Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Gospić
  • 21.11.2018. 07:30

Kroz Program ruralnog razvoja do boljih uvjeta za život, Grad Gospić zna kako povući i iskoristiti sredstva!

Uspješan u povlačenju sredstava Programa ruralnog razvoja je i Grad Gospić. Prošli su na podmjeri 4.3., podmjeri 7.2., aplicirali na 7.4. te preko komunalne tvrtke čiji su osnivač aplicirali na mjeru 8. Svaki od prijavljenih projekata, kažu, na neki će način doprinijeti gospodarskom, prometnom, kulturnom i društvenom razvoju lokalne zajednice.

Foto: Bigstockphoto/xbrchx; Milan Tomašević
  • 762
  • 195
  • 0

Među gradovima koji uspješno koriste sredstva EU fondova definitivno je i Gospić. Naime, od usvajanja Programa ruralnog razvoja, a radi stvaranja pretpostavki za unaprjeđenje ruralnog prostora i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora, Grad Gospić aktivno priprema dokumentaciju i javlja se na natječaje na kojima je prihvatljiv prijavitelj.

"Rekonstrukcija šumskih prometnica u šumskom kompleksu "Zapadni dio uz jezero Kruščica“ projekt je koji je Grad Gospić prijavio na natječaj iz podmjere 4.3. "Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tip operacije 4.3.3. "Ulaganje u šumsku infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupni iznos prihvatljivog ulaganja iznosi 4.071.008,65 kn, uz 100% financiranje Europske unije iz Programa ruralnog razvoja. Trenutno je za navedeni projekt u provedbi postupak javne nabave.

Rekonstrukcija šumske ceste 

Ovim će se projektom rekonstruirati postojeća šumska cesta, koja u sadašnjem obliku i sadašnjem stanju ne zadovoljava propisane tehničke uvjete za šumske ceste. Također će se povećati razina protupožarne zaštite, racionalizirati troškovi šumarskih radova (uzgajanja, zaštite, uređivanja i dr.), omogućiti lakši pristup lovištu, a predmetna prometnica bi imala i naglašenu turističku, rekreativnu te ostale općekorisne funkcije", kaže nam viša referentica za ruralni razvoj Grada Gospića Nikolina Baburić

Dodatno, u prosincu 2016. Grad Gospić se s projektom "Prilazna cesta do odlagališta Rakitovac u Gospiću“ javio na natječaj za provedbu podmjere 7.2. "Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“ – provedba tipa operacije 7.2.2. "Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta“. Projekt je ocijenjen prihvatljivim te je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisan Ugovor o financiranju. Provedba projekta je u tijeku.

Pristupna cesta za Rakitovac 

"Prema projektnoj prijavi, ukupna vrijednost projekta je 1.816.939,31 kn, financirano 100% iz Programa ruralnog razvoja. Glavni cilj projekta je doprinijeti poboljšanju kvalitete života na ruralnom području kroz unaprjeđenje komunalne infrastrukture rekonstrukcijom prilazne ceste do odlagališta Rakitovac", dodaje N. Baburić.

Prijavili su se i na natječaj iz podmjere 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, tip operacije 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ i to s projektom "Rekonstrukcija i opremanje Kulturno Informativnog Centra Lički Osik“ ukupne vrijednosti 4.126.627,91 kn.

Cilj projekta je doprinijeti poboljšanju kvalitete života na ruralnom području kroz unaprjeđenje temeljnih usluga za lokalno stanovništvo, vrednujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti. Projekt je u postupku ocjenjivanja.

Prilika za poljoprivrednike, ali i sam grad

Također, Komunalac Gospić d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti, kojemu je Grad Gospić osnivač, je na natječaju za provedbu mjere 8 "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma, tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale male infrastrukture“ prijavio 3 projekta uspostave i uređenja poučnih staza: Poučna staza Veliki Žitnik – Dunjevac (vrijednost 740.034,00 kn), Poučna staza Ćukinov put – Budački most (vrijednost 761.225,00 kn) i Poučna staza Medak – Vrebac (vrijednost 756.700,00 kn).

Ovi projekti, objašnjava, čine rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma dostupnijima cjelokupnom stanovništvu, što doprinosi povećanju njihove okolišne vrijednosti. U prvom redu, ove poučne staze će služiti za educiranje i informiranje o šumi, održivom gospodarenju šumama, zaštiti šuma i okoliša.

Ćukinov put 

"Kako bi grad Gospić i njegovo stanovništvo u najvećoj mjeri iskoristili postojeće potencijale za razvoj grada i njegovo pretvaranje u perspektivnu sredinu s pozitivnim gospodarskim, demografskim i socijalnim trendovima nužno je ostvariti koordinirano, sustavno i integrirano korištenje prepoznatih i detektiranih snaga i prilika. Smatramo da su sredstva Programa ruralnog razvoja upravo to, prilika, kako za poljoprivrednike, tako i za sam grad, kao jedinicu lokalne samouprave, koji je na natječajima iz nekoliko mjera prihvatljiv prijavitelj.

Svaki od prijavljenih projekata na neki način će doprinijeti gospodarskom, prometnom, kulturnom i društvenom razvoju lokalne zajednice te će lokalnom stanovništvu omogućiti bolje uvjete života", zaključuje Nikolina Baburić. 


Fotoprilog


Tagovi

Grad Gospić Ruralni razvoj Šumske prometnice Tip operacije 4.3.3. Mjera 7


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]