Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Petrova Gora
  • 21.02.2018. 07:30

LAG Petrova Gora: S više manjih projekata želimo i moramo zadržati više obitelji na selu

Često se pitamo hoćemo li potrošiti novce Ruralnog razvoja. Hoćemo, samo je pitanje kakve će biti koristi. Mi smo se potrudili da sa što više manjih projekata na ruralnom području zadržimo što je moguće više kućanstava, kaže Ljubica Šolić iz LAG-a Petrova Gora.

  • 1.045
  • 105
  • 0

LAG Petrova Gora osnovana je 2010., ali stvarno je počela raditi četiri godine kasnije. Tada su, naime, ostvarili da njihovi klijenti "prođu" na jednoj mjeri IPARD programa. Onoj 202, kaže Ljubica Šolić, voditeljica Ureda ovoga LAG-a. Kažu čak da je ona prava produžena ruka Agencije za plaćanja, ali za teren, što bi LAG-ovi trebali i postati u pravom smislu riječi. Dosad nisu jer se svi LAG-ovi nisu ni bavili programima Ruralnog razvoja. Mnogi su se morali snalaziti kroz druge fondove.

"Sada će se kroz mjeru 19 većina LAG-ova usmjeriti u smjeru Ruralnog razvoja i u doslovnom smislu postat ćemo u većini slučajeva direktni kontakt Agencije za plaćanje u poljoprivredi i Ministarstva poljoprivrede jer mi smo u direktnom kontaktu s poljoprivrednicima na lokalnoj razini", kaže naša sugovornica te dodaje da će lakše vidjeti kako se projekti na terenu provode i koji su problemi kod provedbe projekata. S druge strane, i poljoprivrednici će znati na što je sve spremna reagirati lokalna sredina.

70 kućanstava dobilo potporu ukupne vrijednosti tri milijuna eura

"Do sada je prijavljeno 135 projekata, a više od 65 posto je odobreno. A najviše zanimanje je za operacije 4.1.1. , 6.1.1., 6.3.1. i ostale mjere iz Ruralnog razvoja. Očekujemo veliki interes i za mjeru 4.4.1. zbog velikih zapuštenih površina, a koje nisu poljoprivrednici u stanju sami riješiti jer nemaju sredstava ni opreme. Mora se znati da Ruralni razvoj nije samo poljoprivreda. Bez obzira što je veći dio poljoprivreda, pa primjerice cijela mjera 7 nije namijenjena poljoprivrednicima. I mi smo imali nekoliko projekata jedinica lokalne samouprave i odobreno je oko 11 milijuna kuna. Naše općine su uočile gospodarski problem. Tada je odluka bila da veći dio ide poljoprivrednom gospodarstvu, a minimalni neagrarnom sektoru", priča Šolić.

Članovi LAG-a Petrova Gora s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom

Kako dodaje, poljoprivrednik im ponekad dođe s idejom da bi kupio veći traktor. I onda kroz razgovor dođu do saznanja da on ima još niz nekakvih problema, kao primjerice nedostatak poljoprivrednog zemljišta.

"Onda ga pitamo kakav bi ti traktor htio. Svi bi jako veliki i nema veze što on ne može doći do većine njiva, i da mu uopće ne treba takav traktor već da mu je dovoljan onaj od 130 konjskih snaga i da za ostatak novca možemo kupiti zemljište, iskrčiti, privesti poljoprivrednoj svrsi. Pa kada to zemljište uđe kroz nekoliko godina u sustav poticaja i donijeti povećane prihode. Odnosno, potporu dohotku. Vrijednost potpora iz programa Ruralnog razvoja s našeg područja je oko tri milijuna eura, a dobilo ju je 70 kućanstava. Često se pitamo hoćemo li potrošiti novce Ruralnog razvoja. Hoćemo, samo je pitanje kakve će biti koristiti. Mi smo se potrudili da sa što više manjih projekata na tom ruralnom području zadržimo što je moguće više kućanstava", zaključuje voditeljica ureda. 

Biološka raznolikost i prirodna baština

Inače, LAG Petrova Gora nalazi se u središnjoj Hrvatskoj i obuhvaća općine Barilović, Krnjak i Vojnić, koje administrativno pripadaju Karlovačkoj županiji te općine Gvozd i Topusko, koje administrativno pripadaju Sisačko–moslovačkoj županiji. Područje LAG-a Petrova Gora prostire se na 938,77 km2 , što predstavlja 14,6% teritorija Karlovačke županije i 9,2 % Sisačko – moslovačke županije. Stanovništvo LAG-a živi u 155 naselja u 5 općina. Osobitost LAG-a je visoko vrijedna biološka raznolikost i prirodna baština čiji su dijelovi radi svog međunarodnog značaja uvršteni u međunarodnu mrežu prirodne baštine NATURA 2000.

Daljnju zemljopisnu specifičnost ovog prostora karakterizira Petrova Gora s najvišim vrhom Petrovcem na 512 mnv, brdovitost terena, krško podzemlje s velikim špiljskim sustavima i krške rijeke, termalni izvori vode. Bogatstvo prirodne i kulturne baštine područja LAG-a koji se rasprostire na mikroregiji Kordun, koja predstavlja prije svega etnokulturnu regiju, predstavlja naš temeljni resurs za razvoj.

Foto: lag-petrova-gora.hr


Fotoprilog


Tagovi

LAG Petrova Gora Ljubica Šolić Ruralni razvoj Traktor


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]