Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG PRIZAG
  • 10.11.2018. 12:00

LAG Prigorje-Zagorje: Prijavili ste se na natječaj za tip operacije 1.1.2.? Uskoro stižu rješenja

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na red je došao LAG Prigorje-Zagorje odnosno LAG PRIZAG.

Foto: LAG PRIZAG
  • 137
  • 5
  • 0

Lokalna akcijska grupa “Prigorje-Zagorje” (LAG PRIZAG) osnovana je 29. prosinca 2009. godine od strane 40 osnivača/članova iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora.

Pokriva površinu od 510 kilometara kvadratnih gdje živi 35.000 stanovnika. Obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave iz 3 županije:

  • Varaždinske: grad Novi Marof i općine Breznica, Visoko, Breznički Hum, Ljubešćica
  • Krapinsko – zagorske: općine Budinščina, Hrašćina i Konjščina
  • Koprivničko – križevačke: općine Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Petar Orehovec.

Vizija: Postati održivo gospodarski razvijeno područje s povećanim standardom i kvalitetom života poželjno za život svakog stanovnika u kojem će se istodobno voditi briga o očuvanju i valorizaciji prirodnih ljepota, kulturno povijesne i tradicijske baštine.

Aktivnosti koje se provode u skladu s Lokalnom razvojnom strategijom i Statutom LAG-a su:

  • izrada Lokalne razvojne strategije LAG-a PRIZAG te provedba natječaja sukladno Strategiji
  • razvijanje partnerstava između civilnog, javnog i gospodarskog sektora
  • promicanje koncepta održivog razvoja prema LEADER principu („odozdo prema gore“)
  • izrada, priprema i provođenja projekata od interesa za lokalnu zajednicu
  • projekti nacionalne i međunarodne suradnje
  • edukacija i sudjelovanje na nacionalnim i međunarodnim skupovima, radionicama, seminarima
  • organiziranje okruglih stolova, radionica, sajmova, studijskih i stručnih putovanja
  • druge aktivnosti od značajnog interesa za LAG PRIZAG.

Aktivnosti LAG-a PRIZAG u protekloj godini

Provedba natječaja iz lokalne razvojne strategije

LAG PRIZAG je ove godine počeo s provedbom natječaja iz Lokalne razvojne strategije. Prvi natječaj za tip operacije 1.1.2. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ objavljen je u svibnju.

Obrada natječaja je u završnoj fazi te će poljoprivrednici s područja LAG-a ostvariti prva sredstva temeljem Lokalne razvojne strategije LAG-a PRIZAG. U prvom LAG natječaju dodijelit će se sredstva u visini od 15.000 € odnosno 111.292,50 HRK za ukupno 5 projekata, a tijekom sljedeće godine raspisat će se još jedan natječaj za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava za 5 – 7 projekata.

U pripremi je natječaj za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu. Ovaj natječaj namijenjen je za Jedinice lokalne samouprave u sastavu LAG-a PRIZAG, kao i udruge, javne ustanove te trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Vrijednost natječaja iznosi 4.445.971,24 HRK.

Tradicionalni 9. Prigorsko-zagorski sejem

Lokalna akcijska grupa "Prigorje – Zagorje“ i ove godine je uspješni organizator "Prigorsko – zagorskog sejma“, manifestacije koja se tradicionalno već 9. puta za redom održava na području LAG-a PRIZAG. Sejem je bio iznimno dobro posjećen, a važnost i priznanje tradiciji održavanja Prigorsko – zagorskog sejma dali su brojni posjetitelji čiji broj se procjenjuje na oko 400-injak uključujući izlagače, razne udruge i ostale goste.

Sejem je održan dana 15. srpnja 2018. godine u Gornjoj Rijeci, a okupio je 22 izlagača koje su činili OPG-i, mali tradicijski obrti te razne udruge koje djeluju na području LAG-a.

Sejem je ujedno prigoda kako bi se putem informativne radionice stanovnici s područja LAG-a informirali o radu LAG-a, aktualnim natječajima iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. te provedbi Lokalne razvojne strategije LAG-a PRIZAG.

Drugi međunatpdni projekti 

Projekt SMUG EU

LAG PRIZAG već godinu dana provodi projekt ‘Male općine protiv euroskepticizma’. Svrha mu je razmjena iskustava i stavova o EU (s motrišta građana u lokalnoj sredini), a okuplja 15 partnerskih organizacija iz 9 zemalja. Uvodna konferencija održana je 12. studenog 2017. Prisustvovali su mnogi predstavnici lokalnih vlasti, te zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić. U 2018. godini održano je još 3 događaja u Portugalu, Rumunjskoj i Makedoniji. Na tim događajima sudionici su sudjelovali u debatama na temu euroskepticizma, budućnosti EU, pozitivnim i negativnim aspektima iste. Do završetka projekta ostala su još 2 događaja: posljednja debata u Sloveniji (prosinac) te završna konferencija u Hrvatskoj (iduće godine). Vrijednost projekta iznosi 135.000 €

Ostali međunarodni projekti

LAG PRIZAG kontinuirano radi na partnerstvima i projektima transnacionalne suradnje. Tako je i partner u projektu ‘Ujedinjeni u različitosti’. Cilj projekta je okupljanje i promicanje multikulturnog zajedništva u duhu Europske unije. Kroz trodnevno događanje u Sloveniji, od 25.-27.10., LAG PRIZAG je prezentirao svoj kraj (kulturu i ples, tradicionalnu hranu i piće, stare zanate, umjetnost i običaje). Kroz projekt se EU nastoji približiti građanima – pogotovo mladima. Stoga je s ciljem zbližavanja mladih i EU institucija proveden natječaj za mlade “I moj dom je dio Europe” da izraze svoju kreativnost kroz fotografije, video i umjetničke radove.

LAG PRIZAG nastavlja svoj rad kako bi postao održivo gospodarski razvijeno područje s očuvanim tradicijskim i kulturno-povijesnim vrijednostima poželjno za život.

Više o LAG-u Prigorje-Zagorje pogledajte ovdje.


Tagovi

LAG Lag Prigorje-Zagorje LAG PRIZAG Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]