Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 04.08.2018. 09:00

LAG Lika, mjesto ruralnih animatora, oznaka Lika Quality, seljačke tržnice i projekta Tesla

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Lika.

Foto: LAG Lika
  • 217
  • 15
  • 0

Lokalna akcijska grupa Lika osnovana je 15. svibnja 2013. godine i djeluje na području dvaju gradova (Gospić i Senj) i deset općina (Brinje, Donji Lapac, Gračac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička Jezera, Rakovica, Udbina i Vrhovine). Osim gradova i općina, članovi LAG-a Lika su privatni i civilni sektor, ukupno 58 članova. LAG Lika je osnovan i djeluje poštujući LEADER načela.

Površina LAG-a iznosi 5.898,07 km2 što obuhvaća 11 % teritorija Republike Hrvatske. Područje broji 44.563 stanovnika naseljenih u 286 naselja. Gustoća naseljenosti LAG područja iznosi 7,56 st/km2 što je tek 9,2 % prosječne gustoće Republike Hrvatske. LAG Lika je teritorijalno najveći i najrjeđe naseljeni LAG u Republici Hrvatskoj. Područje LAG-a najvećim dijelom pripada Ličko-senjskoj županiji, teritorijalno najvećoj jedinici regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, a obuhvaća jedinice lokalne samouprave iz Zadarske i Karlovačke županije (Gračac i Rakovica). Graniči s Primorsko-goranskom županijom na sjeverozapadu, Karlovačkom županijom na sjeveru, Zadarskom županijom na jugu i jugoistoku, susjednom Bosnom i Hercegovinom na istoku, dok je na zapadu omeđen Jadranskim morem. LAG Lika najvećim dijelom pripada Gorskoj Hrvatskoj odnosno kontinentsko ličko – gorskoj cjelini, a manjim dijelom Hrvatskom primorju, odnosno primorsko – podgorskoj cjelini.

Otežani uvjeti za poljoprivredu

Cjelokupno područje ističe se bogatom prirodnom, tradicijskom i kulturnom baštinom, a očuvan okoliš čini dobar temelj i pretpostavku za razvoj poljoprivrede, turizma i drugih nepoljoprivrednih aktivnosti. Ono što predstavlja ograničenje u sektoru poljoprivrede su otežani uvjeti gospodarenja, niska iskorištenost poljoprivrednog zemljišta, neriješeni imovinsko-pravni odnosi te rascjepkanost zemljišta i šumskih posjeda. LAG Lika je krajem 2013. godine donio Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Lika za razdoblje od 2013. do 2015. koja je bila usklađena s ciljevima IPARD programa. Na temelju kvalitetno izrađene strategije,

LAG je 30. siječnja 2014. godine potpisao Ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa za sufinanciranje LAG-a s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu 900.000,00 kuna za financiranje troškova unutar provedbe Mjere 202 Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja u dvogodišnjem razdoblju. Sredstva su iskorištena na razini 97 % odobrenih sredstava čime je LAG zauzeo visoko drugo mjesto između hrvatskih LAG-ova po iskorištenosti sredstava.

Lokalna razvojna strategija LAG-a Lika 2014. – 2020. usvojena je 2016. godine, a u njoj su predstavljene sve karakteristike područja kao i osnovni ciljevi: podizanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade uz poštivanje načela pametnog, održivog i uključivog rasta, učinkovito korištenje prirodnih i kulturnih resursa za gospodarski oporavak i stvaranje novih radnih mjesta, smanjenje ruralne depopulacije i povećanje kvalitete života. Temeljem te strategije LAG-u su dodijeljena sredstva u iznosu od 10.228.330,46 kuna. Dana 14. svibnja 2018. godine raspisan je prvi LAG natječaj sukladno Lokalnoj razvojnoj strategiji 2014. – 2020. LAG-a Like.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom LAG natječaju iznosi 2.003.265,00 kuna, a iznos potpore po projektu iznosi 15.000,00 eura, odnosno 111.292,50 kuna, s intenzitetom potpore 100 %. Natječaj je namijenjen malim poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju sjedište/prebivalište na području LAG-a. Od početka operativnog rada, LAG Lika organizirao je i proveo više od 70 različitih događanja od konferencija, radionica, prezentacija kao i predavanja koja su obuhvatila gotovo 2000 sudionika. Izravan rezultat svega navedenoga je odobrenih gotovo 22 milijuna kuna za 2016. i 2017. godinu iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. za korisnike s LAG područja.

