Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid mjere
  • 21.12.2021. 14:00

Kroz Covid mjere isplaćeno 675 milijuna kuna, stočarstvu do kraja godine još 100 milijuna

Ministarstvo poljoprivrede je za gotovo 18.000 poljoprivrednika i ribara isplatilo 675 milijuna kuna kroz 13 novih mjera pomoći. Do kraja godine još slijedi isplata za stočarski sektor.

Foto: Bigstock/Artush
  • 3.081
  • 314
  • 1

Od početka pandemije za gotovo 18.000 korisnika isplaćeno je 675 milijuna kuna kroz 13 novih mjera pomoći, kreiranih za pružanje podrške poljoprivrednicima i ribarima uslijed tržišnih poremećaja izazvanih širenjem bolesti Covid-19, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, pomoć u iznosu od 153 milijuna kuna je osigurana iz Državnog proračuna, gotovo 112 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te 410 milijuna kuna iz europskih poljoprivrednih fondova.

Ministarstvo je za spomenute programe pomoći ishodilo odobrenja za intervencije iz fondova i notificiralo ih na razini Europske komisije te ih isplatilo u što je moguće kraćem roku hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima.

Najviše sredstava, više od 198 milijuna kuna, isplaćeno je za više od 3.000 korisnika kroz Mjeru 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću covid-19", odobrenu u posljednjim tjednima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

Dvije odobrene mjere za stočarski sektor 

Kako navode iz Ministarstva, veoma važni za suočavanje s posljedicama korone u hrvatskoj poljoprivredi su bili novo kreirani krediti s posebnim pogodnostima za poljoprivrednike u suradnji s HBOR-om i agencijom HAMAG BICRO, pri čemu je financijskim instrumentom Obrtna sredstva za ruralni razvoj pružena pomoć za 133 korisnika u ukupnoj vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna.

Potporu ukupne vrijednosti 49 milijuna kuna za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti koristilo je više od 240 ribara, dok su 62 vinara koristila COVID-19 mjeru potpore Krizna destilacija ukupne vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna. "Samo kroz dva ciljano upućena programa pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno je više od 120 milijuna kuna", stoji u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti još 100 milijuna kuna za pomoć u sektoru stočarstva putem dvije nedavno odobrene mjere, poručili su.


Tagovi

Isplata Potpore Covid mjera Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]