Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 22.04.2022. 09:25

Mijenja se Pravilnik o provedbi izravne potpore i IAKS mjera za ovu godinu

Prijedlogom izmjena omogućuje se da se zemljište ostavljeno na ugaru koristi za proizvodne aktivnosti kao što je ispaša, košnja/žetva te uzgoj kultura za proizvodnju hrane, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 9.427
  • 607
  • 1

Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2022. godinu pušten je u javno savjetovanje.

Kako napominju iz Ministarstva poljoprivrede, prijedlogom izmjena omogućuje se da se zemljište ostavljeno na ugaru koristi za proizvodne aktivnosti kao što je ispaša, košnja/žetva te uzgoj kultura za proizvodnju hrane.

"A da se pri tome smatra različitim usjevom za poštivanje pravila raznolikosti usjeva te da su takve površine ujedno prihvatljive kao ekološki značajne površine (EZP)", ističu.

Ugar će moći u proizvodnju – prihvatljiv je i za zeleno plaćanje

Iznimno na površinama ugara koje se nalaze na području ekološke mreže Natura 2000, navode, osim uobičajenih minimalnih aktivnosti koje se moraju provoditi na ugaru moguće je provesti dodatno samo ispašu.

Na površinama ugara za potrebe EZP, neovisno o načinu korištenja, nije dozvoljena upotreba sredstava za zaštitu bilja, osim onih koja su prihvatljiva za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Prijavite HAPIH-u podnu površinu farmi

Također, Prijedlogom se propisuje kontrola aktivnog poljoprivrednika u slučaju kada je on većinskim vlasništvom povezan s fizičkom ili pravnom osobom koja obavlja djelatnost s negativne liste djelatnosti.

Za njih je propisan novi obrazac 1A. u kojem poljoprivrednik dostavlja podatke o "povezanoj" fizičkoj ili pravnoj osobi koja obavlja djelatnosti s negativne liste.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

U okviru Mjere 14 koja se odnosi na dobrobit životinja propisuje se obveza korisnicima koji podnose zahtjev za potporu za područje dobrobiti "Poboljšani uvjeti smještaja" da do 15. listopada 2022. godine prijave u regionalnom uredu HAPIH-a ukupnu neto podnu površinu objekata za držanje životinja u svrhu upisa u JRDŽ.

"Ostale izmjene su nomotehničke naravi", kažu iz Ministarstva.

Napominju da je savjetovanje otvoreno do 25. travnja ove godine.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Ugar Pravilnik Ministarstvo poljoprivrede Zelena plaćanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.