Osmišljen je sveobuhvatan i u Hrvatskoj jedinstven projekt integralnog gospodarskog razvoja pod nazivom INTEGRA LIKA 2020. Koordinator projekta je LAG Lika, a posebna vrijednost je u širokom partnerstvu (24 partnera). Cilj projekta je brendirati Liku i podvelebitsko primorje. Vizija projekta je stvoriti globalno prepoznatljivu destinaciju, ekološki prihvatljivu s bogatom autohtonom gastronomskom ponudom te samoodrživim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Lika Quality i Lička seljačka tržnica 

Projekt INTEGRA LIKA 2020 obuhvaća niz manjih projekata kojima je u konačnici cilj upravo integralni razvoj područja. U svrhu brendiranja regije LAG Lika s partnerima je razvio sustav regionalne kvalitete te uveo regionalnu oznaku kvalitete Lika Quality koju nose tradicijski proizvodi natprosječne kvalitete s uporištem u tradiciji proizvodnje i koji su proizvedeni na području Like i podvelebitskog primorja te ugostiteljski objekti koji te proizvode koriste u svojoj ponudi. Danas tu oznaku nosi 98 prehrambenih i uporabnih proizvoda, a provedba projekta povjerena je klasteru Lika Destination.

Uvidjevši dosadašnji stihijski razvoj turizma na području Like, što je rezultiralo iznimno kratkim boravcima turista, tijekom 2016. godine LAG Lika je u suradnji s partnerima pokrenuo projekt Stay 3 Days in Lika koji ima za cilj produžiti boravak turista u ovoj destinaciji. U okviru projekta osmišljeno je 9 modularnih varijanti trodnevnih izleta, koji se po potrebi mogu kombinirati. Svaki izlet uključuje Nacionalni park Plitvička jezera s obzirom na njegovu iznimnu geološku i hidrogeološku vrijednost te upućuje grupu (ili pojedince) na obilazak i drugih zaštićenih prirodnih područja, kulturne baštine te adrenalinske i edukativne aktivnosti kojima ovo područje obiluje. Dodatna vrijednost predloženih ruta je u pratećoj gastronomskoj ponudi koja nudi lokalno uzgojene poljoprivredne proizvode pripremljene prema tradicionalnim recepturama.

Tijekom 2014. godine, pokrenuta je Lička seljačka tržnica s ciljem osiguranja plasmana proizvoda lokalnih proizvođača i opskrba lokalnog stanovništva zdravom domaćom hranom proizvedenom na tradicionalni način tokom cijele godine kao i motiviranje poljoprivrednih proizvođača za povećanje poljoprivredne proizvodnje i ukupan gospodarski razvoj ruralnog područja.

LAG Lika je projekt Ruralni animatori pokrenuo 2015. godine s ciljem povećanja korištenja EU fondova, a poglavito Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Cilj projekta je da Ruralni animatori budu osposobljeni podnositi prijave na natječaje Mjere 6 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. na teritoriju svoje jedinice lokalne samouprave, kako za privatne korisnike, tako i za općinu i grad. Tijekom 2016. godine, inicijativom LAG-a Lika kroz niz volonterskih akcija formiran je permakulturni urbani vrt u neposrednoj blizini osnovne škole kroz koji se nastoji podržati poljoprivredna proizvodnja i na malim površinama, odnosno predstaviti mogućnosti uzgoja vlastite hrane te potaknuti zainteresiranost mladih za poljoprivredu.

LAG Lika kao partner provodi dvogodišnji projekt Tesla za društveno korisno učenje vrijedan 863.355,60 kuna koji za cilj ima upoznati širu lokalnu zajednicu s važnošću društveno korisnog učenja, važnošću sudjelovanja pojedinca u oblikovanju društva te stečena znanja sudionika implementirati u organizacije civilnog društva.

Više informacija o aktivnostima i projektima LAG-a možete pronaći ovdje.


Tagovi

Ruralni razvoj LAG Lag Lika


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/