Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 12.07.2018. 09:00

LAG Krka - mjesto drniškog pršuta, ali ne samo toga

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na red je došao LAG Krka.

Foto: LAG Krka
  • 343
  • 25
  • 0

Lokalna akcijska grupa Krka osnovana je 27. studenog 2011. godine kao međusektorsko lokalno partnerstvo utemeljeno po načelima LEADER pristupa, sastavljeno od predstavnika javnog, privatnog i nevladinog sektora ciljanog ruralnog područja Šibensko-kninske županije. Područje LAG-a obuhvaća 1.144.48 m², odnosno sedam administrativnih jedinica lokalne samouprave, Gradove Drniš, Skradin i sedam naselja Grada Šibenika (Brnjica, Čvrljevo, Dubrava, Goriš, Gradina, Konjevrate i Lozovac) te općine Bilice, Prominu, Ružić i Unešić. Prema popisu stanovnika iz 2011. godine, na području LAG-a Krka zabilježeno je 20.355 stanovnika u ukupno 92 naselja, a prosječna gustoća naseljenosti iznosi 17,79 stanovnika/km².

Nakon odobrene akreditacije i uspješno provedene Mjere 202 iz Programa IPARD, iz koje je finacirana izrada prve LRS, LAG -u Krka je krajem 2016. godine za provedbu lokalne razvojne strategije, kroz objavu natječaja i financiranje provedbe projekata korisnika i stanovnika na području LAG-a, odobreno 6.312.773,88 HRK, od kojih je 4.809.732,48 HRK namijenjeno financiranju projekata na ovom području.

Promocija autohtonih proizvoda i ljepota ruralnog kraja 

Početkom 2017. godine, održana je stručna radionica pod nazivom Sustav oporezivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Također, u sklopu radionice Kako postati iznajmljivač i ostvariti uspješnu suradnju s agencijama koja je organizirana od strane Grada Drniša i TZ-a Grada Drniša, održane su javne konzultacije s lokalnim sudionicama na temu izmjene Lokalne razvojne strategije LAG-a. Početkom 2018. godine, članovi i zaposlenici LAG-a sudjelovali su na jubilarnom 10. sajmu agroturizma Šibensko-kninske županija, na manifestaciji Naše domaće, sada i ubuduće u Vodicama te na Sajmu udruga u Kninu, u sklopu dana otvorenih vrata udruga.

Na ovim manifestacijama članovi su dobili priliku predstaviti svoje autohtone proizvode i promovirati ljepote ruralnog kraja. Osim na mnogim radionicama, manifestacijama i konferencijama, LAG Krka je 2018. godine sudjelovao na sastanku s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir na temu potencijala za razvoj poljoprivrede zaleđa Šibensko-kninske županije, što je nastavak posjete predstavnika LAG-a Krka Europskom parlamentu na poziv Ruže Tomašić, u sklopu koje se organizirala rasprava o CLLD pristupu, kao i radu NAT odbora unutar Odbora regija.

Tijekom 2017. godine, LAG-u su odobrena sredstva od strane zaklade Kajo Dadić za provedbu projekta Ekološki ljekoviti park – Vrtlarenje je IN u sklopu kojeg je uređen ekološki ljekoviti park u dvorištu škole u Oklaju. Cilj projekta je povećanje interesa za oplemenjivanje okoliša kroz popularizaciju vrtlarenja, poticanje sadnje ljekovitog bilja i voća, kao i promoviranje volonterstva. U suradnji s LAG-om Krka, OŠ Jakov Gotovac-Unešić uspješno je izvršila prijavu kojom su joj odobrena financijska sredstva za provedbu akcije Divanimo na selu, u sklopu koje su opremljeni prostori za međugeneracijsko druženje u naselju Mirlović Zagora.

Drniški pršut 

U kolovozu 2017. godine, LAG-u Krka dodijeljena su sredstva iz proračuna JU NP Krka za provedbu projekta Darovi Krke/Gifts of Krka – LAG Krka info point, na taj način se putem info brošura promoviraju aktivnosti LAG-a, kao i aktivnosti članova. U 2018. godini, LAG je postao dijelom projekta MA DA – Mladi, a društveno angažirani. Riječ je o projektu u kojem će studenti Veleučilišta u Kninu putem LAG-ova pomoći lokalnim poljoprivrednicima oko pitanja vezanih uz poljoprivredu i stočarstvo. Projekt sufinanciraju Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a nositelj projekta je Udruga Žena iz Drniša.

U svrhu promocije ruralnih proizvoda ovog kraja, s naglaskom na svjetski poznatu deliciju Drniški pršut, 18. i 19. kolovoza održat će se jubilarni 5. Međunarodni festival pršuta – Drniš 2018. Ove godine, uz člana Udruga proizvođača drniškog pršuta, LAG je aktivno uključen u organizaciju ove značajne manifestacije. Na Festivalu će se predstaviti brojni proizvođači iz cijele Hrvatske i inozemstva pa će posjetitelji festivala imati što vidjeti, ali i okusiti. Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

Više informacija možete pogledati ovdje.


Tagovi

LAG Krka Ruralni razvoj Drniški pršut


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije