Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 08.03.2022. 12:00

Krenulo podnošenje zahtjeva za potpore unaprjeđenja uzgoja ovaca, koza i peradi

Zahtjevi za potporu podnose se putem AGRONET zaštićene aplikacije Agencije za plaćanja do 16. svibnja 2022. godine, napominju iz APPRRR-a.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.289
  • 135
  • 0

Od ponedjeljka, 7. ožujka, otvoreno je podnošenje zahtjeva za Potporu za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza te uzgoja izvornih pasmina peradi za 2022. godinu iz Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Započelo podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere

"Zahtjevi za potporu podnose se putem AGRONET zaštićene aplikacije Agencije za plaćanja do 16. svibnja 2022. godine", napomenuli su iz APPRRR-a. Nakon podnošenja zahtjeva za potporu putem AGRONET-a, isti je potrebno ispisati, ovjeriti potpisom i dostaviti nadležnoj podružnici Agencije za plaćanja.

Koja grla su prihvatljiva?

Što se tiče potpore za ovce i koze, prihvatljiva su ženska grla koja sudjeluju u provedbi uzgojnog programa određene pasmine, a što se dokazuje tako da su grla upisana u pasminske matične knjige. Također trebaju biti starija od 12 mjeseci na dan 30. rujna 2022. godine ili imati evidentirano janjenje/jarenje do 30. rujna 2022. godine te biti nazočna na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 1. listopada 2022. godine.

Nadalje, prihvatljiva su ona koja su prisutna na gospodarstvu, u razdoblju od 1. listopada 2021. godine do 30. rujna 2022. godine, imaju evidentirano prosječno najmanje 0,8 janjenja odnosno jarenja po jednom prihvatljivom grlu. Od ukupnog broja prihvatljivih grla mliječnih i kombiniranih pasmina ovaca i koza, na dan 30. rujna 2022. godine, mora biti najmanje 70 posto grla po korisniku koja sudjeluju u kontroli mliječnosti koju provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Za potporu su prihvatljiva muška grla, odnosno uzgojno valjani ovnovi i jarčevi koji su testirani i pozitivno ocijenjeni na vlastiti rast i razvoj, sudjeluju u provedbi uzgojnog programa određene pasmine, a što se dokazuje tako da su grla upisana u pasminske matične knjige. I oni nazočni na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 1. listopada 2022. godine.

Detalje o ovoj potpori pogledajte ovdje

Jedinični iznos potpore po grlu utvrđuje se na temelju ukupnog broja prihvatljivih za potporu i predviđenih proračunskih sredstava, a ne može biti veći od 130 kn po životinji.

Ograničen iznos potpore po kljunu

Za potporu unapređenja uzgoja izvornih pasmina peradi su prihvatljivi uzgojno valjani kljunovi izvornih pasmina peradi kokoši hrvatice i zagorskog purana koji sudjeluju u provedbi uzgojnog programa za izvorne pasmine  što se dokazuje upisom u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede. Zatim oni koji se nalaze na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 15. listopada 2022. godine.

Više inforamacija o ovoj potpori nađite ovdje.

Jedinični iznos potpore po kljunu utvrđuje se temeljem ukupnog broja prihvatljivih kljunova za potporu i visine sredstava predviđenih Programom, pri čemu jedinični iznos potpore ne može biti veći od 110 kuna po prihvatljivom kljunu zagorskog purana ili 40 kuna po prihvatljivom kljunu kokoši hrvatice.


Tagovi

Potpore Koze Ovce Izvorne pasmine Perad Podnošenje zahtjeva APPRRR


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]