Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 10.05.2018. 15:55

Krenulo je, od danas se možete prijaviti i za mjeru 14 Dobrobit životinja!

Osigurali smo 15 milijuna kuna za ovu mjeru u ovom programskom razdoblju i nadam se da će naši uzgajivači ući u bar jedan od ovih modela dodatne potpore za životinje, kaže ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Pixabay/RoyBuri
  • 8.854
  • 454
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu. Time je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo korištenje nove mjere Programa ruralnog razvoja RH (M14) – Dobrobit životinja i to za govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo. Cilj mjere je, navode u priopćenju, osigurati poboljšane standarde u hranidbi, uvjetima smještaja, pristup ispaši i ispustu u uzgoju životinja.

"Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu (NN 42/18) ta je mogućnost uvrštena u Jedinstveni zahtjev za potporu, kojeg poljoprivrednici svake godine podnose preko AGRONETA-a Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Pravo na potporu za mjeru 14 - Dobrobit životinja ostvaruju poljoprivrednici koji imaju minimalno 4 uvjetna grla goveda, odnosno 5 uvjetnih grla peradi i svinja. Koeficijent za izračun uvjetnih grla za mjeru 14 nalazi se u Tablici 6.a Pravilnika Planirana financijska sredstva za ovu mjeru iznose 15.000.000,00 kn. Poljoprivrednici koji žele primati potporu za ovu mjeru, imaju obvezu završiti besplatnu izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od 4 sata. Izobrazbu će provoditi Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba.

Zahtjev za mjeru Dobrobit životinja može se podnositi u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  od danas, 10. svibnja, a svi oni koji su već podnijeli Jedinstveni zahtjev mogu napraviti dopunu podnesenog zahtjeva. Kako bi informirala poljoprivrednike, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će poljoprivrednim gospodarstvima koja su potencijalni korisnici ove mjere, a kojih ima oko 15.000, poslati detaljne upute o mogućnostima i uvjetima korištenja mjere te rokovima za prijavu potpore", stoji u priopćenju.

"Od sada uzgajivači svinja, peradi i goveda imaju priliku povući dodatna sredstva za poboljšanje uvjeta držanja i uzgoja stoke na svojim farmama. Osigurali smo 15 milijuna kuna za ovu mjeru u ovom programskom razdoblju i nadam se da će naši uzgajivači ući u bar jedan od ovih modela dodatne potpore za životinje", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Između ostalog, u Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu (Narodne novine broj 19/18) u članku 3. stavku 1. točki 8. iza podtočke Mjera 13 dodaje se podtočka Mjera 14 koja glasi:

Mjera 14 Dobrobit životinja:

  • 14.1.1. Dobrobit životinja u govedarstvu (mliječne krave, tovna junad, telad)
  • 14.1.2. Dobrobit životinja u svinjogojstvu (odbijena prasad, krmače i nazimice, svinje za tov)
  • 14.1.3. Dobrobit životinja u peradarstvu (brojleri, nesilice, purani)

Što još donosi novi pravilnik, pročitajte ovdje. Pregled kategorija s iznosima potpore pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Ruralni razvoj Izravne potpore IAKS mjere Pravilnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]