljišta, poljoprivrednih objekata, staklenika, sistema za navodnjavanje).

Osnovni preduslov da bi moglo da se konkuriše kod poslovnih banaka je registracija poljoprivrednog gazdinstva.

"Postoje krediti za registrovana poljoprivredna gazdinstva za koje država subvencioniše kamatu, a reč je o kreditima namenjenim razvoju: stočarstva (nabavka životinja i premija osiguranja životinja), ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva, kao i investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu", kaže za RTV Nikola Đukić, savetnik u Odseku za edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije.

Ko ima pravo na kredit?

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica, koja su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova), mikro i mala pravna lica.

Kako se otplaćuje kredit?

Krediti sa rokom od jedne do tri godine sa "grejs" periodom do godinu dana ili od tri do pet godina odobravaju se i isplaćuju u dinarima (bez valutne klauzule). Fiksna kamatna stopa je tri odsto na godišnjem nivou, odnosno jedan odsto za fizičko lice sa prebivalištem koje je na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, odnosno koje je navršilo najviše 40 godina u tekućoj godini ili je ženskog pola.

"Krediti čiji je rok otplate do tri godine vraćaju se u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim i godišnjim anuitetima, a krediti čiji je rok otplate tri do pet godina vraćaju se u šestomesečnim ratama", kaže Đukić.

Foto: GotCredit / Facebook


Izvori

RTV


Tagovi

Nikola Đukić Kredit Poljoprivreda Banke


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.