Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 28.04.2018. 09:00

LAG Bosutski niz, diversifikacijom gospodarstva do razvoja poduzetništva i turizma

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Ovaj je tjedan na redu LAG Bosutski niz.

Foto: LAG Bosutski niz
  • 206
  • 19
  • 0

Predstavljamo LAG Bosutski niz koji od 2011. godine djeluje na krajnjem istoku Republike Hrvatske. Inicijativu osnivanja LAG-a potaknula je Regionalna razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije (HRAST), kao rezultat interesa, okupljanja i suradnje šireg kruga dionika, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora iz jedinica lokalne samouprave s područja ovoga LAG-a.

Pri osnivanju, LAG je u svom sastavu imao devet jedinica lokalne samouprave, a od 2014. godine se proširio za dvije nove. LAG-a Bosutski niz sastavljen je od općina: Andrijaševci, Babina Greda, Cerna, Gradište, Jarmina, Ivankovo, Nijemci, Privlaka, Stari Mikanovci, Vođinci te grada Otoka. Sjedište mu je u Nijemcima, broji 44 403 stanovnika, a površina iznosi 850,50 km2. Lokalna razvojna strategija 2014.-2020. usvojena je sredinom 2016. godine.

Financiranje iz Programa ruralnog razvoja

Zadaci LAG-a Bosutski niz su promicanje lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne suradnje, podrška razvoju, povezivanje interesnih skupina, usmjeravanje razvoja kroz implementaciju lokalne razvojne strategije, identifikacija projekata, poticanje inovacija i odabir projekata koji će biti financirani iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020., kao i ostalih fondova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ciljevi su razvoj konkurentne poljoprivrede, diversifikacija gospodarstva razvojem poduzetništva i turizma, poboljšanje kvalitete življenja i unaprjeđenje zaštite okoliša, razvoj i jačanje kapaciteta, suradnje te prepoznatljivosti područja LAG-a.

U ožujku 2018. godine, u Nijemcima, u sjedištu LAG-a, održan je sastanak dionika prekograničnog područja Hrvatske i Srbije. Svrha sastanka bila je upoznavanje i razmjena iskustava na temu ekološke proizvodnje i ekološkog turizma te suradnje na transgraničnim projektima. Na sastanak su se odazvali predstavnici klastera Alpe Adria Pannonia iz Novog Sada – partner u organizaciji sastanka, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za urbanizam i zaštitu životne sredine iz Novog Sada, predstavnici Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, razvojnih agencija ORA i TINTL, HGK Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici Sveučilišta u Osijeku, Odjela za biologiju, predstavnik Općine Čepin, LAG-a Srijem, predstavnici Općine Temerin, predstavnici Općine Nijemci, predstavnici Turističke zajednice Općine Nijemci, predstavnik Agroklaster-a, Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, predstavnici Udruge Babogredski Feniks, Pokreta Gorana – Sremska Mitrovica te Turističke organizacije Šid.

Ciljevi su razvoj konkurentne poljoprivrede, diversifikacija gospodarstva razvojem poduzetništva i turizma, poboljšanje kvalitete življenja i unaprjeđenje zaštite okoliša, razvoj i jačanje kapaciteta, suradnje te prepoznatljivosti područja LAG-a.

Djelatnici LAG-a Bosutski niz sudjelovali su na Forumu LAG-ova Vukovarsko-srijemske županije pod nazivom Značaj i izazovi LAG-ova u lokalnom razvoju, održanog u Lovasu, 9. ožujka 2018. godine, u organizaciji LAG-a Srijem, pod pokroviteljstvom Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije te Ureda za međunarodnu suradnju TINTL. LAG Bosutski niz je tom prilikom predstavio aktivnosti koje provodi te planove za naredno razdoblje. Na forumu su osim LAG-ova Vukovarsko-srijemske županije, LAG-a Srijem, LAG-a Bosutski niz te LAG-a Šumanovci sudjelovali i LAG Adrion, LAG Baranja,  LAG Podravina, LAG Sjeverna Istra te LAG Papuk. Forumu je nazočila i Marija Vučković, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede, koja je upoznala sudionike s novostima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. te odgovarala na brojne upite sudionika. Doneseni su zaključci Foruma LAG-ova kojima se nastoje dati smjernice budućeg razvoja ruralnog područja u novom programskom razdoblju.

LAG je u veljači 2018. godine imao priliku sudjelovati na prvoj edukativnoj radionici Uvod u menadžment volontera u sklopu projekta Volontiram i osnažujem lokalnu ruralnu zajednicu – poticanje volontiranja radi prevencije nasilja nad i među mladima koji provodi Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR) u partnerstvu s Volonterskim centrom Osijek.

Više informacija o radu LAG-a Bosutski niz možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG Bosutski niz Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]