Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalne akcijske grupe
  • 17.06.2016. 16:30

LAG-ovima od 800.000 do 3 milijuna eura

Novi zamah LAG-ovima! Uskoro se raspisuju natječaji za financiranje poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma i infrastrukture!

  • 1.767
  • 235
  • 0

Hrvatski LAG-ovi spremaju se za nadolazeće razdoblje u kojom će njihovo djelovanje dobiti puni smisao. Konkretno dobit će na raspolaganje financijska sredstva koja će putem raspisanih natječaja usmjeriti u ruralni prostor na kojem djeluju prema donesenim strategijama.

LAG-ovi čine srž LEADER pristupa koji potrebama i problemima u ruralnom pristupa izravno s terena, ne iz centraliziranih agencijskih središta. Decentralizacijom sredstava i njihovom usmjerenošću na projekte usklađene sa strategijom prostora doprinosi se efektnijem razvoju.

Uskoro natječaji za LAG-ove

"LAG-ovi su izradili strategije koji se sada šalju u Ministarstvo poljoprivrede na razmatranje i spremamo se za novo razdoblje koje dolazi uskoro. Krajem ove ili početkom iduće godine Ministarstvo će raspisati natječaje koje će LAG-ovima staviti na raspolaganje od 800.000 do tri milijuna eura u razdoblju do 2020. godine", kaže Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura sa središtem u Biogradu na Moru.

Čupić objašnjava što to znači u praksi, odnosno kako će se novac prosljeđivati u ruralni prostor.

Natjecat će se poljoprivrednici s jednog područja

"Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspisuje natječaje za mjere iz programa ruralnog razvoja - četvorku, šesticu, u pripremi je sedmica. Sve te natječaje ćemo i mi ponavljati kao LAG-ovi, ali samo na svom prostoru i u skladu s našom strategijom koja je prilagođena našim potrebama. U prijevodu to znači slijedeće - jedan poljoprivrednik, kada se bude htio natjecati za sredstva, neće se natjecati s cijelom državom nego samo s poljoprivrednicima na svom području. Samim time ima više šansi da dođe do bespovratnih sredstava", kaže Čupić.

Novi zamah LAG-ovima

U LAG-u Laura očekuju kako će dobiti 1,2 milijuna eura. Prema strategiji "Laure", novac će se koristititi za ulaganja u jačanje poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma i infrastrukture u ruralnom prostoru.


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]